Ben ik te laat met een letselschadezaak om een schadevergoeding te krijgen? Is de termijn voor het claimen van een vergoeding voor de schade van mijn letsel al voorbij? Is mijn zaak al verjaard? Kan ik geen schadeclaim meer indienen? Hoe lang is de verjaringstermijn bij letselschade?
Een verjaringstermijn bij letselschade is meestal 5 jaar maar kan ook 20 jaar zijn. Het hangt van de startdatum af of de verjaringstermijn nog loopt of al is afgelopen. De startdatum van de termijn waarin u uw schade nog kunt claimen hoeft niet de datum te zijn waarop u het letsel heeft opgelopen en kan mogelijk worden opgeschort.

U kunt niet tot in de eeuwigheid bij de aansprakelijke partij aankloppen om de schade als gevolg van uw letsel te claimen. De wet heeft verschillende termijnen gesteld waarin u een vordering moet instellen voor vergoeding van uw letselschade. Als u de aansprakelijke wederpartij niet in deze termijn aansprakelijk stelt voor de schade, dan kunt u geen schadevergoeding meer eisen.
Voor u is niet alleen van belang te weten of de verjaringstermijn nog loopt, maar ook of deze termijn van verjaring voor u al wel begonnen is. De startdatum van een periode van verjaring is niet alleen afhankelijk van het moment dat u weet dat u schade hebt geleden.
Wat is een verjaringstermijn?
Een verjaringstermijn is de termijn waarin een vordering tot schadevergoeding kan worden ingesteld. Zolang deze termijn niet is verlopen, kan in een letselschadezaak de opgelopen letselschade worden geclaimd.
U moet op tijd actie ondernemen als u uw schade vergoed wilt zien, anders is uw letselschadezaak verjaard. De wet kent verschillende termijnen. Is uw termijn nog niet geëindigd, dan kunt u eenvoudig de termijn verlengen. Maar mogelijk is de periode waarin u met verjaring te maken hebt nog niet aangebroken. De termijn van verjaring kan pas starten als aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Startdatum termijn van verjaring
Belangrijk voor het bepalen van de einddatum van de verjaringstermijn bij letselschade is de begindatum. Is de verjaringsperiode überhaupt al wel begonnen? De termijn kan pas ingaan als u:
- bekend bent geworden van de opgelopen schade,
- weet wie aansprakelijk is voor uw schade.
De verjaringsperiode gaat dus pas lopen als u schade hebt en als u weet wie daarvoor aansprakelijk is.
Als u in staat bent een vordering in te stellen, dan start de verjaringstermijn bij letselschade
Verwacht u dat uw ogen door het ongeval over een paar jaar sterk achteruit zullen gaan, dan heeft u nog geen schade. De periode van verjaring gaat dan nog niet in. Is de veroorzaker na het ongeval doorgereden maar heeft u wel een vermoeden wie dat was, dan gaat uw periode van verjaring nog niet in. Er is u niet bekend wie de aansprakelijke partij is. Een enkel vermoeden is onvoldoende.
De startdatum van verjaring kan niet kunstmatig worden doorgeschoven omdat het slachtoffer geen moeite doet op zoek te gaan naar de aansprakelijke partij. Van een slachtoffer mag verwacht worden dat deze moeite doet om de aansprakelijk wederpartij te vinden. Als het slachtoffer dit verzuimt, dan kan deze er geen beroep op doen dat de verjaringsperiode nog niet is aangevangen omdat er geen weet is van een aansprakelijke partij.
Voor minderjarigen ligt de startdatum mogelijk pas vanaf hun achttiende jaar. Als de ouders of verzorgers geen schadevergoeding hebben geclaimd voor de schade die bij het kind door het letsel is ontstaan, dan kan deze zelf een claim indienen bij het bereiken van de achttienjarige leeftijd. Er vindt tot die leeftijd geen verjaring plaats. De verjaringstermijn start dan op de dag dat het kind meerderjarig is geworden.
De wetgever kent een korte en lange verjaringstermijn bij letselschade. Daarnaast is er de mogelijkheid van opschorten van de termijn.
Verjaringstermijn bij letselschade van 5 jaar
De normale verjaringstermijn bij letselschade is 5 jaar. Vanaf de startdatum heeft het slachtoffer vijf jaar de tijd om de ander aansprakelijk te stellen en de materiële en immateriële schade te claimen. Voor ongevallen of andere gebeurtenissen die letsel bij het slachtoffer tot gevolg hebben gaat de datum van de termijn in als het slachtoffer bekend is geworden met de aansprakelijke persoon en bekend is geworden met de schade.
In de meeste gevallen is de verjaringstermijn bij letselschade vijf jaar nadat u weet dat u schade heeft en weet wie daarvoor aansprakelijk is
Voor kinderen start deze relatieve verjaringstermijn van vijf jaar niet eerder dan dat zij meerderjarig worden. Kinderen kunnen dus tot hun drieëntwintigste jaar een schadeclaim indienen voor opgelopen letselschade in hun jeugd.
