Als uw letsel dusdanig is dat u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken dan ontstaat er voor u een aanzienlijke schadepost. U hebt het vermogen verloren om arbeid te kunnen verrichten. Deze schadepost wordt verlies aan verdienvermogen genoemd en dient te worden vergoed.
Door het verlies van arbeidsvermogen mist u inkomen die u anders wel had gehad. De aansprakelijke partij door wie u uw letsel heeft kunnen oplopen dient alle schade te vergoeden. Schade omdat u onkosten maakt en schade omdat u minder kunt verdienen.

Bij verlies aan verdienvermogen VAV wordt er niet gekeken naar uw huidige werkzaamheden. maar wat u er voor u nog mogelijk is aan arbeid om te verrichten. Uw huidige werkzaamheden, al dan niet in loondienst of als zelfstandige, zijn niet van belang. Het gaat om uw mogelijkheden om arbeid te verrichten, voor nu en in de toekomst. Uw schade bestaat uit het verlies van arbeidsvermogen wat ook wel verlies van verdienvermogen (VAV) wordt genoemd.
Schadeclaim bij verlies aan verdienvermogen
De schade die u oploopt omdat u door uw opgelopen letsel inkomsten mist wordt geclaimd bij de wederpartij. Hiertoe dient de wederpartij aansprakelijk gesteld te worden voor de opgelopen letselschade. Omdat berekeningen wat u in de toekomst nog wel zou kunnen, tot welke arbeid en tegen welk salaris u nog in staat bent te gaan werken is specialisten werk. Hierbij moet uw arbeidsverleden, opleidingen en wat u allemaal heeft gepresteerd meegenomen worden in de overweging. Dit zijn geen eenvoudige berekeningen en voor uw toekomst wel van groot belang.
De schadepost verlies aan verdienvermogen is vaak de hoogste schadepost van uw schadeclaim.
Bij het indienen van een schadeclaim voor uw ontnomen mogelijkheid om inkomen te verdienen dient u zorgvuldig te werk te gaan. Het inschakelen van een letselschadebureau of letselschade advocaat is dan raadzaam. Indien uw schadeclaim wordt gehonoreerd zitten daar ook de kosten van de rechtshulp bij. Deze maken onderdeel uit van de schadeclaim. Dit betekent dat u dan nooit een rekeningen van uw letselschade specialist of letselschade advocaat krijgt voor zijn werkzaamheden.
Verlies aan verdienvermogen VAV meer dan verlies van salaris
Als u niet meer of gedeeltelijk niet meer kunt werken dan krijgt u minder salaris binnen. Maar de kostenpost verlies aan verdienvermogen of VAV houdt meer in dan alleen het salaris wat op de bank gestort wordt. U loopt meer ‘werkvoordeeltjes’ mis die u in de portemonnee zullen raken. Dit dient ook vergoed te worden en meegenomen te worden in de letselschade berekening.
- Had u bijvoorbeeld een leaseauto van het werk en nu niet meer. Dan heeft u recht op vergoeding want met een leaseauto kon u privé goedkoper rijden.
- U moet ook uw jaarlijkse vakantiegeld uitkering missen.
- Had u wellicht representatiekosten. Nu u niet meer werkt krijgt u deze vergoeding ook niet meer.
- De automatische salarisverhogingen omdat u elk jaar een periodiek erbij kreeg. Krijgt u niet meer en dus ook een verlies aan verdienvermogen kostenpost.
- U verminderde inkomen is ook van invloed op uw pensioen. Dit wordt hierdoor ook minder.
- Uw jubilea uitkeringen als u een bepaalde tijd in dienst bent geweest zult u niet meer krijgen.
- Uw reiskosten worden niet meer vergoed, waar u privé een voordeeltje aan had.
- Aftrekposten zoals uw hypotheek zullen minder groot zijn als er minder inkomen binnen gebracht wordt.
Zo zijn er veel voordeeltjes van uw vast dienstbetrekking die u niet meer geniet. Maar er zijn er meer. Denkt u bijvoorbeeld ook aan:
- spaarloonregeling,
- woon-werk fiets beloning,
- levensloopregeling,
- winstdelingen,
- gratificaties,
- dertiende maand,
- bijdrage aan de ziektekostenverzekering,
- bonussen,
- vergoeding kinderopvang.
Allemaal financiële voordelen die u mis loopt als u niet meer of gedeeltelijk niet kunt werken door het verlies aan arbeidsvermogen. Neem dus nauwkeurig alle gemiste inkomsten, hoe klein ook, met uw letselschade specialist of letselschade advocaat door voordat u uw schadeclaim indient. Het claimen van verlies aan verdienvermogen dient zorgvuldig te gebeuren.
Arbeidsvermogen verlies ingewikkeld te berekenen
Er komt heel wat bij kijken om de schade door het verlies aan arbeidsvermogen VAV te berekenen. Hierbij moet in de toekomst worden gekeken. Wat kunt u in de toekomst met uw letsel nog verdienen? Dat vergeleken met de situatie wat u in de toekomst had kunnen verdienen als u het letsel niet had opgelopen. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig.
