Blessure, letsel en schadevergoeding bij een sportongeval. Wie is eigenlijk aansprakelijk bij sport en spel letselschade? Bij het sporten worden er regelmatig blessures en verwondingen opgelopen door tegenstanders of medespelers.
De schade van het sportongeval wordt bijna altijd wel gedekt door de verzekering, maar niet altijd. Soms wordt de ongeval schade van de sport en spel letselschade niet gedekt door de verzekeraar. Tijdens het sporten kan er nog wel eens een ongelukje gebeuren.

Een zware tackle bij het voetballen, een harde tennisbal tegen het hoofd bij het tennissen, een hockeystick hard tegen de benen geslagen bij het hockeyen, de fiets van de tegenstander in de hekken gereden bij het wielrennen, noem maar op. Als er sprake is van opzettelijk onsportief gedrag en dit is aan te merken als een onrechtmatige daad, dan is de veroorzaker zelf aansprakelijk voor de schade en keert de verzekeringsmaatschappij bij een sportongeval niet uit. In dat geval moet degene die de harde actie heeft uitgevoerd alle kosten van de schade zelf ophoesten.
Maar wanneer is opzettelijk onsportief gedrag aan te merken al een onrechtmatige daad…?
Wie is bij een sportongeval aansprakelijk voor de sport en spel letselschade…?
En nog belangrijker:
Is het mogelijk dat er een schadevergoeding worden geclaimd van de degene die zich zo onsportief heeft gedragen…?
Bij sportongeval minder snel aansprakelijk voor veroorzaken sport en spel letselschade
Degene die bij u de blessure heeft veroorzaakt is tijdens het sporten veel minder snel aansprakelijk voor het sportongeval dan wanneer deze dit buiten het veld of na de wedstrijd zou hebben veroorzaakt. Wanneer uw tegenstander tijdens sport- en spelsituaties u letsel en letselschade toebrengt, is er veel minder snel sprake van een onrechtmatige daad dan wanneer hetzelfde letsel niet in een sport- en spelsituatie zou plaatsvinden, en dat betekent dus ook veel minder snel kans op een vergoeding van de schade.
Alleen als er op grove wijze door de tegenstander of medespelers de spelregels zijn overtreden, er onverwacht op dusdanige wijze gedrag is vertoond die eigenlijk helemaal niet bij de sport- of spelsituatie hoort, er iets is gedaan wat in strijd is met de tuchtregels of als er met opzet op grove en uiterst roekeloze wijze met ernstige schuld is gehandeld, is er mogelijk sprake van een onrechtmatige daad en letselschade.
Wanneer is het veroorzaken van letsel bij sportongeval een onrechtmatige daad
Volgens de rechtspraak is er minder snel sprake van een onrechtmatige handeling van een deelnemer aan een sport of spel indien aan een andere deelnemer door die handeling letsel is toegebracht dan wanneer die gedraging niet tijdens de sportbeoefening zou hebben plaatsgevonden.
De reden daarvan is dat de deelnemers aan een sport of spel in redelijkheid tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen waartoe die sport of dat spel uitlokt, van elkaar moeten verwachten. Zo’n gedraging wordt niet onrechtmatig op de enkele grond dat zij door een ongelukkige samenloop van omstandigheden tot gevolg heeft dat een van deelnemers ernstig letsel oploopt.
Wanneer bij sportongeval voor aansprakelijk voor sport en spel letselschade?
Welk letsel veroorzaakt bij sporten is als onrechtmatig aan te merken? Het gaat erom om of de situatie bij het normale sporten hoort of niet.
- Dus als de instructeur zegt dat de karateoefeningen moeten worden gestopt en u geeft nog even een flinke nekslag dan mag dit als onrechtmatig worden beschouwd. Immers als de karate instructeur zegt: ‘stoppen’, dan mag u ervan uitgaan dat u geen nekslag meer krijgt.
- Als u bij het voetbal getackeld wordt en ook nog eens een trap na krijgt, wordt dit over het algemeen niet gezien als een onrechtmatige daad. Dit soort zaken, hoe vervelend ook, zijn in een voetbalwedstrijd te verwachten.
Anders wordt het als het natrappen buiten alle proporties hard gebeurt. Zo abnormaal dat dit redelijkerwijs niet te verwachten is bij een spelletje voetbal. Dan is de kans groot dat er sprake is van een onrechtmatige daad. Dan is de tegenstander bij dit sportongeval aansprakelijk en heeft sport en spel letselschade veroorzaakt.
Niet elke letselschade bij een sportongeluk is onrechtmatig
Als u een volleybal wedstrijd speelt en de tegenstander trapt met de voet de bal naar de andere kant van het veld en deze beland keihard tegen uw hoofd, dan is er ook sprake van een onrechtmatige daad. Immers u hoeft zo’n bal echt niet te verwachten bij een spelletje volleybal. Als u niet gewaarschuwd bent door de voetballende volleyballer, verricht deze een onrechtmatige daad.
Als een schaatser bij zijn rondjes op de ijsbaan onderuit gaat en met zijn schaats een andere schaatser nagenoeg amputeert, zal dit sportongeval, ook al kleurt het hele ijs rood van het bloed, niet worden gezien als een onrechtmatige daad. Een vallende medeschaatser mag u verwachten op de ijsbaan en moet daarmee rekening houden op een ijsbaan.
Meest gestelde vragen over schade bij een ongeval bij het sporten
De aansprakelijkheid voor een sportongeval hangt af van de omstandigheden van het specifieke geval. Als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeval, bijvoorbeeld omdat hij/zij nalatig was, dan kunt u mogelijk een schadevergoeding eisen. Als het ongeval het gevolg is van een inherente risico van de sport, kan het moeilijker zijn om iemand anders aansprakelijk te stellen. Het is belangrijk om de specifieke omstandigheden van het ongeval te laten beoordelen door een jurist.
De schade die u vergoed kunt krijgen na een sportongeval kan bestaan uit medische kosten, inkomstenderving, materiële schade (zoals beschadigde sportkleding) en immateriële schade (zoals emotionele schade of pijn en lijden). De precieze schadevergoeding hangt af van de omstandigheden van het geval.
De hoogte van uw schadevergoeding wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de aard van de verwondingen, de ernst van de verwondingen, de duur van het herstelproces, de mate van arbeidsongeschiktheid en de financiële gevolgen van het ongeval. Het is belangrijk om alle kosten en schade te documenteren en om professionele hulp te zoeken bij het bepalen van de hoogte van uw schadevergoeding.
Om een claim in te dienen voor een schadevergoeding na een sportongeval, moet u contact opnemen met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. U moet een schadeclaim indienen met daarin alle relevante informatie over het ongeval en de geleden schade. Het is raadzaam om een advocaat of jurist te raadplegen voordat u een claim indient.
Om uw schadevergoeding te krijgen na een sportongeval, moet u de aansprakelijke partij of diens verzekeraar op de hoogte stellen van het ongeval en uw schadeclaim indienen. Vervolgens moet u samenwerken met de verzekeraar om de omvang van uw schade te bepalen en een regeling te treffen. Als u er niet uitkomt, kunt u een rechtszaak beginnen om uw schadevergoeding te eisen. Het is verstandig om professionele hulp te zoeken bij elke stap van het proces.