U bent betrokken geraakt bij een ongeval in het verkeer. Een verkeersongeval waarbij letsel en schade is ontstaan. U wilt de opgelopen letselschade claimen en de ander aansprakelijk stellen voor het vergoeden van alle schade. U wilt een maximale schadevergoeding.
Wat te doen na een verkeersongeval? Welke acties moet u ondernemen? Hoe kunt u de schade van de aanrijding verhalen op de tegenpartij? Hoe krijgt u uw schade vergoed? Hoe letselschade door verkeersongeval claimen? Wat te doen bij een verkeersongeval en hoe de schade verhalen? Hoe kan ik een maximale vergoeding van de schade krijgen? Allemaal vragen waar u na uw verkeersongeluk mee zit.

Geen voorrang geven, te weinig afstand houden, rijden zonder licht, te snel rijden, een vreemd manoeuvre maken, geen richting geven, een verkeersfout met een aanrijding tot gevolg kan in een klein hoekje zitten. Belangrijk is dat u het verkeersongeluk goed documenteert. Zorg bijvoorbeeld dat u de contactgegevens van de andere bestuurder en mogelijke getuigen noteert. Ga ook altijd direct naar een dokter als u lichamelijke klachten ondervindt. Pijn na een auto-ongeluk of klachten na een ongeluk, ga direct naar een arts. Wacht hier niet mee en zorg dat alles goed in uw medische dossier vermeld wordt.
Een procedure om een maximale schadevergoeding te claimen bij de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder start met het aansprakelijk stellen van deze tegenpartij. Als de aansprakelijkheid is erkend, kan letselschade van het verkeersongeval worden geclaimd. Daar komt wel het een en ander bij kijken.
Letselschade door verkeersongeval opgelopen
Heeft u alleen blikschade opgelopen of is er ook sprake van letsel?
Heeft u bij het verkeersongeluk alleen lichamelijke letsels opgelopen of wellicht heeft u ook emotioneel of psychische een klap gehad. Ook kan het zijn dat mogelijke letsels als gevolg van het ongeval zich pas in de toekomst openbaren. U dient hier op tijd attent op te zijn. Er kunnen voor u flink wat schadeposten ontstaan. Schades waar u niet zo snel bij stil staat, maar waar u wel uw portemonnee voor moet trekken. U kunt in een letselschade procedure vaak meer schade claimen dan u op het eerste gezicht denkt.
De hele procedure voor het claimen van een schadevergoeding voor letselschade begint bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Omdat bij sommige verkeersongevallen de letselschade bedragen behoorlijk hoog kunnen zijn, vergt het aansprakelijk stellen van de andere verkeersdeelnemer wel enige aandacht. Letselschade juristen van verzekeringsmaatschappijen zullen bij de kans op hoge letselschade vergoedingen terughoudend zijn in het erkennen van de aansprakelijkheid. Als u letselschade door het verkeersongeval heeft opgelopen dan is het belangrijk alle kostenposten goed bij te houden.
Ongeval met voetganger in het verkeer
Als er sprake is van een verkeersongeval met een voetganger dat is er een speciale paragraaf van de Wegenverkeerswet van toepassing. Indien een voetganger is aangereden door een gemotoriseerd voertuig als een auto, bus, vrachtwagen, e.d. dan heeft dit gemotoriseerde voertuig bij een verkeersongeluk een aanzienlijk voordeel op de voetganger als het gaat om de letselschade. U kunt zich voorstellen dat bij een botsing in het verkeer de voetganger heel veel slechter af is en heel veel ernstigere letsels heeft dan de bestuurder van de auto, bus of vrachtwagen.
Bij een verkeersongeval met voetganger of fiets is een automobilist minimaal altijd al voor de helft aansprakelijk voor de letsel en schade.
De voetganger is in het verkeer een zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer, net als fietsers die in eenzelfde schuitje zitten. De wetgever heeft in de Wegenverkeerswet bepaald dat iedereen die deze zwakke verkeersdeelnemers aanrijdt minimaal altijd al voor de helft schuld heeft aan het verkeersongeval, ook al treft de niet zwakke verkeersdeelnemer geen enkele blaam aan het ongeval. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een fietser een auto van rechts op een normale weg geen voorrang geeft, de automobilist toch voor de helft aansprakelijk is voor de schade als gevolg van de aanrijding.
Fietser raakt betrokken bij een verkeersongeluk
Wat voor voetgangers van toepassing is in de Wegenverkeerswet is ook van toepassing als een fiets een ongeval in het verkeer krijgt. Ook een fietser is bij een aanrijding door een gemotoriseerd voertuig als een auto, bestelbus, vrachtauto, bus, motor of scooter een kwetsbare verkeersdeelnemer. Als u bent aangereden op de fiets heeft u aanmerkelijk meer kans op ernstig letsel dan een automobilist.
De bestuurder van het voertuig is dan ook minimaal altijd voor de helft aansprakelijk voor de schade van de aanrijding. Als de niet kwetsbare verkeersdeelnemer als voetganger of fietser bij bijvoorbeeld een auto-ongeval ook nog eens voor een deel geen schuld heeft aan het verkeersongeluk dan wordt de aansprakelijkheid maximaal 100%, maar hoe dan ook ligt de aansprakelijkheid voor schade bij een ongeval met een fietser altijd al op 50%.
