U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval met een touringcar. Als inzittende van de bus heeft u letsel opgelopen bij het busongeluk. U wilt al uw schade vergoed hebben van het ongeval. Hoe kunt u een schadevergoeding eisen als passagier? Hoe schade als inzittende claimen bij een touringcar ongeval?
Ongevallen met toeristenbussen gebeuren. De chauffeur van de autobus die onderweg in slaap valt. De bus die om onduidelijke reden van de weg raakt op de buitenlandse snelweg. Een touringcar die bijna in het water rijdt. Onvoldoende uitgeruste chauffeur die een crash veroorzaakt. Met regelmaat wordt er melding gemaakt van een ongeval met touringcar of autobus op snelwegen in Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, België of andere Europese landen. Hierbij ontstaan vaak gewonden onder de passagiers.

De inzittenden van de toeristenbus lopen regelmatig ernstig letsel op door de schuld van een ander. Voor deze letselschade door het touringcar ongeval kan er een schadevergoeding geclaimd worden. De aansprakelijke partij, en dat is bijna altijd de busmaatschappij, moet de opgelopen schade aan de inzittende van de gecrashte touringcar vergoeden.
Bij touringcar ongeval vergoeding schade door aansprakelijke partij
Als u geconfronteerd wordt met kosten omdat u gewond bent geraakt door de schuld van een ander, dan dienen al uw kosten te worden vergoed door degene die aansprakelijk is voor het ongeval. De aansprakelijke partij is aan te spreken op de door u geleden en nog te lijden letselschade. U kon er immers niets aan doen dat u letsel hebt opgelopen en daar allemaal kosten voor moet maken. Om een schadevergoeding te kunnen eisen van een aansprakelijke partij moet er wel iemand aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Als u als passagier bij een ongeval met touringcar betrokken bent geraakt, dan is de busmaatschappij die verantwoordelijk was voor uw vervoer aan te spreken op de door u opgelopen schade. Het is de taak van de touringcarmaatschappij om u veilig naar u bestemming te vervoeren. Na uw touringcar ongeval dient u de maatschappij die u vervoert heeft aansprakelijk te stellen voor alle door u opgelopen schade van het verkeersongeluk. Het busongeluk wat met zijn bus en zijn buschauffeur onder zijn verantwoordelijkheid is gebeurt.
Aansprakelijk stellen busmaatschappij na touringcar ongeval
Als u als inzittende na een touringcarcrash letsel heeft opgelopen, stelt u de busmaatschappij aansprakelijk voor de door u opgelopen schade. Wacht met deze aansprakelijkstelling niet te lang. U stuurt daarvoor de busmaatschappij een brief waarin u meldt dat u deze als vervoerder aansprakelijk stelt voor al uw geleden schade en al uw nog op te lopen schade als gevolg van uw letsel. U meldt wat er is gebeurt en wat uw schade tot op dat moment is. De verzekeringsmaatschappij van de vervoersmaatschappij neemt dan meestal de afhandeling van de letselschade over.
De vervoersmaatschappij kunt u altijd aansprakelijk voor de schade bij een touringcar ongeval.
Als de verzekering namens de busmaatschappij de aansprakelijkheid volledig erkend, dan kunt u ook een maximale schadevergoeding tegemoet zien.
- Bij volledige aansprakelijkheid kunt u alle schadeposten indienen die u als gevolg van uw letsel moet maken.
Het kan ook zijn dat de aansprakelijkheid maar voor een deel wordt erkend, u krijgt uw schade dan ook maar voor dat deel vergoed. Dus stel de vervoersmaatschappij erkend voor 80% zijn aansprakelijkheid, of een rechter bepaalt dit in een mogelijk te voeren letselschadeprocedure, dan krijgt u van elke schadepost die u indient ook maar 80% vergoed.
Schadevergoeding schadeposten passagiers bij bus ongeluk
U heeft als passagier schade opgelopen door een ongeluk met de touringcar waar u in zat. U heeft schade aan uw persoonlijke eigendommen en u bent gewond geraakt waardoor u niet alleen allemaal extra kosten hebt moeten maken, maar u heeft u door het busongeluk ook minder inkomsten gehad.
- Maar waarvoor kunt u allemaal een schadevergoeding krijgen?
- Welke schade veroorzaakt door het touringcar ongeval kunt u claimen?
Gaat u er vanuit dat u al uw extra te maken kosten kan declareren bij de aansprakelijke partij. Onkosten die u voor het touringcar ongeval niet had gehad. Dit kan de extra huishoudelijke hulp zijn die u nodig heeft tot de vergoeding van de eigen bedragen van medicijnen of van de vergoeding van de kosten voor rechtshulp tot een compensatie van uw gemiste inkomsten omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt.
Er zijn verschillende schadeposten die u kunt claimen bij de touringcar maatschappij. U kunt bijvoorbeeld denken aan:
- compensatie voor verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid;
- schadevergoeding van verlies aan zelfwerkzaamheid bij klussen in huis;
- vergoeding voor schade aan kleding, bril of bagage;
- vergoeding voor extra hulp in de huishouding;
- reiskosten vergoeding voor de ritjes naar het ziekenhuis of fysiotherapeut;
- vergoeding voor eigen risico van uw zorgverzekering;
- schadevergoeding voor stopzetten opleiding;
- uitbetaling van de wettelijke rente;
- vergoeding van de rechtshulpkosten;
- financiële compensatie voor uw pijn en verdriet;
- vergoeding van kosten extra kinderopvang;
- vergoeding van medicijnen die niet worden vergoed;
- schadevergoeding voor aanpassingen aan de thuissituatie;
- parkeergeld van ziekenhuis vergoeding;
- vergoeding sportabonnement waar u geen gebruik van maakt.
Alle kosten die u niet had gemaakt als u niet als passagier bij het touringcar ongeval betrokken was geweest, worden in principe vergoed door de verzekeringsmaatschappij van de vervoerder.
Schadevergoeding voor psychische schade busongeluk
U kunt naast een schadevergoeding voor al uw materiële schade ook een schadevergoeding ontvangen voor uw immateriële schade die u tijdens en na uw touringcar ongeval hebt opgelopen. Deze vergoeding is een compensatie voor al het leed, verdriet en pijn wat u door het ongeval met de bus hebt moeten doorstaan:
- de pijn van de operatie;
- de schaamte voor uw littekens;
- het verdriet voor het opgeven van uw werk;
- de moeizame revalidatie;
- de teleurstelling omdat u uw favoriete sportactiviteit niet meer kunt uitoefenen.
Allemaal het gevolg van het touringcar ongeval. Uw kwaliteit van leven is door al het leed verminderd en dit kan middels een smartengeld vergoeding worden gecompenseerd. Ook deze schadepost kunt u bij de aansprakelijke touringcar maatschappij claimen. De hoogte van het bedrag aan smartengeld is vooral afhankelijk van uw letsel en de mate waarin uw letsel invloed heeft op de kwaliteit van uw leven.
Rechtsbijstand door een letselschade advocaat of jurist
Laat u vooraf goed informeren over de gang van zaken en de mogelijkheid om een maximale schadevergoeding te kunnen claimen. Rechtshulp maakt onderdeel uit van uw te claimen schadeposten. Alleen als er sprake is van volledig erkende aansprakelijkheid worden de rechtshulp kosten in zijn totaliteit vergoed. Zet alles goed op een rijtje en laat u van te voren goed informeren zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.