Tijdens uw werk uitgegleden of gestruikeld? Als u bent gevallen op het werk, dan kunt u de schade bijna altijd claimen bij uw baas. Uw werkgever is aansprakelijk als u letsel oploopt bij uitglijden, vallen en struikelen onder werktijd. Eis een schadevergoeding als u bent gevallen, gestruikeld of uitgegleden op het werk.
U kunt al uw schade claimen bij uw aansprakelijke werkgever. Vallen en uitglijden op het werk gebeurt nog wel eens. Een arbeidsongeval door een natte of gladde vloer komt vaak voor. Werknemers zijn regelmatig betrokken bij een slibpartij of glijpartij op het werk door.

Veel werknemers zitten met het opgelopen letsel korte of langere tijd thuis omdat ze zijn gestruikeld of uitgegleden op het werk en daardoor lelijk gevallen zijn. Bedrijfsongevallen doordat iemand is uitgegleden of gestruikeld komen vaak voor.
- Vet of olie op de vloer in de fabriekshal of laadplatform.
- Niet afdoende anti-slip strippen op gladde delen van de trap.
- Niet voldoende gestrooid bij gladheid op de bouwplaats of parkeerterrein.
- Geen antisliptegels in de fabriek of productiehal met natte vloeren.
- Geen veiligheidsschoenen met anti-slip zool.
- Een glad geworden trap bij slecht of nat weer.
- Struikelen over gereedschap wat rondslingert op de vloer.
- Vallen over een gat in de vloer waar niet voor gewaarschuwd was.
Vaak is het de werkgever die aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die zijn werknemer oploopt. Ook al heeft de werknemer zelf niet goed zitten opletten, dan is het bijna altijd toch zijn baas die erop is aan te spreken. De wettelijke zorgplicht is streng voor werkgevers. Als een werknemer is gevallen doordat deze is gestruikeld bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden is het meestal de werkgever te verwijten.
- Is de werknemer wel goed geïnstrueerd of gewaarschuwd voor de gevaren?
- Zijn alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen?
- Heeft de werkgever er wel goed op toegezien dat de werkzaamheden veilig konden worden uitgevoerd?
Als u bent uitgegleden op het werk, gevallen of gestruikeld dan mag de werkgever eigenlijk niets te verwijten zijn. Is dat wel zo, dan is uw werkgever aan te spreken op zijn aansprakelijkheid en kunt u een schadevergoeding bij uw baas claimen. Deze moet dan al uw schade vergoeden die het gevolg zijn van het door u opgelopen letsel doordat u bent uitgegleden of gestruikeld.
Bedrijfsongeval door uitglijden, struikelen of vallen
De wet zorgt ervoor dat de werkgever plichten heeft als het gaat om de veiligheid van zijn werknemers bij de uitvoering van hun werk. De wettelijke zorgplicht (artikel 7:658 BW) legt werkgevers een flink aantal veiligheidseisen op waar aan moeten worden voldaan. Als u bent uitgegleden op het werk dan heeft dat een oorzaak. Had u te maken met een gladde vloer omdat u in een stomerij of in de productiehal van een vleesverwerkend bedrijf werkte? Werkte u op het dek van een schip of op de visafslag. U mag er dan vanuit gaan dat vloer waarop u moet werken glibberig en glad kan zijn. Toch moet uw werkgever afdoende maatregelen hebben genomen om ervoor te zorgen dat u zou kunnen uitglijden.
- Was de productiehal wel voorzien van anti-slip stroken of anti-slip tegels?
- Heeft u van uw baas werkschoenen of laarzen met anti-slip zool gekregen?
- Heeft u goed instructies gekregen hoe u kunt voorkomen dat u op een glibberige vloer onderuit kan gaan.
- Bent u voldoende gewaarschuwd voor de gladde omstandigheden waaronder u uw werk moest verrichten?
- Heeft uw werkgever er wel op toegezien dat u zich ook aan zijn instructies hield?
- Heeft uw werkgever gecontroleerd of u de aangereikte veiligheidsmiddelen ook gebruikte?
Allemaal taken die bij de zorgplicht van een goede werkgever horen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Niet alleen als u onderuit gaat, maar ook als u gevallen, gestruikeld of op andere wijze in werktijd verongelukt bent. Een werkgever moet niet alleen alle veiligheidsmaatregelen hebben genomen en u hebben geïnstrueerd hoe u veilig uw werk kunt doen, maar werkgevers moeten er ook op toezien dat u veilig aan het werk bent. Een heel pakket van door de wet bepaalde verplichtingen.
Voor struikelen, vallen of uitglijden op het werk is de werkgever aansprakelijk voor de letselschade als de omstandigheden waarin gewerkt moet worden niet aan de wettelijk voorgeschreven veiligheidseisen voldoen.
In de praktijk komt het er dan ook op neer dat bij een arbeidsongeval door uitglijden, vallen of struikelen op het werk de werkgever aansprakelijk is voor de door u opgelopen letselschade. Het is dan ook de werkgever die uw schade moet vergoeden. Stel bij een ongeval op het werk uw werkgever aansprakelijk en claim een schadevergoeding. U maakt een goede kans dat al uw schade vergoed wordt.
