U heeft een ongeval op het werk gehad met voor u flinke gevolgen. U ondervindt dusdanige lichamelijke of psychische klachten dat u niet meer in staat bent uw oude functie op te pakken. Uw carrière en toekomstperspectief is weg. Voor het verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval dient u een schadevergoeding te krijgen.
U bent al jaren in uw functie aan het werk en u bent er goed in. In de loop der jaren bent u steeds meer gaan verdienen. Door uw ervaring en deskundigheid heeft u carrière gemaakt, en er zitten nog meer promoties aan te komen. U werkt er ook hard voor. En dan is er het bedrijfsongeval. Een ongeluk op het werk waar uw ernstig lichamelijk of mogelijk psychische letsel aan over hebt gehouden. U kunt door het ernstige letsel uw werk niet meer uitvoeren, nooit meer.

Al uw ervaring, kennis, deskundigheid, het is allemaal niet meer nodig. U kunt uw werkzaamheden door het letsel niet meer uitvoeren. Weg functie, weg promotiekansen, weg goede inkomen, weg toekomstperspectief, uw glansrijke carrière is ten einde door het noodlottige arbeidsongeval. U lijdt aanzienlijke schade omdat de capaciteit om uw werk te kunnen verrichten door het ernstige letsel is verdwenen. De schadepost verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval dient te worden vergoed door de aansprakelijke partij. Bijna altijd is uw werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval en daarmee voor het vergoeden van de financiële gevolgen daarvan. Het verlies van arbeidsvermogen is een letselschade die betaald moet worden door uw werkgever.
Werkgever meestal aansprakelijk voor arbeidsvermogen verlies na bedrijfsongeluk
Het is de werkgever die bijna altijd is aan te spreken op zijn aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval. Uw werkgever heeft namelijk een wettelijk ver strekkende verantwoordelijkheid voor uw veiligheid. Uw baas moet aan veel voorwaarden voldoen om een ongeval op zijn bedrijf te voorkomen.
Niet verwonderlijk dat de wet zo streng is voor werkgevers. Een bedrijfsongeval kan voor een werknemer ernstige gevolgen hebben. Neem uw verlies van arbeidsvermogen na het voor u noodlottige bedrijfsongeval. Uw toekomstperspectief is weg, met alle negatieve gevolgen voor uw inkomen van dien. Niet alleen inkomensschade op de korte termijn, maar voor de rest van uw werkzame leven heeft u schade door het arbeidsongeval.
- Een werkgever moet er voor zorgen dat alle maatregelen zijn genomen om uw veiligheid te borgen.
- Ook moet uw baas u instructies hebben gegeven hoe uw werkzaamheden veilig uit te voeren.
Maar dat is nog niet voldoende.
- Uw werkgever moet er ook op toezien dat de maatregelen in orde zijn en er op toezien dat u zich daar ook aan houdt.
U begrijpt dat hierdoor de aansprakelijkheid voor een ongeluk op het werk bijna altijd bij het bedrijf ligt. Nu u geconfronteerd wordt met aanzienlijke letselschade door uw blijvend verlies aan arbeidsvermogen na het bedrijfsongeval, is deze strenge zorgplicht belangrijk. Uw werkgever kan in de praktijk alleen onder zijn aansprakelijkheid uitkomen, als het ongeval opzettelijk of door roekeloos gedrag van uw kant is ontstaan.
Inkomensschade en verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval
Bij inkomensschade door een bedrijfsongeval behoren twee soorten van letselschade schadeposten.
1.
De inkomensschade die u lijdt omdat u een tijd geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt door het ongeval. U kunt door het door u opgelopen letsel een tijd niet werken. U zit in de ziektewet om te herstellen of te revalideren van het letsel wat u bij het ongeval op het bedrijf heeft opgelopen. U kunt uw werk niet uitvoeren. Hierdoor lijdt u directe schade aan uw inkomen. Uw loon wordt minder.
