U heeft een ongeval gehad op het werk. Daarbij heeft u letselschade opgelopen. De schade wilt u claimen bij uw werkgever. Maar bent u met uw schadeclaim niet te laat? Is uw letselschadezaak niet verjaard? Kunt u de schade van het arbeidsongeval nog claimen? Verjaring bedrijfsongeval: hoe lang is de verjaringstermijn?
Ook al is de werkgever bij een bedrijfsongeval bijna altijd aansprakelijk en moet de werkgever bijna altijd voor de schade opdraaien, u moet er wel rekening mee houden dat uw claim kan verjaren. Bij verjaring van de termijn krijgt u niets. Hoe lang duurt de periode waarin u de schade van het arbeidsongeval kunt vorderen?

De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval is vaak meteen duidelijk. De werkgever heeft een uitgebreide zorgplicht en een ongeval op het werk valt de werkgever bijna altijd te verwijten. Werkgevers zijn ook goed verzekerd daarvoor. Bedrijfsongevallen kunnen voor werknemers flinke schade met zich meebrengen. Als u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken, loopt alleen al aan gemiste inkomsten de schade voor u snel op.
Het zou natuurlijk erg jammer zijn als u de op het werk opgelopen letselschade uit eigen zak moet betalen omdat u de termijn waarin u de schade bij uw werkgever kon vorderen hebt laten verlopen. Op verjaring van het bedrijfsongeval zit u niet te wachten. Dat zou ook jammer zijn, want u kunt de termijn op eenvoudige wijze opschuiven.
Verjaring bedrijfsongeval
Als u uw aansprakelijke werkgever niet meer aansprakelijk kunt stellen en geen schadevergoeding meer kunt claimen, is dat erg vervelend als u met hoge letselschade kosten komt te zitten.
Verjaring bedrijfsongeval betekent dat u te laat bent met het vorderen van uw schade
U heeft te lang gewacht met het afwikkelen van uw letselschade zaak. Zorg daarom dat u altijd gebruik maakt van de mogelijkheid om de termijn op te schuiven. Hiervoor hoeft u niet tot het einde van de verjaringstermijn te wachten.
Hoe lang is verjaringstermijn bij verjaring bedrijfsongeval
De verjaringstermijn bij een bedrijfsongeval is vijf jaar. U heeft gedurende vijf jaar de tijd om uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de letselschade als gevolg van het arbeidsongeval wat u is overkomen. Na die vijf jaar verloopt voor u het recht om de schade te vorderen.
Voor de verjaringstermijn is het wel van belang wanneer deze periode van vijf jaar is gestart. De wetgever stelt dat de periode van verjaring pas ingaat als u:
- weet dat u schade hebt geleden door het bedrijfsongeval,
- weet heeft wie aansprakelijk is voor de schade.
Als u dat allebei weet gaat de termijn van start. Heeft u na vijf jaar nog niets ondernomen, dan vervalt uw recht op het vorderen van uw letselschade bij uw baas. U kunt tijdens deze periode eenvoudig de verjaring op laten schuiven. Omdat na het verschuiven er een nieuwe termijn start, die gelijk is aan de oorspronkelijke verjaringstermijn, is dat altijd een goede zet om te doen.
Naast de relatieve verjaringsperiode van vijf jaar bestaat er ook nog een absolute verjaringstermijn van twintig jaar. Uw bedrijfsongeval is dan definitief verjaard. U kunt dan geen letselschadevergoeding meer van uw werkgever vorderen. Als u na bijvoorbeeld 24 jaar erachter komt dat u schade heeft opgelopen, dan bent u te laat met vorderen. Er moet wel gezegd worden dat hier uitzonderingen op zijn.
Verjaring bedrijfsongeval opschuiven
De verjaring van uw bedrijfsongeval kunt u tegenhouden. Door de zaak te stuiten gaat er een nieuwe periode lopen om uw werkgever aansprakelijk te stellen. Dit stuiten gebeurt door een stuitingshandeling.
Een stuitingshandeling is niet ingewikkeld. U dient daartoe naar uw baas een brief te sturen, bij voorkeur aangetekend. In deze brief vermeldt u:
- dat u nog steeds aanspraak wilt maken op vergoeding van al uw letselschade,
- dat uw brief gezien kan worden als een stuitingshandeling.