Uitgegleden op het werk: wanneer zelf aansprakelijk?
Het is niet altijd uw baas die moet opdraaien voor uw letselschade. U hoeft niet te rekenen op een schadevergoeding van uw werkgever als u:
- of opzettelijk het arbeidsongeval heeft veroorzaakt;
- of u zich bewust roekeloos heeft gedragen;
U bent dan zelf aansprakelijk voor de financiële gevolgen van het ongeluk. Dus heeft u opzettelijk uw veiligheidsschoenen niet aangetrokken omdat het zo warm was die dag, ook al heeft uw werkgever u herhaaldelijk erop gewezen dat u dat wel moest doen, dan zal u werkgever niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het niet voldoen aan zijn zorgplicht naar u toe. Maar ook als u zich opzettelijk niet houdt aan de veiligheidsvoorschriften, moet uw werkgever u controleren en waarschuwen en u van goede instructies hebben voorzien hoe op veilige wijze uw werk te verrichten.
Hoeveel schadevergoeding als u bent gevallen, gestruikeld of uitgegleden op het werk
Als u door uitglijden, struikelen of vallen betrokken bent geraakt bij een arbeidsongeval en daarbij letselschade hebt opgelopen, dan kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Is uw werkgever voor de valpartij volledig aansprakelijk, dan wordt al uw schade vergoed. Alle onkosten die u als gevolg van uw letsel moet maken, kunt u dan claimen bij de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever. Dit zijn kosten die u niet gemaakt zou hebben als u niet ten val zou zijn gekomen omdat u bent uitgegleden of gestruikeld. Alle extra onkosten die u moet maken als gevolg van het arbeidsongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Dit kunnen de reiskosten naar het ziekenhuis zijn, maar ook de huishoudelijke hulp die u nodig heeft of het verlies aan inkomsten omdat u een tijdje niet kunt werken.
Kosten rechtshulp maken deel uit van de te claimen schadevergoeding.
Ook de rechtshulp kosten voor een letselschade advocaat of andere letselschade expert kunt u declareren als onderdeel van de schadevergoeding. Alle onkosten kunt u opgeven, noteert u ze dus goed. Ook verlies aan inkomen maakt hier onderdeel van uit. Als u noodgedwongen een andere lager betaalde baan moet nemen of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt door het bedrijfsongeval, moet de bedrijfsverzekering van uw baas het verschil aan inkomen bijpassen. U zult begrijpen dat dit soort schadeposten in de loop van de tijd aanzienlijk kunnen oplopen. Om discussies te vermijden of uw letsel wel aan het uitglijden of struikelen is te wijten, is het raadzaam om als u bent uitgegleden op het werk en gewond bent geraakt uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis te bezoeken. Zo kan er een medische dossier worden aangelegd die u later kan helpen bij het claimen van de schade.
Stel werkgever aansprakelijk als u bent gevallen of uitgegleden op het werk
Als u bent uitgegleden op het werk en letselschade hebt opgelopen dan is de eerste stap die u moet nemen om een schadevergoeding te claimen het aansprakelijk stellen van uw werkgever. Dit kan eenvoudig met het schrijven van een brief waarin u meldt wat er is gebeurt, welke schade u heeft en dat u uw werkgever aansprakelijk houdt voor alle schade die u heeft opgelopen en in de toekomst nog zal gaan oplopen. Om discussies te voorkomen is het belangrijk bewijsmateriaal te verzamelen. Ga naar een huisarts of medisch specialist, noteer wie er getuigen waren van het bedrijfsongeval, maak foto’s van de situatie. Vooral bij inkomensschade zal de bedrijfsverzekering niet direct met de aansprakelijkheid akkoord gaan. Afdoende bewijsmateriaal kan de discussie aanzienlijk bekorten.
Meest gestelde vragen over uitglijden tijdens het werk
Als u bent uitgegleden op het werk, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken als u gewond bent. Als u niet gewond bent, moet u het ongeval onmiddellijk melden bij uw werkgever en een rapport indienen. Het is ook belangrijk om de namen van eventuele getuigen te noteren en foto’s te maken van de plaats van het ongeval.
Het kan nuttig zijn om een advocaat in te schakelen als u een schadevergoeding wilt krijgen voor een ongeval op het werk. Een advocaat kan u helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het indienen van de juiste documenten en het onderhandelen over een schadevergoeding met uw werkgever of hun verzekeringsmaatschappij.
De werkgever is verantwoordelijk voor het bieden van een veilige werkomgeving en het voorkomen van ongevallen op het werk. Als u bent uitgegleden op het werk, kan uw werkgever aansprakelijk zijn voor de schadevergoeding als het ongeval het gevolg was van hun nalatigheid bij het nemen van passende veiligheidsmaatregelen. U kunt in aanmerking komen voor schadevergoeding voor medische kosten, verlies van loon, pijn en lijden en eventuele blijvende handicap als gevolg van het ongeval.