Ongeval met een scooter of brommer
Door het toenemend aantal scooters in het verkeer nemen ook de verkeersongevallen toe. Ook het feit dat scooterrijders vaak jong zijn, het is al toegestaan om op zestienjarige leeftijd scooter te rijden, helpt daarbij. In tegenstelling tot fietsers en voetgangers worden scooters bij een verkeersongeluk niet aangemerkt als een zwakke verkeersdeelnemer.
Bij een scooter-ongeluk telt uitsluitend de schuldvraag. Degene die schuld heeft aan de aanrijding is aansprakelijk voor de schade. In vergelijk met bijvoorbeeld een auto is een scooter wel degelijk veel kwetsbaarder bij een botsing.
Bij verkeersongevallen met scooters doen verzekeringsmaatschappijen vaak moeilijk over de aansprakelijkheid.
Bij scooterongevallen komen ernstige letsels dan ook vaker voor. Reden voor schaderegelaars van verzekeringsmaatschappij om moeilijk te doen over de aansprakelijkheid bij een scooterongeval in het verkeer. Voor het claimen van een maximale schadevergoeding voor de opgelopen letselschade is het aansprakelijk stellen bij botsingen met een scooter wel een punt om zorgvuldig aandacht aan te besteden. U kunt hier ook een letselschade jurist voor raadplegen.
Motorongeval en letselschade opgelopen
Indien u met uw motor een ongeluk maakt of bij een aanrijding betrokken bent geraakt dan wordt uw motor gezien als een gemotoriseerd voertuig gelijk aan een auto of bus. De schuldvraag bepaalt bij een motorongeval dus de mate van aansprakelijkheid.
Ondanks dat motorrijders daadwerkelijk kwetsbaarder zijn in het verkeer telt dat bij de aansprakelijkheid niet mee. Voor de bijrijder van een motorbestuurder geldt de schaderegeling schuldloze derde. De verzekeraar van de motorbestuurder is dan verplicht een letselschade vergoeding te betalen voor de bijrijder.
Auto-ongeluk en letsel en schade in de toekomst
Bij het claimen van een letselschade vergoeding wordt er niet alleen gekeken naar alle materiële en immateriële schades die ten tijde van de schadeclaim bekend zijn. Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij krijgt u alles vergoed. Maar belangrijk is om ook naar de schades te kijken die nog niet bekend zijn maar in de toekomst wellicht te verwachten zijn. Niet altijd zijn alle letsels bekend maar ook niet alle schade die te verwachten is.
Het oplopen van een whiplash bij een verkeersongeval is zo een letsel. Een beruchte aandoening bij een een kettingbotsing of kop-staartbotsingen. Een kop-staartbotsing door plotseling remmen is een vaak voorkomend ongeval. De lichamelijke gevolgen kunnen zich mogelijk pas na jaren in alle hevigheid openbaren, met alle schade van dien. Deze schade wilt u dan ook vergoed hebben. Ook genezingsprocessen kunnen minder voortvarend verlopen. Wellicht moet na jaren revalideren uw been toch geamputeerd worden.
Het is goed hier rekening mee te houden bij de afwikkeling van een auto-ongeluk. Een medisch adviseur kan hierbij goed werk voor u verrichten. Ook kunt u een clausule in de schadeclaim opnemen die een mogelijke letselschade vergoeding in de toekomst ook nog mogelijk maakt.
Aansprakelijk stellen tegenpartij bij ongeval in verkeer
Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het eerste onderdeel van een schadeprocedure bij een verkeersongeval. De verzekeringsmaatschappij van de bestuurder dient aansprakelijkheid te erkennen voor de schade die ontstaan is door het verkeersongeval waar u bij betrokken bent geraakt en geen schuld aan had.

Iedereen die de verkeersregels overtreedt en een verkeersongeval veroorzaakt met letsel en schade bij het slachtoffer moet deze vergoeden. U dient hiervoor de tegenpartij per aangetekende brief aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen letsel en schade. De erkenning van de aansprakelijkheid is een eerste en belangrijk stap in het vergoed krijgen van de kosten die u als gevolg van het verkeersongeluk heeft moeten maken. U hoeft dan nog niet aan te geven wat uw schade allemaal is en hoeveel kosten dit met zich meebrengt. Dit komt bij de schadeclaim uitgebreid aan de orde.
