Op enig moment loopt uw letselschade zaak ten einde. Als de medische eindtoestand is bereikt en alle schade duidelijk is, volgt een eindafwikkeling. Een vaststellingsovereenkomst bij letselschade bevat alle afspraken over de eindafwikkeling en de hoogte van de slotbetaling.
De overeenkomst is een bewijs dat u er met de aansprakelijke partij uit bent gekomen en tot definitieve afspraken bent gekomen om de letselschade zaak af te wikkelen. Zijn er geen voorbehouden gemaakt, dan kunt u naast de gemaakte afspraken geen aanspraak meer maken op enige schadevergoeding.

Een letselschade zaak loopt ten einde als de medische eindtoestand is bereikt. Dit is een belangrijk moment in uw letselschadetraject, omdat dan duidelijk is wat de opgelopen schade als gevolg van het ongeval nu precies is. Maar ook wat de hoogte van het totale bedrag aan schadevergoeding en smartengeld waar u nog recht op heeft is.
Bij een medische eindtoestand bent u óf genezen van uw letsel en zijn er geen verdere beperkingen meer te verwachten óf de kans op verdere genezing is vrijwel nihil. In ieder geval is duidelijk welke toekomstschade nog te verwachten is. En daarmee wat het totale bedrag aan schadevergoeding is waar u nog recht op heeft.
Als er in de toekomst geen verslechtering of verbetering van uw letsel meer is te verwachten, is uw medische eindtoestand bereikt
Als de verwachte schadeposten duidelijk zijn, kan er een eindafrekening opgemaakt worden. Een afwikkelingsvoorstel met een slotbetaling of afkoopsom. Het afwikkelingsvoorstel bevat meestal ook een afspraak tot finale kwijting. Hierbij spreken u en de wederpartij met elkaar af niets meer van elkaar te vorderen te hebben. Overigens wordt hierbij vaak een medisch voorbehoud gemaakt. U kunt dan nog een vergoeding claimen als uw letsel verslechtert en uw schade daardoor toeneemt.
Vaststellingsovereenkomst bij letselschade
Een eindafwikkeling van uw letselschade zaak wordt vastgelegd in een overeenkomst. Deze vaststellingsovereenkomst vormt het bewijs dat u de zaak heeft afgerond en, uitgezonderd de voorbehouden, geen schade meer kunt claimen bij de aansprakelijke wederpartij.Deze overeenkomst is definitief. Eenmaal ondertekent, kunt u er niet meer onderuit. Heeft u afgesproken geen schade meer te vorderen of geen hogere vergoeding meer te vorderen, dan kunt u geen enkele schade meer claimen. Mocht er als gevolg van uw letsel nieuwe schades ontstaan, dan zult u deze extra kosten uit uw eigen portemonnee moeten betalen. Vaak worden er specifiek voorbehouden gemaakt zoals bijvoorbeeld een medisch voorbehoud of een belastinggarantie.
Voorbehoud in vaststellingsovereenkomst bij afwikkelen letselschadezaak
Een slotbetaling hoeft geen laatste definitieve betaling te zijn als u een voorbehoud bent overeengekomen in de vaststellingsovereenkomst. Als er een kans bestaat dat u toch schade oploopt waarvoor u een vergoeding wilt hebben, dan is het raadzaam om een voorbehoud te maken in het eindvoorstel. Er zijn verschillende redenen om een voorbehoud te maken in de vaststellingsovereenkomst.
Belastinggarantie
Over een vergoeding voor letselschade hoeft er geen belasting te worden betaald. Toch kan het gebeuren dat de belastingdienst dit wel doet. Door een voorbehoud te maken over de belastinggarantie, verplicht de tegenpartij zich om hierover verweer te voeren bij de belastingdienst. Als er dan toch belasting over de letselschadevergoeding moet worden betaald, zal met een belastinggarantie de tegenpartij deze betaling op zich nemen.
Een belastinggarantie is een veel voorkomend voorbehoud bij het afronden van een letselschadezaak
Als er sprake is van een schadevergoeding voor inkomsten die u gemist heeft of als u zelfstandig ondernemer bent, is het verstandig een belastinggarantie in de vaststellingsovereenkomst bij letselschade op te nemen. Deze garantie is niet van toepassing op een belastingaanslag voor uw toegenomen vermogen. Deze belastingheffing moet u gewoon betalen.