Verjaringstermijn bij letselschade van 20 jaar
Naast de relatieve termijn van verjaring kent de wet ook een absolute termijn. Deze periode duurt twintig jaar en na deze tijdsperiode kunt u geen schadeclaim meer indienen voor de door u opgelopen schade. Als uw letsel en de schade als gevolg daarvan zich bijvoorbeeld pas na tien jaar openbaart, kunt u toch uw schade claimen. Als u bekend wordt van de schade en uw weet wie de aansprakelijke partij is, dan heeft u nog vijf jaar de tijd om uw schade te claimen. Ondervindt u na 25 jaar schade van uw letsel, dan kunt u geen schadeclaim meer indienen.
Hierop zijn echter wel uitzonderingen mogelijk gebleken, bijvoorbeeld bij letsel door asbest.
Verjaringstermijn bij letselschade van 3 jaar
Voor verkeersslachtoffers geldt op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen een andere termijn waarbinnen een letselschade zaak kan verjaren. Heeft u te maken met een ongeval in het verkeer, dan heeft u te maken met de normale relatieve verjaringstermijn van vijf jaar. Echter, als u de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij rechtstreeks aansprakelijk wil stellen en aanspreken op vergoeding van de schade is een termijn van drie jaar van toepassing tot uw zaak is verjaard.
Alleen als u gebruik maakt van uw rechtstreekse vorderingsrecht is deze verkorte termijn van drie jaar van toepassing. Stelt u de veroorzaker van het verkeersongeval zelf aansprakelijk, dan geldt de normale relatieve verjaringsperiode van vijf jaar.
Opschorten verjaringstermijn bij letsel
Ondanks alle verjaringstermijnen zit u niet vast aan de einddatum. Uw letselschade advocaat kan voor u in de periode van verjaring de einddatum opschorten. U kunt de periode elke keer dusdanig opschorten dat er een nieuwe termijn gaat lopen. Deze periode is dan gelijk aan de oorspronkelijke periode en kan niet langer zijn dan vijf jaar. Dit wordt stuiting van de verjaringstermijn genoemd.
Wilt u voorkomen dat uw vordering op de wederpartij verjaart, dan dient u de verjaring te stuiten
Het stuiten van de verjaring doet u door een aangetekende brief te sturen naar de aansprakelijke partij. In deze stuitingsbrief meldt u:
- dat u nog steeds aanspraak wilt maken op de mogelijke schadevergoeding,
- dat de brief een stuitingshandeling betreft op grond van artikel 3:317 BW.
Om te voorkomen dat u de stuitingshandeling niet op tijd verricht en daarmee de verjaringstermijnen verlopen, kunt u overwegen om jaarlijks een stuitingsbrief te sturen. Hiermee wordt de periode van verjaring elk jaar opgeschort.
Verjaringstermijnen bij medische fouten
Omdat bij een medische fout niet altijd meteen duidelijk is of er sprake is van een falende arts of dat er een complicatie in het spel is, wordt de periode van verjaring gestart als er voldoende zekerheid is dat de arts fouten heeft gemaakt. Het rapport van de medisch adviseur kan bijvoorbeeld deze voldoende zekerheid verschaffen.
Meest gestelde vragen
Uw letselschade zaak verjaart na vijf jaar. Tenminste als het verjaringstraject is gestart. Dit is het geval als u bekend bent met de opgelopen schade en bekend bent met de veroorzaker, pas dan start de vijf jaar. Na deze vijf jaar kunt u geen schadevergoeding meer claimen. Mits u in de tussentijd het verjaringstraject hebt gestuit, dan kunt u de einddatum voor eenzelfde periode naar achteren schuiven.
Stuiten van de verjaring is het opschuiven van de einddatum van de verjaringstermijn. Middels een aangetekende brief naar de aansprakelijke partij laat u weten: dat u nog steeds aanspraak wilt maken op een schadevergoeding, dat de brief als stuitingshandeling gezien kan worden. Vervolgens gaat er een nieuwe termijn lopen met een nieuwe einddatum. Deze nieuwe periode is gelijk aan de oorspronkelijke termijn.
Er zijn verschillende verjaringstermijnen: drie jaar, vijf jaar en twintig jaar. De relatieve verjaringstermijn (korte verjaringstermijn) is de normale termijn voor verjaring van uw letselschadezaak en is vijf jaar. De absolute verjaringstermijn (lange verjaringstermijn) betekent dat u voor deze tijd moet weten dat u schade heeft en wie daarvoor aansprakelijk is. Verjaring van drie jaar vindt alleen plaats als u de verzekeraar van de veroorzaker van een verkeersongeval rechtstreeks wilt aanspreken op vergoeding van uw letselschade.