- Had u wellicht promotie gemaakt?
- Had u als zelfstandige toch al geen winst gemaakt door slechte marktontwikkelingen?
- Was uw sportcarrière toch al bijna op zijn einde?
- Had u zojuist een goede opleiding afgerond die u een goed betaalde topbaan had kunnen opleveren?
Allemaal vraagstukken over de toekomst. En u zult begrijpen dat deze aannames flinke discussiepunten met de wederpartij opleveren. Immers, hoe rooskleuriger uw toekomst eruit had gezien, hoe groter de schade en hoe meer schadevergoeding er betaald moet worden.
Medisch onderzoek naar gevolgen van het letsel
Voor er een berekening van het verlies aan verdienvermogen plaats kan vinden dient er een medische onderzoek plaats te vinden door een medisch adviseur naar uw letsel. Er moet worden bepaald wat er medisch gezien precies aan de hand is. Welke beperkingen levert uw letsel op, nu en in de toekomst. Dit zal moeten worden vastgesteld. Zijn de beperkingen die u ondervindt ook het gevolg van het ongeluk of ongeval en zijn de beperkingen blijvend van aard.
Bij beoordeling van uw verlies aan verdienvermogen wordt er naar uw klachten, uw beperkingen en uw letsel gekeken. Een VAV is niet eenvoudig vast te stellen.
Voordat er berekeningen kunnen worden gemaakt naar het verlies aan verdienvermogen VAV moet de medische situatie van het letsel worden vastgesteld. Er zijn speciale programma’s die vervolgens een berekening kunnen maken. Als de discussies met de wederpartij over de uitkomsten van de berekeningen blijven, en dat is niet onwaarschijnlijk, dan moet een rechter uitspraak doen over de hoogte van de schade.
Belastinggarantie over de schadevergoeding
De uitkering van de schade is een nettobedrag voor de nette inkomstenderving. Bij een schadevergoeding gaat het om een vergoeding van datgene wat u anders op uw bankrekening bijgeschreven had gekregen. Een schadevergoeding voor het verlies van verdienvermogen VAV is een netto vergoeding. Schadevergoedingen zijn vrij van belasting.
Over een schadevergoeding wordt in principe geen belasting geheven.
Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Soms belandt er wel een blauwe envelop op de deurmat. Om deze mogelijke situatie voor te zijn is het niet ongebruikelijk om de wederpartij ook om een belastinggarantie te vragen. Mocht onverhoopt de schadevergoeding toch belast worden dan dient de tegenpartij dit ook te vergoeden.
Zelfstandigen lopen meer risico bij verlies aan verdienvermogen VAV
Mensen met een eigen onderneming, en ZZP’ers in het bijzonder, lopen bij uitval door het letsel grote risico’s doordat de continuïteit van hun bedrijf in gevaar komt. Immers, als er orders niet worden uitgevoerd dan lopen klanten weg of als werkzaamheden niet worden gedaan zijn er ook geen inkomsten, terwijl de kosten wel gewoon doorlopen. Op voorhand is dan wel duidelijk dat de schade aanzienlijk zal zijn. De wederpartij zal in de praktijk dan vaak meteen de kosten van een vervanger vergoeden om zo hoog oplopende schade te voorkomen.
Rekenrapport opstellen is verstandig
Om een goed vergelijk te maken tussen de situatie als had u geen ongeval gehad en uw situatie na het oplopen van het letsel is het verstandig om een rekenrapport op te laten stellen door een deskundige rekenmeester. Het bedrag wat bepaald wordt door het verlies van arbeidsvermogen levert vaak discussie op omdat deze kostenpost vaak de hoogste schadepost is van uw hele schadeclaim en vaak nogal wat aannames bevat.
Hiertoe dient uw letselschadespecialist een rekenmeester in te schakelen voor het opstellen van een rekenrapport. Het is belangrijk om met het bepalen van de schade zorgvuldig om te gaan omdat dit onderdeel u van alle letselschade schadeposten waarschijnlijk het meest gaat opleveren.
Bij het verliezen van arbeidsvermogen draait het niet alleen om het bruto salaris als u uw werk niet meer kunt uitvoeren. Er komen veel meer schadeposten bij kijken. Bijvoorbeeld gemiste inkomsten van overwerk, 13e maand, salarisverhoging, vakantiegeld, opbouw van pensioen, bonussen, toeslagen of andere voordeeltjes die bij uw baan hoorden. Alle gemiste inkomsten moeten worden meegenomen in de schadeclaim.
Als u noodgedwongen parttime moet gaan werken of ander minder betalend werk moet gaan doen, verliest u ook inkomen. U mag er als slachtoffer financieel niet op achteruitgaan. Ook al heeft u een andere baan gevonden die u wel kunt uitvoeren, u kunt alle gemiste inkomsten in vergelijking met uw oude baan claimen bij de tegenpartij. Zowel uw huidige gemiste inkomsten als de gemiste inkomsten in de toekomst.