Van een ladder gevallen tijdens het werk? Val van een trap gemaakt? Van steiger gevallen? U bent lelijk ten val gekomen op uw werk en gewond geraakt. Kunt u een schadevergoeding eisen van de werkgever voor dit bedrijfsongeval met de steiger of de ladder?
Is uw werkgever of opdrachtgever aansprakelijk? U wilt de schade van de val van steiger, trap of ladder volledig vergoed hebben. Een val van hoogte kan voor flink letsel zorgen. Als u van een steiger gevallen bent of een lelijke smak hebt gemaakt omdat de ladder waar u op werkte niet zo stevig stond dan, kunt u lelijk gewond raken. Uw verwondingen kunnen u ongemerkt aardig op onkosten jagen.

Kleine kosten omdat u bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor uw verbandmiddelen of medicijnen moet betalen, maar ook grote bedragen als u inkomensschade lijdt omdat u niet of minder kunt werken. Nu is het zo dat werkgevers bijna altijd aansprakelijk zijn voor de letselschade van hun medewerkers als deze betrokken raken bij een ongeval als zij aan het werk zijn. Ook al is het uw eigen schuld dat u van de ladder of van steiger gevallen bent, dan nog kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor alle schade die u bij uw valpartij hebt opgelopen. In uitzonderlijke gevallen bent u zelf aansprakelijk voor de schade bij een bedrijfsongeval. U kunt een schadeclaim bij uw baas indienen voor alle onkosten die u maakt als gevolg van het ongeval met de steiger.
Van ladder of van steiger gevallen: de oorzaken
Steigers vormen een bron van bedrijfsongevallen en komen regelmatig voor. Vooral bouwvakkers, stijgerbouwers en schilders hebben een groter risico op een valongeluk. Oorzaken die daaraan ten grondslag liggen zijn:
- een val door geen afdoende bescherming aan de randen;
- een val omdat de hele stellage niet sterk genoeg was;
- valpartijen die ontstaan bij het opklimmen en afdalen;
- van steiger gevallen door losliggende planken;
- het struikelen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden;
- vallen omdat er een gat of opening in de vloer van de steiger zit;
- ineenstorten of het omvallen van de steigerstellage.
Werkgevers spelen een belangrijke rol als het gaat om de veiligheid en het veilig werken. De wettelijke zorgplicht dwingt de werkgever hier zorgvuldig mee om te gaan. Toch ligt vaak de oorzaak van een val van een steiger in het niet in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften. Gevallen van steiger door negeren van toe te passen veiligheidsregels:
- te veel gereedschap en te veel mensen op de steiger waardoor deze instort;
- het verwijderen van de randbescherming omdat dit makkelijker werkt;
- snel in elkaar zetten van de steigerstelling waardoor koppeling niet goed vast zitten;
- de arm van de bouwvakker komt klem te zitten door te snel werken;
- struikelen over rondslingerend gereedschap op de steigerplanken;
- het niet dragen van veiligheidsschoenen met slipprofiel waardoor de steigergebruiker uitglijdt.
Wanneer mag er niet op een ladder gewerkt worden
De zorgplicht voor werkgevers is van toepassing als de medewerker een ladder moet gebruiken tijdens zijn werk. De werknemer moet dit veilig kunnen doen. De Arbo-wet is duidelijk over het gebruik van ladders. Ladders mogen eigenlijk helemaal niet gebruikt worden als werkplek. Als er werkzaamheden op hoogte gedaan moeten worden, moet de eerste keus voor de werkgever het inzetten van een hoogwerker of het gebruik van een steiger zijn. Het uitvoeren van werkzaamheden op een ladder is in de Arbo-wet alleen voor uitzonderingsgevallen toegestaan. Een ladder is geen werkplek. Alleen om op de werkplek te kunnen komen mag er gebruik worden gemaakt van ladders, niet om al staande op de sporten werkzaamheden te verrichten.