Hiermee zorgt u ervoor dat uw termijn voor verjaring van uw bedrijfsongeval opschuift. U krijgt dan een nieuwe verjaringsperiode gelijk aan de oorspronkelijke periode.
Bij stuiten van de verjaring van een bedrijfsongeval gaat een nieuwe verjaringstermijn lopen
Was u nog geen achttien jaar toen het arbeidsongeval u overkwam, dan is er een uitzondering van toepassing. Voor minderjarige werknemers geldt dat de verjaringstermijn pas start op achttienjarige leeftijd. De vijfjarige relatieve verjaringstermijn is dan van toepassing. Dit betekent dat als u als minderjarige een bedrijfsongeval is overkomen met letselschade, u tot uw drieëntwintigste jaar de gelegenheid heeft om een schadeclaim in te dienen bij het bedrijf of de verjaring bedrijfsongeval te stuiten.
Verborgen klachten na een ongeval
Het kan zijn dat u op het werk letsel heeft opgelopen en dat u dit middels een schadevergoeding heeft geschikt met uw werkgever. Uw letselschadezaak is afgerond. Het kan echter voorkomen dat na een aantal jaar de klachten terugkomen en ernstiger van aard zijn dan voorheen, met grotere letselschadebedragen aan schade dan ten tijde van de eerdere afhandeling van uw letselschade. Mits u geen vaststellingsovereenkomst heeft getekend, kunt u in dat geval uw zaak weer openen en de nieuwe schade vorderen. Dit kan echter alleen als de verjaringstermijn van vijf jaar nog niet verlopen is.
Verjaringsperiode bij een beroepsziekte
Een verjaringstraject gaat lopen als voldaan is aan de voorwaarden dat het slachtoffer:
- op de hoogte is van zijn schade,
- op de hoogte is wie aansprakelijk is.
Nu zijn werk gerelateerde klachten niet altijd eenvoudig te herkennen. Een beroepsziekte sluipt er meestal geleidelijk in. Het gaat niet om één moment waarop duidelijk was dat er problemen zijn met de wijze waarop het slachtoffer zijn werk aan het uitoefenen was. Het moment dat het slachtoffer kon weten dat er schade is ontstaan, kan bijvoorbeeld zijn het moment dat de huisarts of bedrijfsarts het slachtoffer er op wees dat zijn klachten werk gerelateerd zijn. De verjaringstermijn voor een beroepsziekte begint op dat moment te lopen. De werknemer heeft dan nog vijf jaar om zijn werkgever aansprakelijk te stellen of de verjaring te stuiten.
Na 20 jaar nog kans op schadevergoeding
Op de verjaringsregels na een ongeval op het werk zijn uitzonderingen mogelijk. De absolute verjaringstermijn hoeft niet absoluut te zijn als naar redelijkheid verwacht mag worden dat het letsel zich pas na twintig jaar kan openbaren. Als u voor uw werk met asbest hebt gewerkt kan zo’n situatie ontstaan. De schadelijke gevolgen van werken met asbest kunnen pas na veertig jaar ontstaan. Rechters houden hier rekening mee als het gaat om verjaring van het bedrijfsongeval.
Meest gestelde vragen over verjaring bij een arbeidsongeval
U kunt ervoor zorgen dat u na vijf jaar nog steeds de mogelijkheid hebt om uw schade te claimen. Dit doet u doet u door, voor het aflopen van de vijfjarige verjaringstermijn, de tegenpartij een brief te sturen waarin u meldt dat u de verjaringstermijn wilt stuiten en uw recht op vergoeding van alle schade wilt houden.
Bij een ongeval in het verkeer heeft u nog steeds vijf jaar de tijd om de tegenpartij aan te spreken op de letselschade en een claim om de schade te verhalen in te dienen. Echter, u kunt maar tot maximaal drie jaar de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijk partij direct aanspreken tot vergoeding van de schade.
De verjaringstermijn van vijf jaar gaat lopen als u weet dat u schade hebt opgelopen en weet wie daarvoor aansprakelijk is. Ook hiervoor is een termijn vastgesteld. Na twintig jaar is de verjaring definitief. U heeft dus twintig jaar de tijd om erachter te komen dat u schade heeft en wie hiervoor aansprakelijk is. Komt u daar meer dan twintig jaar later achter, dan kunt u uw schade niet meer verhalen. Uw zaak is dan ook verjaard.