Onbekende bestuurder doorgereden na verkeersongeval
Het kan voorkomen dat de bestuurder van de auto, motor of scooter is doorgereden na het ongeluk. U kent de identiteit van de bestuurder die is doorgereden na het ongeval niet. U weet dus niet bij wie u een schadevergoeding moet claimen voor alle letsel en schade. Wie moet u aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de botsing? De onbekende dader is met de horizon vertrokken. Ook kan het zijn dat de dader onverzekerd rondreed. Toch is er dan een mogelijkheid om uw letsel en schade vergoed te krijgen. Het waarborgfonds motorverkeer neemt dan de rol van de verzekeraar van de onbekende dader over. Bij een schade zonder dader of als de dader onverzekerd is kunt u uw letselschadeclaim bij dit waarborgfonds indienen
Schade claimen bij veroorzaker verkeersongeval
Als de aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk is erkend door de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder die het ongeluk heeft veroorzaakt, kunt u overgaan tot het claimen van de schade. Er zijn veel verschillende kostenposten die voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Het gaat er hierbij om dat u alle kosten kunt claimen die u niet had gemaakt als het verkeersongeval niet had plaatsgevonden. Alle extra kosten die u door uw opgelopen letsel moet maken komen voor een letselschade vergoeding in aanmerking. Dit kunnen grote kostenposten zijn als bijvoorbeeld uw inkomensschade omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, maar ook kleine posten als het inhuren van een honden uitlaatservice omdat u dat zelf niet meer kunt.
Uw werkgever is aansprakelijk voor uw letselschade als u in werktijd een aanrijding heeft gehad.
Niet alleen kunt u materiële schade claimen maar ook immateriële schade. Immateriële schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. Een vergoeding voor de zogenaamde gederfde levensvreugd. Een schadevergoeding voor alle pijn, ellende en verdriet die het gevolg waren van het verkeersongeval, bijvoorbeeld:
- de pijn tijdens de oefeningen bij de fysiotherapeut;
- het ernstige gevoel van schaamte door de ontsierende littekens;
- het verdriet omdat u uw favoriete sport niet meer kunt uitoefenen.
Kortom een compensatie voor alle emotionele en psychische schade die u heeft opgelopen.
Mogelijk veel kostenposten voor letselschade claim
Er zijn vele kostenposten die in aanmerking komen voor een letselschade bedrag ter compensatie van de door u gemaakte kosten.
- De hoogste kostenpost is wel de inkomensschade die u lijdt door het ongeluk.
U kunt een tijd of wellicht helemaal niet meer werken. Hierdoor loopt u van alles mis wat vergoed moet worden. Denk u hierbij aan korting op uw loon omdat u ziek bent. Maar ook aan het gemis van de voordelen van uw leaseauto die u moet inleveren, of de jubilea uitkering die u mis loopt. Allemaal als gevolg van het verkeersongeval waar u buiten uw schuld bij betrokken bent geraakt.
- U moet vervoerskosten naar het ziekenhuis of fysiotherapeut maken.
- Wellicht moet u hulp inhuren voor het schoonhouden van uw huis of het onderhouden van uw tuin. Dit kunt u door het ongeval zelf niet meer.
- Ook rechtshulp kosten worden vergoed. Als u een letselschadejurist of letselschade advocaat inhuurt worden zijn kosten meegenomen in de schadeclaim. Als u niet betrokken was geraakt bij het verkeersongeval had u deze rechtshulp immers niet nodig gehad.
- Denkt u ook aan sportabonnementen die wel doorlopen maar waar u geen gebruik van kunt maken.
- De opleiding waar u mee bezig was kunt u niet meer op tijd afronden. Dit brengt ook kosten met zich mee.
- Zelfs uw energiekosten kunt u opvoeren. U zit immers ongewild thuis en maakt meer stookkosten dan u had gedaan als u geen verkeersongeval had gehad.
Alle extra kosten die u moet maken, hoe klein ook, komen in aanmerking voor een schadevergoeding.
Kinderen betrokken bij een verkeersongeval
Bij verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken zijn jonger van veertien jaar betekent dat de letselschade van het kind altijd volledig wordt vergoed. Kinderen jonger dan veertien jaren genieten nog meer dan de zwakke verkeersdeelnemers, als daar zijn fietsers en voetgangers, wettelijke bescherming. De schade van het kind wordt volledig vergoed.
Alleen als de bestuurder van het voertuig wat bij het verkeersongeval betrokken was kan aantonen dat het kind met opzet of met daaraan grenzende roekeloosheid het ongeluk heeft veroorzaakt, hoeft de schade niet vergoed te worden. Dit komt echter nooit voor. Hetgeen betekent: bij een verkeersongeval met een kind wordt de schade van het kind volledig, voor de volle honderd procent, vergoed.
Verzamel zo veel mogelijk bewijs van het ongeluk
Als de aansprakelijkheid niet erkend wordt zal u moeten bewijzen dat de bestuurder van het voertuig fout zat. Dat de tegenpartij schuldig is aan het verkeersongeluk. Dan is van toepassing ‘wie eist, bewijst’. Als u van mening bent dat de andere schuldig is en u wilt een schadevergoeding van de andere hebben dan dient u zijn schuld te bewijzen.
Verzamel dus namen en contactgegevens van getuigen, maak foto’s van de plek, de schade, remsporen, etc. Ga direct naar de dokter en wacht niet een paar dagen. Zorg dat alles netjes in uw medisch dossier komt te staan. Daarnaast bewaar alle bonnetjes en maak een dagboekje waarin u alle kosten die u extra moet maken nauwkeurig bijhoudt.