Uw tienerzoon of tienerdochter is bij een aanrijding betrokken geraakt. De jongen of het meisje zijn op straat aangereden en hebben verwondingen opgelopen. U wilt alle schade vergoed hebben. Een tiener aangereden door auto, scooter of fiets: hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Het voertuig wat een kind aanrijdt, is altijd volledig aansprakelijk en de bestuurder moet altijd alle schade vergoeden. Maar hoe zit dat bij tieners en jongeren? Zijn zij zelf aansprakelijk voor hun daden of gelden voor hun ook aangepaste aansprakelijkheidsregels in het verkeer?

Een kind is nooit aansprakelijk als deze wordt aangereden door een auto, scooter, fiets, bus of motor. Kinderen hebben extra bescherming in het verkeer omdat andere verkeersdeelnemers altijd 100% aansprakelijk zijn bij een aanrijding met een kind. De ouders van een kind krijgen altijd de schade maximaal vergoed. Echter, dit is alleen van toepassing voor kinderen jonger dan 14 jaar.
Toch zijn er meer verkeersdeelnemers die een beschermde status hebben. Voetgangers en fietsers boven de 13 jaar krijgen bij een botsing met een gemotoriseerde weggebruiker altijd minimaal de helft van hun schade vergoed. Voetgangers en fietsers worden ook wel zwakke verkeersdeelnemers genoemd. Zwak omdat zij bij een aanrijding met een gemotoriseerde weggebruiker ook erg kwetsbaar zijn als het gaat om het letsel wat opgelopen kan worden.
Tiener aangereden door auto, scooter of fiets
Als een tiener aangereden is, dan zijn er verschillende situaties die elke weer andere aansprakelijkheden kennen.
- Uw lopende tienerdochter of tienerzoon is bij het oversteken van de weg door een auto aangereden.
- De tiener is op de scooter, bij het afslaan zonder richting aan te geven, door een bus aangereden.
- De tiener is al fietsend op het fietspad door een scooter die van links kwam aangereden.
Lopende tiener aangereden door een auto bij het oversteken
Een tiener die de weg oversteekt, wordt in de verkeerswetgeving gezien als een voetganger die oversteekt. Deze tiener wordt niet gezien als een kind wat de weg oversteekt. De definitie van kind stopt met de leeftijd van 14 jaar. Was de overstekende tiener jonger dan 14 jaar geweest, dan was de automobilist voor 100% aansprakelijk geweest. Bij een overstekende voetganger is de regel dat de automobilist altijd voor minimaal 50% aansprakelijk is.
Voetgangers en fietsers zijn in het verkeer zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding met een auto, bus of scooter zijn zij nu eenmaal in het nadeel als het gaat om het letsel wat ze kunnen oplopen. Om lopende tieners en fietsende tieners extra te beschermen, stelt de wet dat bij een aanrijding de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig altijd voor minimaal de helft aansprakelijk is. Ook al maakte de tiener een verkeersfout, toch moet de verzekering van de automobilist altijd minimaal de helft van de opgelopen letselschade vergoeden.
De rechter beslist over de overige 50% aansprakelijkheid. Fietste of liep de tiener door rood licht, dan kan de rechter besluiten dat de aansprakelijkheid voor de helft bij de door het rood licht fietsende of lopende jongere ligt. In dat geval moet de automobilist voor 75% de schade vergoeden (50% moest de autobestuurder sowieso al vergoeden). De lopende of fietsende tiener moet dan 25% van zijn eigen schadeposten zelf betalen.
Op scooter rijdende tiener veroorzaakt aanrijding met bus
Als een tiener aangereden wordt die op een scooter aan het verkeer deelnam, dan wordt de tiener gezien als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Als er een jongere op een scooter een bus aanrijdt, dan ziet de wegenverkeerswet dit als een verkeersongeval tussen twee gelijkwaardige verkeersdeelnemers. Het hangt dan van de schuldvraag af wie voor welk deel aansprakelijk is.
Heeft een grote bus een tiener aangereden op een scooter omdat de tiener geen richting aangaf, dan is de kans groot dat de rechter besluit dat de scooter rijdende jongere schuldig is en volledig aansprakelijk. Dit betekent dat de teenager geen schadevergoeding van de busmaatschappij krijgt en al zijn letselschade zelf zal moeten betalen.
Een fietsende tiener gaf geen voorrang aan een scooter en is aangereden
Als een tiener aangereden wordt door een scooter is er sprake van een ongeluk tussen een zwakke verkeersdeelnemer (fiets) en een sterke verkeersdeelnemer (scooter). Ongeacht de schuldvraag, weet de scooterrijder dat deze voor minimaal 50% aansprakelijk zal zijn aan de aanrijding.
Als de rechter besluit dat de fietsende tiener volledig schuld heeft en 100% aansprakelijk is voor het ongeluk, zal de scooterrijder voor 50% de schade van de fietsende tiener moeten vergoeden.
Schadevergoeding na aanrijding jongere door auto, scooter of fiets
Als een jongere aangereden is en de automobilist, scooterrijder of fietser is volledig aansprakelijk, dan krijgt de jongere een maximale schadevergoeding. Het meisje of jongen kan alle opgelopen letselschade declareren bij de wederpartij. Is de jongere voor de 20% aansprakelijk gesteld aan de botsing, dan krijgt de tiener maar 80% vergoed van de schade die de jongen of meisje indient bij de verzekering.
Wat kan er aan schadevergoeding allemaal geclaimd worden?
De stelregel is dat alle extra kosten die de aangereden jongere maakt, wordt vergoed. De tiener mag financieel geen enkel nadeel van de het ongeluk ondervinden. Alle extra kosten kunnen op de schadestaat worden opgevoerd. Dit kunnen allerlei onkosten zijn. Extra kleine kosten zouden kunnen zijn:
- kosten voor een nieuwe broek die is stukgegaan,
- het gebroken glas van de mobiele telefoon die gerepareerd moet worden,
- de eigen bijdrage van de pijnstillers die niet helemaal vergoed worden,
- parkeergeld voor het parkeerterrein bij de fysiotherapeut.
Maar er kunnen ook grote onkosten zijn. Vooral als het opgelopen letsel ernstiger is, kunnen de schadeposten aanzienlijk worden:
- financiële compensatie voor de carrière die door de opgelopen handicap is misgelopen,
- jaarlijkse vergoeding van alle fysiotherapie behandelingen die niet worden vergoed,
- smartengeld uitkering voor ernstige gederfde levensvreugde door de hoge dwarslaesie,
- compensatie voor de opgelopen studieachterstand en de gevolgen voor het inkomen later.
Het is zaak om alle extra kosten goed bij te houden in een schriftje en goed alle bonnen en facturen te bewaren. Noteer alle extra kosten, onnodig uit te geven kosten en gemiste inkomsten nauwkeurig.
Gebruik mobiele telefoon risicofactor voor jongeren
Aanrijdingen met letsel komen in toenemende mate voor door telefoongebruik op vooral de fiets. Door het telefoongebruik van jongeren vinden in toenemende maken ongelukken plaats. Het appen, internetten, telefoneren en muziek luisteren zorgt ervoor dat de jongere is afgeleid. Het telefoonschermpje is interessanter dan het verkeer om hun heen. De aandacht is dan niet meer bij het verkeer.