U heeft een operatie of andere medische behandeling ondergaan. Maar nu heeft u klachten en daardoor schade opgelopen. Is er toch een medische fout gemaakt. U wilt een schadevergoeding, maar bent u daar niet te laat voor. Is de medische fout verjaard? Hoe zit het met de verjaring van een medische fout?
Wanneer kunt u nog een schadevergoeding voor letselschade als gevolg van de fout van de arts claimen? Er is een vaste verjaringstermijn voor letselschade veroorzaakt door artsen. Maar u wist lange tijd niet dat er geen sprake was van een complicatie maar een misser van de arts. Bent u nu te laat met het aansprakelijk stellen?

Er zijn vaste termijnen voor verjaring van een letselschade zaak. Als u een arts, ziekenhuis of andere medische behandelaar aansprakelijk wilt stellen voor de door u opgelopen letselschade door een medische misser, dan dient u dat in de verjaringstermijn te doen. U kunt niet tot in de eeuwigheid wachten met het claimen van uw schade.
Wanneer een medische fout?
Als u bent geopereerd of een andere behandeling van een arts hebt gehad die geen goed resultaat tot gevolg had, dan betekent dat niet meteen dat er ook sprake is van een medische fout door de arts. Niet elke behandeling die niet het gewenste resultaat heeft, is een fout van de arts en komt ook niet in aanmerking voor een schadevergoeding.
Er is sprake van een medische fout als een redelijk handelende en redelijk bekwame arts de behandeling beter zou hebben gedaan dan de arts die u behandeld heeft
Zou een andere arts u minder gezondheidsschade hebben bezorgd? Een arts kan vooraf niet precies voorspellen wat het resultaat van een behandeling wordt. Bij medische behandelingen liggen complicaties altijd op de loer. Als er een complicatie ontstaat, dan is dat geen medische fout.
Bij verjaring van een medische fout vervalt het vorderingsrecht van een schadevergoeding
Het is daarom niet eenvoudig om als slachtoffer van een medische fout vast te stellen dat er fouten zijn gemaakt. Niet in de laatste plaats omdat een medische behandeling niet eenvoudig is te beoordelen voor niet medici.
Voldoende zekerheid kan bijvoorbeeld verkregen worden als de medisch adviseur zijn advies heeft afgeleverd. Een advies waarin staat dat de klachten het gevolg zijn van het foutief handelen van de arts.
Verjaring van een medische fout
Als uw arts in de fout is gegaan en u heeft daar letsel aan overgehouden, dan wilt u daar een schadevergoeding voor ontvangen. U maakt immers allemaal extra kosten die u anders niet gehad zou hebben. Mogelijk lijdt u ook psychisch onder de gevolgen van de fout van de arts en heeft u ook recht op smartengeld. Maar hoe zit het met de verjaring van de medische fout. Want u had niet direct door dat er een fout gemaakt was.
De verjaringstermijn om als slachtoffer de veroorzaker van het letsel aansprakelijk te stellen is vijf jaar. U moet actie ondernemen binnen vijf jaar nadat u bekend bent geworden met:
- de aansprakelijke partij.
- de opgelopen schade.
Stelt u het ziekenhuis of de arts niet binnen deze termijn van vijf jaar aansprakelijk, dan heeft u geen rechten meer om een schadevergoeding te vorderen. Uw vordering is dan verjaard.
Echter, voor verjaring van een medische fout is er een uitzondering op de normale verjaringstermijn voor letselschade.
Verjaring van een medische fout vanaf bekendheid
Als patiënt en slachtoffer van een medische misser is het voor u niet altijd meteen duidelijk dat de arts een fout heeft gemaakt. U moet op de deskundigheid van uw arts vertrouwen en medische zaken zijn vaak ingewikkeld en vergen veel deskundige kennis. Uw arts kan zijn fout verhullen of verbergen. Dit kan uw arts doen door bepaalde zaken niet juist in uw medische dossier te vermelden of belangrijke informatie niet met u te delen.