Is het voor de werkgever eenvoudigweg niet mogelijk om de werkplek te kunnen bereiken met een steiger of hoogwerker, dan is het gebruik van ladders toegestaan. Bijvoorbeeld omdat:
- er geen ruimte beschikbaar is om een steigerstellage neer te zetten;
- omdat de steiger door vaste obstakels de werkplek niet kan bereiken;
- of er is geen mogelijkheid om de steiger op te kunnen bouwen.
Ook is het niet toegestaan om ladders te gebruiken als een hoogwerker of steiger een onveilige situatie creëert, als deze bijvoorbeeld naast een afgrond of op een drukke weg moet staan. Is de ladder hoger dan 7,5 meter of duren de werkzaamheden langer dan 4 uur of moet de werknemer verder reiken dan de lengte van zijn arm, dan is het gebruik van een ladder in ieder geval niet toegestaan.
Van ladder of steiger gevallen op het werk: werkgever meestal aansprakelijk
Uw werkgever heeft de wettelijke plicht om ervoor te zorgen dat u veilig kunt werken. Vooral bij werken op grote hoogte is dat van belang. Werkgevers moeten er voor zorgen dat:
- alle materialen in orde zijn en alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen;
- u bent geïnstrueerd hoe u veilig uw werk moet verrichten;
- er op toezien dat u zich ook aan de voorschriften houdt en de veiligheidsmaatregelen toepast.
Dit betekent dat er aanzienlijke eisen aan uw baas worden gesteld om ervoor te zorgen dat u niet van de steiger kunt vallen of van de trap kunt afvallen. Een werknemer van steiger gevallen, dan is de werkgever bijna altijd wel iets te verwijten. Uw baas moet ervoor zorgen dat er een randbescherming is die u voor vallen moet behouden. Ook dient u baas u te hebben geïnstrueerd hoe u veilig kunt werken op hoogte en dat u de randbescherming niet mag weghalen, ook al maakt dit uw werk makkelijker. Daarnaast moet uw baas er ook nog op toezien dat u alle veiligheidsmaatregelen toepast en bijvoorbeeld de valbescherming niet weghaalt. Van steiger gevallen tijdens het werk? Uw baas is bijna altijd aansprakelijk. De schade die u door uw buiteling oploopt, kunt u bijna altijd verhalen op uw werkgever.
Zelf aansprakelijk als u op het werk van steiger gevallen bent?
Ondanks dat uw werkgever bijna altijd aansprakelijk is, kan het voorkomen dat u zelf aansprakelijk bent voor door u opgelopen letselschade. U draait zelf voor de schade op als er een situatie zich heeft voorgedaan waarbij:
- u roekeloos heeft gehandeld;
- er opzet in het spel is geweest.
Als u bijvoorbeeld aangeschoten of dronken op de steiger heeft gestaan en brokken heeft gemaakt, dan heeft u roekeloos gehandeld. Van steiger gevallen door bewust roekeloos gedrag? U moet dan zelf voor alle schade opdraaien. Of als u een plank in de steiger hebt weggehaald om uw collega steigerwerker eens lekker te laten schrikken dan heeft u met opzet het steigerongeval veroorzaakt. U kunt de schade dan niet verhalen op de werkgever. Uw baas hoeft uw letselschade dan niet te vergoeden.
Welke schade kunt u claimen als u van steiger gevallen bent?
Uw werkgever moet opdraaien voor alle schadeposten die het gevolg zijn van het door u opgelopen letsel. Alle onkosten die u moet maken door het feit dat u gewond bent geraakt komen voor vergoeding in aanmerking. Dit kunnen kleine kosten zijn maar het kan ook om grote bedragen gaan. Als u door het vallen van grote hoogte ernstig gewond bent geraakt bent u wellicht arbeidsongeschikt. Uw werkgever zal u tot uw pensioen uw gemiste inkomsten moeten uitbetalen. Ook uw gemiste carrièrekansen, misgelopen bonussen, eindejaarsuitkeringen, etc, moeten doorbetaald worden. U kunt zich voorstellen dat alleen deze schadepost al gaat leiden tot een hoge schadevergoeding.