U heeft een bedrijfsongeval gehad. U bent gewond geraakt door een val van een ladder en ongelukkig terecht gekomen. Moet uw werkgever als u van een ladder bent gevallen altijd uw schade vergoeden? Krijgt u bij een ongeval met een ladder ook een schadevergoeding als het uw eigen schuld was? Van ladder gevallen op het werk, wat nu?
Als u gewond raakt tijdens uw werk omdat u van een ladder bent gevallen, dan is de kans groot dat uw werkgever aansprakelijk is voor de letselschade die u daarbij oploopt. U kunt waarschijnlijk rekenen op een schadevergoeding voor al uw schade.

Een val van een ladder of steiger is een veel voorkomend ongeval. Er gebeuren veel val ongelukken als mensen aan het werk zijn. Steigers, ladders en trapjes zijn een bron van valpartijen als er mee gewerkt wordt. Toch is het de taak van een werkgever om ervoor te zorgen dat zijn werknemers niet vallen.
Een val kan leiden tot ernstig letsel dat voor flinke letselschade kan zorgen. Als u van een ladder valt en gewond raakt, zult u met allerlei extra kosten te maken krijgen. Dat kan snel oplopen. Als u bijvoorbeeld naar de eerst hulp van het ziekenhuis moet, dan bent al meteen uw eigen risico kwijt. U maakt al snel allerlei kosten die flink kunnen oplopen.
Van ladder gevallen op het werk en de aansprakelijkheid
Een werkgever moet er alles aan doen om te voorkomen dat zijn werknemers veilig kunnen werken. Ook als zij tijdens hun werk regelmatig een ladder op moeten, een steiger moeten beklimmen of een trapje op moeten. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers.
Werkgevers hebben een wettelijk zorgplicht voor hun medewerkers. Moet u tijdens uw werk gebruik maken van een ladder, dan dient uw baas ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt.
Uw werkgever dient ervoor te zorgen dat uw materiaal veilig is.
- De sporten van uw trap moeten niet breken.
- Er dienen slibstroken op de sporten van uw ladder te zitten.
- De sporten mogen niet aan de lange zijkanten geschroefd of gespijkerd zijn.
- Er moeten antislib stroken onderaan en bovenaan uw trap zitten.
- Uw trap dient op de scharnieren niet doorgeroest te zijn, etc.
Uw werkgever dient u instructies te geven hoe u veilig met trappen moet werken.
- Instructies te geven hoe u de trap stabiel neerzet.
- Voorlichting waar u de trap veilig kunt neerzetten.
- Instructies geven dat u met twee handen de ladder op moet.
- Instrueren dat u niet te zwaar beladen de trap moet gebruiken, etc.
Uw werkgever dient toezicht te houden of u wel veilig werkt en zijn instructies wel goed hebt opgevolgd.
- Controleren of u de trap wel stabiel heeft neergezet.
- Controle of de trap nog steeds veilig is om te gebruiken.
- Checken of u wel met beide handen omhoog en omlaag klimt.
- Controleren of er onderhoud aan de trap heeft plaatsgevonden, etc.
U begrijpt dat als er aan zoveel voorwaarden moet zijn voldaan, de werkgever ergens wel iets te verwijten valt. Deze zorgplicht is wettelijk geregeld en werkgevers moet zich daar aan houden. Van ladder gevallen op het werk en letselschade opgelopen betekent dan vaak ook dat de werkgever volledig aansprakelijk is voor de door u opgelopen letselschade.
Ben u op het werk van een ladder gevallen door een fout of onzorgvuldigheid van uzelf, dan is de werkgever toch aansprakelijk. De werkgever kan alleen onder zijn aansprakelijkheid uitkomen als u:
- zich op de ladder of het trapje roekeloos heeft gedragen,
- uw val van de ladder zelf met opzet hebt veroorzaakt,
Als u van een ladder bent gevallen en u bent gewond geraakt, dan is uw baas bijna altijd aansprakelijk. Het is niet voor niets dat nagenoeg alle werkgevers verzekerd zijn voor ongevallen die gebeuren tijdens werktijd.
De voorschriften zijn ook bij ladders streng
Bij het gebruik van een ladder gelden er strenge veiligheidsvoorschriften. Er mag eigenlijk alleen met ladders gewerkt worden als het gebruik dusdanig veilig is dat er geen enkele reden is om een andere methode te gebruiken.
- Ladders moet goed onderhouden zijn.