U weet vaak niet dat er een medische fout is gemaakt. Het zou niet eerlijk zijn als u hier pas achterkomt als deze al verjaard is. Als de verjaringstermijn al voorbij is voordat u er achter bent gekomen dat er een medische misser heeft plaatsgevonden.
Om deze reden heeft de Hoge Raad bepaald dat bij medische fouten de vijfjarige verjaringstermijn pas gaat lopen op het moment dat voor u voldoende zekerheid heb gekregen dat er een fout is gemaakt. Voldoende zekerheid dat voor u duidelijk is geworden dat de arts onzorgvuldig heeft gehandeld.
De termijn van verjaring van een medische fout gaat pas lopen als er voldoende zekerheid is gekregen dat het letsel is ontstaan door een medische fout.
U kunt voldoende zekerheid krijgen doordat bijvoorbeeld een andere arts u laat weten dat uw behandelend arts u foutief heeft behandeld of geopereerd. Bijvoorbeeld als de medisch adviseur van uw letselschade advocaat via zijn medisch advies dit laat weten.
Is de patiënt minderjarig, dan kan een verjaringstermijn pas ingaan wanneer de patiënt de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt.
In een procedure om de schade te claimen is het belangrijk dat u over informatie beschikt. Laat u daarom goed informeren en documenteer alle informatie.
- Maak foto’s van alles wat relevant is.
- Vraag een second opinion aan bij een andere arts.
- Houdt een dagboek bij over uw gezondheid.
- Vraag uw medisch dossier op
- Vraag uw arts op de man af of er een fout is gemaakt.
- Maak gespreksverslagen en noteer alle afspraken.
U heeft recht op een kopie van uw medisch dossier. Uw dokter of het ziekenhuis is verplicht u van een kopie te voorzien. Wel kan het zo zijn dat u hiervoor een klein bedrag aan kopieerkosten voor moet betalen.
Stuiten van een verjaring
De verjaring van een medische fout kunt u ook uitstellen. U kunt de verjaring stuiten. De zaak kan nog wel verjaren, maar door uw zaak te stuiten wordt het einde van de verjaringstermijn opgeschoven. Er gaat een nieuw verjaringstermijn lopen. Deze nieuwe verjaringstermijn is gelijk aan de oorspronkelijke termijn. Hierdoor verloopt voor u niet de mogelijkheid om een schadevergoeding voor de medische fout te vorderen.
Documenteer het foutief medisch handelen goed
Stuiten van de verjaring van een medische fout doet u door de arts of het ziekenhuis een aangetekende brief te sturen. Hierin vermeldt u of uw letselschade jurist dat u een stuitingshandeling conform artikel 3:317BW doet en dat u nog steeds aanspraak maakt op een schadevergoeding voor alle geleden en nog te lijden schade in de toekomst.
Meest gestelde vragen
Bij medische fouten is niet altijd duidelijk of er sprake is van foutief handelen van de arts of dat er sprake is van een complicatie. Het moment waarop u er achter komt dat er sprake is van letselschade door een medische fout, en de verjaringsperiode zou gaan starten, is dan onduidelijk. Bij medische aansprakelijkheid gaat de verjaringstermijn lopen als voldoende zekerheid is verkregen dat de oorzaak bij de foutief handelende arts ligt, bijvoorbeeld door een advies hierover door de medisch adviseur.
Om de termijn voor verjaring tegen te houden dient u de stuitingshandeling wel te kunnen verrichten. Kunt u dat niet, dan gaat de termijn van vijf jaar nog niet lopen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als u in coma ligt.
Als u de verjaring van uw letselschadezaak hebt gestuit middels een brief, dan start er een nieuwe verjaringstermijn. Deze termijn is gelijk aan de oorspronkelijke termijn en nooit meer dan vijf jaar. Om misverstanden en misrekeningen te voorkomen is het handig om elke jaar opnieuw een brief met een stuitingsverzoek te sturen.