Een sprongcassatie is een bijzondere vorm van procederen. Partijen komen hierbij overeen dat na de uitspraak in eerste aanleg zonder gebruik te maken van de hoger beroep mogelijkheid, de zaak in cassatie bij de Hoge Raad wordt voorgelegd. Bij sprongcassatie wordt het hoger beroep overgeslagen.
De procederende partijen komen samen overeen dat ze hun geschil als de einduitspraak door de rechter (in eerste instantie) is gedaan geen hoger beroep in te stellen maar zich direct te melden bij de Hoge Raad. De partijen spreken dus af om direct in cassatie te gaan bij de cassatie rechter zijnde de Hoge Raad.

Het betreft dus een overeengekomen afspraak tussen de partijen om direct naar het hoogste rechtsorgaan te gaan. Dit is dus niet een situatie waarbij het hoger beroep niet mogelijk is. De partijen kiezen in onderling overleg zelf voor deze rechtsgang.
Sprongcassatie spreekt men van te voren af
In cassatie betekent dat er beroep wordt aangetekend bij een hoger rechtsorgaan tegen de uitspraak van de lagere rechter. Deze beoordeeld dan de wijze waarop de lagere rechter de wet heeft toegepast. Bij deze vorm van cassatie wordt onderling overeengekomen om direct het hoogste rechtsorgaan een beoordeling te laten geven. Bij een sprongcassatie wordt door de procederende partijen vooraf afgesproken dat deze route door het proces gevolgd gaat worden.
Sprong cassatie blijft een bijzondere vorm van procederen. Allebei de partijen kiezen er dus voor af te zien van hoger beroep hetgeen betekent dat ze ook niet ontvankelijk zijn in hoger beroep. Er wordt dus alleen van deze vorm van cassatie gesproken als beide partijen van hun mogelijk tot hoger beroep afzien. Dit is iets anders dan de situatie dat beide partijen niet de mogelijkheid hebben om in hoger beroep te gaan.
Bij sprongcassatie is er geen hoger beroep mogelijk
Na de afspraak om direct in cassatie te gaan bij de Hoge Raad is er dus geen rechtsgang in hoger beroep meer mogelijk. De Hoge Raad is in Nederland het hoogste rechtsorgaan. Door direct te kiezen voor het hoogste rechtsorgaan kan er niet meer in cassatie gegaan worden bij een hoger rechtsorgaan. Met deze uitspraak zullen beide partijen het dan moeten doen.