- De beklimmer mag geen vieze schoenzolen hebben.
- De ladder mag niet op een hellend oppervlak geplaatst zijn.
- Bij harde wind mag er geen gebruik van ladders gemaakt worden.
- De ondergrond van ladders dient stevig te zijn.
- Degene die de trap gebruikt mag geen gladde zolen hebben.
- Er mag geen hoogte gewonnen worden door de ladder op een verhoging te plaatsen.
- De ladder moet beklommen worden met twee handen.
- De sporten moeten rusten in de staande zijkanten en mogen niet aangeschroefd zijn.
- Bij het gebruik van de ladder dient het gezicht naar de ladder gericht te zijn.
- De ondergrond mag niet glad zijn, de ladder mag niet wegglijden.
Bent u op het werk van een ladder gevallen, dan zult u begrijpen dat de werkgever bijna altijd aansprakelijk is. Het is namelijk altijd zo dat uw baas toezicht had moeten houden of u wel veilig aan het werk was.
Van ladder gevallen en gewond: bezoek een arts
Als u op uw werk een val van een ladder hebt gemaakt en u heeft verwondingen opgelopen, u voelt zich duizelig of u heeft pijn, bezoek direct een arts. Bezoek uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis. Bij een val kan er intern veel beschadigd raken, vooral als u van de ladder op uw hoofd bent gevallen of u nek bij de val mogelijk hebt gebroken. Stop met uw werk en laat u door een dokter onderzoeken.
Van ladder gevallen op het werk en gewond geraakt? Laat u direct medisch onderzoeken.
Een bezoek aan een arts is niet alleen verstandig als het gaat om uw gezondheid. Ook levert een doktersbezoek belangrijk bewijsmateriaal op als u letselschade hebt opgelopen en een claim moet indienen. Door direct na de valpartij u medisch te laten onderzoeken, worden alle geconstateerde aandoeningen gelinkt aan het bedrijfsongeval. De werkgeversverzekeraar kan dan niet zeggen dat de aandoeningen mogelijk later bij een ander ongeval zijn ontstaan. De werkgeversverzekeraar kan zich dan niet onttrekken aan de verplichting om de letselschade die het gevolg is van deze aandoeningen te vergoeden.
Letselschade na val van ladder tijdens werk
Van ladder gevallen op het werk kan betekenen dat u met aanzienlijke letselschade te maken krijgt. Als u ongelukkig terecht bent gekomen kunt u onverwacht met flinke kosten te maken krijgen. Alleen al als u naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gaat weet u al dat u een rekening van uw eigen risico krijgt. U moet parkeergeld bij het ziekenhuis betalen. De medicijnen worden niet volledig vergoed door de zorgverzekering, u moet extra oppas inhuren voor de kinderen, uw kleren en horloge zijn stuk gegaan, etc. Er komen allemaal extra kosten op u af waar u niet op zit te wachten.
Dit kunnen kleine onkosten zijn als parkeerkosten of portokosten, maar kunnen ook grote schadeposten zijn als het inhuren van een letselschade advocaat of het verlies van inkomen omdat u voor een deel arbeidsongeschikt bent geraakt. Schadeposten die vergoed wilt zien van uw werkgever.
Als de werkgever aansprakelijk is dan is wettelijk is geregeld dat slachtoffers van een bedrijfsongeval er financieel niet op achteruit mogen gaan door het letsel wat zij bij het ongeval hebben opgelopen. Omdat werkgevers bij een bedrijfsongeval, wat het van een ladder vallen op het werk is, bijna altijd aansprakelijk zijn, wordt uw letselschade door uw baas vergoed.
Belangrijk is dat u al uw extra te maken onkosten nauwkeurig bijhoudt. Alle kosten die u, als u niet was gevallen op het werk, niet gehad zou hebben, kunt u bij uw baas claimen. Het is handig om daarvoor een schriftje te gebruiken waar u alle kosten, hoe klein ook, in noteert.
Ernstig letsel bij val van ladder
Van ladder gevallen op het werk en ernstig gewond geraakt, dan dien de arbeidsinspectie ingeschakeld te worden. Moet u dus naar het ziekenhuis, dan is de werkgever verplicht de arbeidsinspectie de valpartij van de ladder of het trapje te laten onderzoeken. De arbeidsinspectie zal een rapport over het ongeval met de ladder opmaken. Een rapport wat u zal helpen bij het claimen van een schadevergoeding in uw letselschadezaak.