U heeft een aanrijding of auto-ongeluk onder werktijd gehad. Een verkeersongeval in de baas zijn tijd. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de werkgever bij een verkeersongeluk tijdens diensttijd? Een aanrijding tijdens het werk: wie is aansprakelijk?
Als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeluk onder werktijd terwijl u bezig was met de door u opgedragen werkzaamheden, dan is er sprake van een verkeersongeval dat in de uitoefening van de werkzaamheden plaatsvond. Als u bezig was met de uitoefening van uw werkzaamheden dan dient uw werkgever ervoor te zorgen dat u goed verzekerd bent. Een verzekering die ervoor zorgt dat uw schade als er een verkeersongeval tijdens werktijd zou plaatsvinden gedekt is.

Al uw materiële schade en immateriële schade waaronder ook de door u opgelopen letselschade moet door een verzekering gedekt worden. Een verzekering die uw werkgever voor u moet regelen zodat een verkeersongeval tijdens werktijd u financieel niet noodlottig wordt.
Werkgever aansprakelijk voor verkeersongeval tijdens werktijd
U kunt er dus vanuit gaan dat als u letsel heeft opgelopen door een ongeval in het verkeer onder werktijd, dit zal betekenen dat de werkgever uw schade moet vergoeden.
- Mocht het zijn dat het verkeersongeluk is ontstaan door roekeloos gedrag dan hoeft de werkgever geen schade te vergoeden.
- Ook bij een strafbaar feit, zoals het met een slok op achter het stuur op de weg rijden of een auto besturen als u niet in het bezit bent van een rijbewijs, is uw baas niet aansprakelijk.
Uw werkgever hoeft uw schade en ook uw letselschade dan niet te vergoeden. De kosten van letselschade kunnen flink oplopen. Bij het vergoeden van letselschade komen alle extra kosten die een slachtoffer moet maken in aanmerking voor een schadevergoeding.
Als het slachtoffer bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt dan moeten deze kosten gecompenseerd worden en kunnen de kosten aanzienlijk zijn.
Behalve dat een werkgever de verantwoordelijkheid heeft om voor een goede inzittenden verzekering te zorgen, valt het ook onder de werkgeversaansprakelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dus werknemers de weg op laten gaan met een wrak van een bestelbus of als de werktijden achter het stuur aanzienlijk worden overschreden of bijvoorbeeld met een lading laten rijden die de wettelijke vereisten overschrijden is geen goed werkgever en aansprakelijk voor de opgelopen schade bij een verkeersongeval tijdens werktijd.
Inzittende verzekering voor auto-ongeluk onder werktijd
Uw werkgever dient als u met auto, bestelauto of vrachtwagen op stap gaat te zorgen voor een goede inzittende verzekering die ervoor moet zorgen dat als er een ongeluk in het verkeer gebeurt waarbij u zelf aansprakelijk bent uw letselschade toch vergoed wordt. Een inzittende verzekering is een wettelijk vereiste. Uw werkgever is hiertoe wettelijk verplicht. Dit maakt het voor u ook eenvoudig als u baas verzuimd heeft om een SchadeVerzekering Inzittenden (SVI) af te sluiten.
In principe bent u zonder SVI-verzekering zelf aansprakelijk voor de schade. U kunt immers geen beroep doen op een verzekering die er niet is. Omdat het wettelijk verplicht is om bij een verkeersongeval tijdens werktijd een beroep op een inzittende verzekering te kunnen doen, kunt u op basis hiervan uw werkgever toch aansprakelijk stellen voor de schade.
Bij een schadeverzekering inzittenden wordt de werkelijke schade vergoed. Hierbij is het niet van belang wie er nu schuldig is aan het verkeersongeluk. Ook als u aansprakelijk bent voor de ontstane schade bij een verkeersongeval tijdens werktijd, de verzekering keert de schade aan u uit.
Aansprakelijkheid voor verkeersongeluk tijdens woon-werkverkeer
U bent op weg naar uw werk betrokken geraakt bij een auto-ongeluk? U heeft een aanrijding gehad toen u naar uw werk ging?
U moest om uw werk te kunnen doen naar de arbeidsplaats rijden. Is uw werkgever aansprakelijk voor het verkeersongeluk? Nee, woon-werkverkeer wordt gezien als tijd van uzelf en niet van de werkgever. Als u een verkeersongeluk krijgt tijdens woon-werkverkeer dan komen de kosten voor uw eigen rekening en niet voor die van uw werkgever.
Een aanrijding terwijl u op weg was naar uw werk wordt niet gezien als een verkeersongeval tijdens werktijd. Uw werkgever is niet aansprakelijk voor een ongeluk als u onderweg bent naar uw werk, ook niet als u gebruik maakt van een leaseauto van de zaak. Bent u echter direct van huis naar een klant gereden dan wordt dit weer wel gezien als een verkeersongeval in werktijd waar uw werkgever wel aansprakelijk is voor de schade. U was als voor uw werk op pad. Bij een auto-ongeluk onder werktijd is de werkgever bijna altijd aansprakelijk.
Goed werkgeverschap en verkeersongeval tijdens werktijd
Een auto-ongeluk onder werktijd of tijdens werkzaamheden voor de baas betekent dat de werkgever de schade moet vergoeden als er niet is voldaan aan goed werkgeverschap. Als er geen goede verzekering is afgesloten of er niet veilig gereden kan worden zijn de kosten voor de opgelopen schade, ook de letselschade, voor de baas. Als er werkzaamheden voor de werkgever worden verricht dient de werkgever goed werkgeverschap te vertonen (art. 7:611 BW). Hierbij maakt het niet uit of er in een leaseauto wordt gereden of dat een auto-ongeluk of ander verkeersongeval tijdens werktijd plaatsvindt. In principe is de bestuurder zelf aansprakelijk voor de schade (art. 7:658 BW) maar als deze schade heeft geleden door het uitvoeren van werkzaamheden voor de werkgever dan is er sprake van een bedrijfsongeval. De werkgever moet dan de kosten van de opgelopen letselschade betalen, de materiële schade en de immateriële schade.