Medisch voorbehoud
Een veel voorkomend voorbehoud in de eindafrekening is een voorbehoud als er in de toekomst toch nog extra medische kosten moeten worden gemaakt die niet door de zorgverzekering worden vergoed of extra kosten met zich meebrengen. Als er een kans is dat uw letsel plotseling verslechtert, uw beperkingen kunnen toenemen of als er eenvoudigweg geen zekerheid is over uw medische eindtoestand, kunt u beter een medisch voorbehoud afspreken.
Andere voorbehouden
U kunt met de verzekeraar van de aansprakelijke partij in de eindovereenkomst allerlei voorbehouden afspreken. Voorbehouden om de gemaakte overeenkomst weer open te breken als uw situatie aanmerkelijk veranderd bijvoorbeeld. Een voorbehoud kan gemaakt worden als u uw baan of uitkering kwijtraakt, arbeidsongeschikt raakt door uw beperkingen of uw aandoening anderszins verslechtert.

Finale kwijting bij eindafwikkeling
Bij finale kwijting is er sprake van een definitieve afwikkeling van uw letselschade zaak. U verklaart samen met de wederpartij dat, uitgezonderd hetgeen in de vaststellingsovereenkomst is afgesproken, jullie niets meer van elkaar kunnen vorderen. U kunt dan nooit meer terugkomen op het bedrag wat u in de vaststellingsovereenkomst hebt afgesproken als eindbedrag.
Met een finale kwijtingclausule wordt door beide partijen definitief afstand gedaan van hun rechten om ooit nog terug te komen op de letselschade zaak
U bent niet verplicht om een finale kwijtingsclausule op te nemen. Een finale kwijting in een vaststellingsovereenkomst heeft vooral voordelen voor de betalende partij. De verzekeraar van de aansprakelijke partij zal degene zijn die vooral zal aandringen om dit af te spreken. Als er in uw medische situatie nog onzekerheden zitten waardoor u mogelijk in de toekomst nog met extra schadeposten te maken krijgt, is het niet verstandig een finale kwijting afspraak te maken. Uw medische eindtoestand moet door een arts zijn vastgesteld.
Als u een voorbehoud maakt, is de aansprakelijke partij verplicht de in de toekomst door het ongeval ontstane schade te voldoen. Het is vooral de betalende partij die graag een clausule voor finale kwijting wil opnemen. Als het volstrekt duidelijk is dat er in de toekomst geen schade meer is te verwachten, kunt u een finale kwijting afspreken.
Eindvoorstel zonder voorbehoud
Verzekeringsmaatschappijen willen graag dossiers afsluiten en niet te maken hebben met schadevergoedingen die in de toekomst nog kunnen ontstaan. Om de zaak af te ronden zonder dat er voorbehouden worden gemaakt, willen verzekeraars nog wel eens hogere schadevergoedingen aanbieden om het slachtoffer van het ongeval te verleiden het dossier definitief en zonder enige voorbehouden te sluiten.
Meest gestelde vragen over de vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst bij letselschade is een overeenkomst waarbij de aansprakelijke partij en het slachtoffer van een ongeval afspraken maken over de vergoeding van de geleden schade. Hierin wordt vastgelegd welk bedrag er wordt betaald en op welke wijze de schadevergoeding zal worden betaald.
Het is niet verplicht om een vaststellingsovereenkomst te accepteren. Als slachtoffer van letselschade heb je recht op een schadevergoeding en je kunt ervoor kiezen om de zaak voor te leggen aan de rechter. Het is verstandig om een advocaat of letselschade-expert te raadplegen voordat je beslist om een vaststellingsovereenkomst te accepteren.
Als je een vaststellingsovereenkomst tekent, ben je gebonden aan de afspraken die daarin zijn vastgelegd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle schadeposten zijn opgenomen in de overeenkomst en dat de vergoeding voldoende is om alle kosten te dekken. Ook moet je ervoor zorgen dat je geen toekomstige aanspraken op schadevergoeding opgeeft. Het is daarom verstandig om een advocaat of letselschade-expert te raadplegen voordat je een vaststellingsovereenkomst tekent.