U heeft een verkeersongeluk gehad. U bent van achteren aangereden en u wilt nu weten hoeveel schade u kunt claimen. Een botsing van achter kan meer letselschade opleveren dan u denkt. Het gevaar van een whiplash ligt op de hoek.
Is er een auto bij u achterop geklapt? Bent u van achter aangereden door een andere auto en heeft u schade? Bij een botsing van achter kan er naast blikschade ook letselschade opgelopen zijn. U bent van achteren aangereden en wilt alle schade vergoed hebben van het verkeersongeval. Hoe zit het met de schuldvraag bij een botsing van achter. Krijgt u als u van achter aangereden bent alle schade altijd vergoed?

Bij een aanrijding van achter slingert uw hoofd heen en weer. De klap van achteren kan u een whiplash bezorgen. Whiplash klachten kunnen u flinke letselschade bezorgen en daarmee flinke kosten. U wilt hier natuurlijk een schadevergoeding voor ontvangen. Als u van achteren aangereden bent en u merkt whiplash symptomen ga dan direct naar een arts en laat u onderzoeken. Snel naar de dokter gaan is niet alleen belangrijk voor uw herstel, maar ook voor een succesvolle schadeclaim in een letselschade procedure.
Wie is aansprakelijk als u van achteren bent aangereden?
Artikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels is er duidelijk over. Er moet in het verkeer voldoende afstand worden gehouden met de voorganger. Als er een botsing plaatsvindt van achter, dan wordt er van uitgegaan dat er niet voldoende afstand is bewaard en de achterop botsende auto dus aansprakelijk is. De achteropkomende auto moet bewijzen dat deze wel voldoende afstand heeft gehouden.
Dus bent u van achter aangereden en heeft u schade, dan is het aan de tegenpartij om te bewijzen dat deze toch echt wel voldoende afstand heeft gehouden. Er zijn echter wel uitzonderingen op de regel dat degene die u van achter aanrijdt altijd de schuld krijgt van het achterop rijden. Een botsing achterop is niet altijd een artikel 19 RVV overtreding. Als de voorste auto bijvoorbeeld onverwacht zonder enige reden op de rem gaat staan, dan maakt deze een verkeersfout en is dan medeaansprakelijk voor de letselschade die ontstaat door het achterop rijden.
Oorzaken van een aanrijding van achter
De belangrijkste oorzaak van een aanrijding van achter is onvoldoende afstand houden met de voorligger. Als de afstand met de voorligger te klein is dan veroorzaakt enige onoplettendheid meteen een aanrijding van achter. Een andere oorzaak is onoplettendheid omdat de voorganger stil stond. Van achteren aangereden worden in een file gebeurt hierdoor vaak.
Bij files komen kop staartbotsingen vaak voor. Maar ook voor stoplichten ontstaan achteroprij situaties vaak. Het grote gevaar als u van achteren aangereden bent is dat uw hoofd hierdoor flink heen en weer slingert en er enorme druk op nek en schouders komt te staan. Hierdoor kunnen whiplash symptomen zich openbaren. Dit kan een ernstig letsel zijn zonder dat u er direct veel van merkt. Hoe onbelangrijk de aanrijding van achter ook was, wees attent op whiplash symtomen.
Van achteren aangereden en whiplash klachten
Een aanrijding van achter levert vaak klachten op aan nek, schouder en hoofd. De slingerbeweging met het hoofd zorgt ervoor dat er een enorme druk komt te staan op de:
- nekspieren;
- vezels;
- nekbanden;
- zenuwen;
- nekwervels;
- rugwervels.
Het directe gevolg hiervan kan zijn:
- nekpijn;
- concentratieproblemen;
- hoofdpijn;
- vermoeidheidsverschijnselen;
- duizeligheid;
- schouderpijn.
Als er sprake is van een whiplash kunnen daar een waslijst aan klachten bij komen die zich in de weken of maanden erna kunnen openbaren. Om het verband tussen het van achteren aangereden worden en het claimen van de schade als gevolg van de whiplash klachten aan te kunnen tonen, is het belangrijk om direct een dokter te bezoeken na het ongeluk. Als u pas na enige weken uw huisarts bezoekt, kan het gebeuren dat de schadeafhandelaar van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij met succes kan aanvoeren dat de whiplash klachten niet het gevolg zijn van het achterop rijden.
Het aantonen van een whiplash is sowieso een lastig proces. Een whiplash is namelijk niet op röntgenfoto’s of een CT-scan zichtbaar te maken. Dit is voor de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij die bij u achterop is gereden reden om uw whiplash klachten te laten ontkennen. U zou deze klachten maar voorwenden en denken dat u een whiplash heeft. Hiermee ontloopt de schadeverzekeraar de schadeclaim en probeert op deze manier onder alle letselschade kosten uit te komen. Whiplash letsel kan voor u ernstige gevolgen hebben met flink hoge letselschade bedragen tot gevolg. Letselschade bedragen die de verzekeraar van de tegenpartij aan u moet vergoeden.
Van achteren aangereden en letselschade schadevergoeding claimen
U heeft een botsing van achter gehad en het blijkt dat u aanzienlijke letsel en schade heeft opgelopen. U wilt deze schade vergoed hebben. De schuld ligt bij de achterop rijdende automobilist. Het eerste wat u moet doen om succesvol een schadeclaim in te dienen om al uw schade vergoed te krijgen, is het aansprakelijk stellen van de achterop rijder. Als u van achteren aangereden bent moet de tegenpartij zijn onschuld aantonen en niet u. Het aansprakelijk stellen doet u schriftelijk per aangetekende brief. Hierbij meldt u ook welke schade u heeft opgelopen, dat er nog meer schadeposten zijn te verwachten en dat u daar een schadevergoeding voor wilt hebben.
Vooral als er sprake is van een whiplash dient het aansprakelijk stellen en de schadeclaim indienen met enige zorgvuldigheid te gebeuren. De tegenpartij zal de letselschade als gevolg van de whiplash klachten proberen te ontkennen. Het is daarom zaak dat als u van achteren bent aangereden om uw zaak medisch goed te onderbouwen. Zorg er daarom niet alleen voor dat u direct een dokter bezoekt, maar zorg er ook voor dat uw klachten goed en uitgebreid in uw medisch dossier worden opgenomen.
Als de aansprakelijkheid wordt erkend, kunt u de schadeclaim gaan voorbereiden en indienen. U dient daarbij al uw materiële en immateriële schade in kaart te brengen. Van achteren aangereden en de whiplash klachten die daaruit voortkomen kunnen voor psychische klachten zorgen, die ook voor vergoeding in aanmerking komen. Niet alleen de schade die u nu al lijdt, maar ook schade die u in de toekomst mogelijk nog kunt gaan lijden dient u op te nemen.
Rechtshulp mogelijkheden bij aansprakelijke tegenpartij
Van achteren aangereden betekent vaak dat de tegenpartij die achterop is geklapt volledig aansprakelijk is voor alle door u opgelopen letselschade. Dit betekent dat alle schade wordt vergoed. Alle kosten die u extra moet maken als gevolg van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Hier vallen dus ook de rechtshulpkosten onder. Ook deze kosten had u zonder het ongeluk niet gemaakt. Van achteren aangereden betekent dus ook dat u zonder kosten gebruik kunt maken van rechtshulp. Rechtshulp van een letselschade advocaat, letselschadedeskundige, letselschade jurist, letselschade expert of andere juridische hulpverlener. De tegenpartij betaalt bij volledige aansprakelijkheid ook deze kosten.