Na een jaar ziektewet mag uw werkgever uw loon minderen en na twee jaar mag u bij arbeidsongeschiktheid worden ontslagen en krijgt u een uitkering. Dit heeft negatieve invloed op uw inkomen wat u maandelijks op uw bankrekening kreeg bijgeschreven.
Hierbij komen nog alle extra inkomsten die u altijd kreeg als een dertiende maand, overwerkvergoedingen, bonussen, etc. Deze inkomensschade dient uw werkgever te compenseren.
2.
Daarnaast loopt u schade op omdat uw carrière perspectief er niet meer is, zoals deze er voor het bedrijfsongeval wel was. U kunt uw beroep niet meer uitoefenen. Uw veelbelovende toekomst ziet door uw carrière einde er financieel minder rooskleurig uit dan voor het arbeidsongeval.
Het verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval of ongeluk tijdens werktijd, zorgt voor minder inkomen dan met grote waarschijnlijkheid was ontstaan als het ongeval niet had plaatsgevonden. De schade van het verlies van arbeidsvermogen is het verschil tussen uw inkomen wat u had gehad als u niet belemmerd was geworden door uw lichamelijk en/of psychische beperkingen, en het noodgedwongen minder betalende carrièrepad wat u nu door uw letsel gedwongen bent te volgen.
Schadevergoeding claimen voor slechter toekomstperspectief door beperkingen
Als de werkgever volledig aansprakelijk is, kunt u alle letselschade claimen. Verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval is een schadepost die niet eenvoudig is te berekenen. Dit in tegenstelling tot de inkomensschade door arbeidsongeschiktheid bij ziekte. Hierbij wordt uitgegaan van het laatst verdiende loon en alle concrete extra inkomsten die u mist. Hier zijn feitelijke bedragen voor te noemen. Maar uw toekomstperspectief omzetten in een geldbedrag is natuurlijk niet eenvoudig.
- Hoeveel zou u gaan verdienen als het bedrijfsongeval niet was gebeurt?
- Had u uw verwachte promotie wel gehad?
- Was u in staat geweest om elk jaar uw bonus weer binnen te halen?
- Hoe snel had uw carrière zich ontwikkeld?
U begrijpt dat deze vraagstukken en het geldbedrag aan schadevergoeding wat daaraan gekoppeld is, flinke discussie kan opleveren.
Verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval claimen levert veel discussie met verzekeraar op.
U kunt ervan uit gaan dat de bedrijfsongevallen verzekering van uw werkgever het liefst zo weinig mogelijk uitkeert. Wetende dat deze inkomensschade voor lange tijd van toepassing is én aanzienlijke bedragen aan schadevergoeding met zich meebrengt, kunt u ervan uitgaan dat de verlies van arbeidsvermogen berekening betwist zal gaan worden. Er zal in de toekomst moeten worden gekeken.
In principe is de schade het verschil van inkomsten welke u had gekregen als u geen hinder had ondervonden van het door u opgelopen letsel, als u dus niet beperkt was geweest door het letsel wat u bij het bedrijfsongeval had opgelopen, en wat u verdient na het bedrijfsongeval. Het verschil is de schadevergoeding voor de schadepost verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval of ongeluk op het werk.
Toekomstperspectief aannemelijk maken bij verlies van arbeidsvermogen na bedrijfsongeval
U zult uw toekomstverwachting moeten onderbouwen. Hoe denkt u dat uw carrière zich ontwikkeld had en waarom denkt u dat? U kunt daarbij uw toekomstperspectief naar oordeel van de tegenpartij te positief schetsen. U zult dus moeten aantonen dat deze verwachtingen reëel zijn. Voor het aannemelijk maken van het carrière perspectief is de bewijslast voor u als slachtoffer echter niet al te zwaar. Het is dan aan de tegenpartij, als deze denkt dat het toekomstperspectief toch minder positief is dan u schetst, aannemelijk te maken dat dit inderdaad zo is.