Als u letselschade heeft opgelopen en u heeft recht op een schadevergoeding, dan kunt u niet eindeloos wachten met het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Het recht op vorderen van de schade is aan verjaring onderhevig.
Wat is verjaring bij letselschade? Binnen een periode van vijf jaar dient de wederpartij aansprakelijk gesteld te worden voor de geleden letselschade. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van verjaring en kan er geen vordering meer ingesteld worden. Deze verjaringstermijn kan worden verlengd door de verjaring te stuiten.

Als u de aansprakelijke partij niet op tijd heeft medegedeeld dat die verantwoordelijk voor de schade of u heeft de verjaring niet gestuit, dan kunt u geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding voor al uw schadeposten of een smartengeld uitkering voor uw gederfde levensvreugd.
Als u pas na een tijdje besluit om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen voor de schade die u heeft geleden, dan moet u wel oppassen dat u dat binnen 5 jaar doet. De zogenaamde ‘rechtsvordering tot schadevergoeding’ verloopt na 5 jaar. Dan kunt u geen verhaal meer halen. Uw letselschadezaak is verjaard. Er is dan sprake van verjaring.
U kunt de verjaringstermijn van vijf jaar wel verlengen. U dient uw verjaring dan te stuiten. U houdt het verlopen van uw letselschade zaak dan tegen.
Stuiten en tegenhouden verjaringstermijn
Om te voorkomen dat uw verjaringstermijn afloopt kunt u dit stuiten. Dit is niet al te lastig. U dient een brief te sturen naar de tegenpartij waarin u mededeelt dat u de verjaringstermijn wilt stuiten en dat u uw recht op nakoming voorbehoudt (3:317 lid 1 BW). Er begint na deze stuiting weer een nieuwe verjaringstermijn. Een termijn die gelijk is aan de oorspronkelijke termijn, maar niet meer is dan vijf jaar. U voorkomt hiermee dat de verjaringstermijn afloopt.
Hierna kunt u, binnen de nieuwe termijn, de verjaring opnieuw stuiten. Om onzorgvuldigheden te voorkomen en het recht op vorderen ongelukkig te verspelen, is het verstandig om elke jaar opnieuw deze stuitingshandeling te verrichtten.
Een vordering tot vergoeding van de schade kan alleen worden ingesteld als de termijn voor deze vordering niet is verlopen.
Zorgt u er ook voor dat u de stuitingsbrief aangetekend verstuurt. De tegenpartij kan zo nooit beweren dat ze uw brief niet hebben ontvangen waardoor uw vordering is verlopen. U moet er dus voor zorgen dat u elke keer in die termijn van 5 jaar een aangetekende brief met het stuitingsverzoek stuurt naar diegene die u verantwoordelijk wilt stellen voor de door u opgelopen schade. Zo stelt u uw vorderingsrecht veilig.
Start van de verjaringstermijn
De verjaringstermijn van vijf jaar hoeft niet direct op de dag waarop u het letsel heeft opgelopen te starten. Dit kan ook later starten, mogelijk zelfs jaren later. De datum waarop de verjaringstermijn start, is het moment dat u weet:
- dat u schade hebt opgelopen,
- wie de schade heeft veroorzaakt.
Op het moment dat u bekend bent met uw letselschade en weet wie dat veroorzaakt heeft, begint de periode van vijf jaar waarin u de tegenpartij aansprakelijk moet stellen of tot stuiting moet overgaan om uw zaak niet te verjaren.
Ook is een voorwaarde dat u instaat bent om het stuitingsverzoek bij de wederpartij in te dienen. Als u geestelijk of lichamelijk het de stuitingshandeling niet kunt verrichten, dan schuift de startdatum op en raakt uw zaak niet verjaard.
Een uitzondering hierop vormt letselschade opgelopen door kinderen. Omdat ouders of verzorgers mogelijk nalatig zijn geweest in het claimen van een schadevergoeding voor de schade bij het kind, biedt de wetgever de mogelijkheid om deze schade bij het bereiken van de volwassen leeftijd van achttien jaar alsnog te claimen. De verjaringstermijn van vijf jaar start dan weer op de achttienjarige verjaardag.
Uw zaak is definitief verjaard
Als na twintig jaar nog niet aan de voorwaarden is voldaan om de verjaringstermijn te starten, dan is uw zaak definitief verjaard. U kunt dan geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding of smartengeld. Weet u pas na twintig jaar dat u schade hebt opgelopen of wie de schade heeft veroorzaakt dan kunt u geen claim meer indienen. Hier zijn wel uitzonderingen op, bijvoorbeeld letsel door asbest.
Verjaring en verborgen letsel
Het kan dus zo zijn dat uw letsel zich na zeventien jaar openbaart, waardoor schade ontstaat. Bij dit verborgen letsel is de absolute verjaringstermijn van 20 jaar voor van toepassing Dit is de tijd die u heeft om de schade te verhalen. Een speciaal geval van verjaring. Dus als de schade binnen twintig jaar duidelijk wordt en u weet wie aansprakelijk daarvoor is, dan kunt u nog steeds uw schade verhalen. Na de twintig jaar kunt u geen schade meer vorderen.
Meest gestelde vragen over verjaring
Als u letsel oploopt door toedoen van iemand anders en er is daarbij schade ontstaan, dan heeft u recht op een vergoeding van de schade. U kunt de schade claimen bij de degene die aansprakelijk is voor de door u opgelopen schade. Het claimen van de schade is wel aan een tijdsperiode gebonden. Na een bepaalde tijd kunt u geen aanspraak meer maken op de schadevergoeding. De verjaringstermijn is verlopen, uw schadeclaim is verjaard. Zorg dat u binnen deze termijn de tegenpartij aansprakelijk stelt en uw schade claimt.
U heeft niet eeuwig de tijd om een vordering in te stellen. De verjaringstermijn voor vordering van uw letselschade is vijf jaar. Binnen deze vijf jaar dient u de aansprakelijke wederpartij aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade. Uw letselschadezaak verjaart na vijf jaar.
De startdatum van de verjaringstermijn is het moment dat u op de hoogte bent: van het feit dat u schade hebt opgelopen, wie aansprakelijk is voor de door u opgelopen schade en u in staat bent om de stuiting te verrichten. Als u hiermee bekend bent start de verjaringstermijn en weet u hoeveel tijd u nog heeft om de wederpartij aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen letselschade.
Als u binnen de termijn van verjaring van vijf jaar een aangetekende brief stuurt waarin u ondubbelzinnig meedeelt dat u uw recht op nakoming van de vordering voorbehoud, dan start er een nieuwe verjaringstermijn. Deze nieuwe verjaringstermijn kunt u op dezelfde wijze ook weer stuiten. Om zeker te zijn dan uw zaak niet verjaard, kunt u elke jaar opnieuw deze stuitingshandeling verrichten.
Indien kinderen een ongeval met letselschade is overkomen, start de verjaringstermijn op de dag dat ze achttien jaar worden. Vanaf hun achttiende verjaardag hebben zij dan nog een verjaringstermijn van vijf jaar. Zo zijn kinderen niet afhankelijk van de inzet van hun ouder(s) of verzorger(s) om de schade te vorderen, die daar mogelijk laks in zijn geweest. Zij kunnen als ze volwassen worden alsnog gebruik maken van de verjaringstermijn van vijf jaar om hun letselschade te claimen.