Er is sprake van verlies van het vermogen tot arbeid of gemiste inkomsten als u door het ongeluk of ongeval niet meer, of tijdelijk niet meer, naar uw werk kunt. U zit thuis omdat u door het ongeval niet uw oude werk meer kunt uitvoeren. Verlies van arbeidsvermogen betekent dat u door het ongeval minder kunt verdient dan daarvoor.
U begrijpt dat deze schade aan arbeidsvermogen moet worden vergoed. Het niet meer kunnen werken kan van tijdelijke aard zijn maar dit kan ook langer duren. Ook is het mogelijk dat u uw werkzaamheden nooit meer kunt oppakken.

Verlies van arbeidsvermogen of gemiste inkomsten is ook letselschade
In een letselschade procedure wordt bij de vaststelling van het schadebedrag rekening gehouden met verlies van arbeidsvermogen of gemiste inkomsten. De schade die hierdoor ontstaat wordt over het algemeen vergoed door de verzekeringsmaatschappij. De mate waarin u lijdt aan het verlies van arbeidsvermogen bepaalt voor een belangrijk deel de hoogte van de schadevergoeding.
Wat is arbeidsvermogen? Arbeidsvermogen is alles wat u in het verleden en in de toekomst op het gebied van arbeid en opleidingen heeft gepresteerd en nog zou kunnen gaan presteren.
U verliest de mogelijkheid om inkomsten te krijgen uit arbeid. Deze schadepost wordt ook wel verlies van verdienvermogen genoemd. U verliest een bron van verdiensten. Dit kan een tijdelijk verlies van inkomen zijn of mogelijk voor altijd.
Hierbij gaat het niet alleen om wat u aan het eind van de maand overgemaakt krijgt. Ook zaken als pensioen, overwerk, bonussen, etc loopt u mis en behoort bij de te claimen schade.
Ook kan het zijn dat u uw huidige functie niet meer kunt uitvoeren en een andere functie moet aanvaarden of op zoek moet naar een ander baan. Als u hierdoor minder gaat verdienen, dan is dat schade. Als uw carrière hierdoor anders verloopt met minder kans op een hoger inkomen, dan is dat schade. Hierbij wordt rekening gehouden met wat redelijke te verwachten is omtrent toekomstige ontwikkelingen.
Alle schade door verlies van inkomen moet worden meegenomen bij de schadevergoeding berekening.
Berekening van verminderd arbeidsvermogen
Bij de berekening van het verlies van arbeidsvermogen wordt een vergelijking gemaakt van de feitelijke inkomenssituatie na het ongeval met de hypothetische situatie zonder ongeval. Er moet er gekeken worden wat u vóór het ongeval aan inkomsten had en wat u ná het ongeval had kunnen hebben aan inkomen. Het verlies moet financieel worden gecompenseerd.
Hierbij moet meer worden meegenomen dan u op het eerste gezicht zou denken. Er is meer inkomstenderving dan alleen uw loon:
- misgelopen bonussen,
- minder fooien,
- lagere pensioenuitkering,
- geen zwartwerk inkomsten meer,
- pensioenbreuk,
- minder inkomen bij een nieuw baan,
- bijklusinkomsten zijn weg,
- geen promoties met bijbehorende loonsverhoging.
Verlies aan verdienvermogen is een belangrijk onderdeel van uw schadevergoeding, vaak één van de grootste schadeposten. Soms kan het ook verstandig zijn om bij het afwikkelen van uw letselschadezaak een voorbehoud te maken als het gaat om inkomstenderving als gevolg van het ongeval. Als veel later blijkt dat u uw baan alsnog kwijt raakt door de beperkingen opgelopen door het ongeval of de klachten toenemen of u kunt niet meer een andere baan vinden door uw beperkingen, dan kunt u alsnog de schade door het inkomensverlies claimen bij de aansprakelijke partij.
Bewijslast verlies van inkomen
Het bewijs hoeveel verlies van arbeidsvermogen er precies is moet de benadeelde zelf aanleveren. De bewijslast hoeveel inkomensverlies er wordt geleden ligt bij het benadeelde slachtoffer. Echter er worden in de praktijk geen strenge eisen gesteld aan de bewijsvoering. Het is immers de aansprakelijke partij die het slachtoffer de mogelijkheid heeft ontnomen om vast te stellen wat er in de toekomt gebeurt zou zijn.
Schakel bij verlies van arbeidsvermogen arbeidsdeskundige in
Het is handig om een arbeidsdeskundige in te schakelen:
- om te kunnen bepalen in welke mate u arbeidsongeschikt bent geworden,
- om te beoordelen hoeveel inkomen u mist door uw letsel,
- om te bepalen wat uw mogelijkheden in de toekomst nog zijn op de arbeidsmarkt.
Al deze zaken spelen mee om te bepalen hoe groot de schade voor u zal zijn als u de arbeidsmarkt weer gaat betreden. Ook kan deze kijken wat uw totale verlies is.
Er geldt voor het slachtoffer van het ongeval die te maken krijgt met verlies van arbeidsvermogen wel een schadebeperkingsplicht. Als het oppakken van de oude werkzaamheden niet meer lukt, dient het slachtoffer zich wel in te spannen om ander werk te vinden wil deze niet gekort worden op de schadevergoeding.
Wanneer verhoogde economische kwetsbaarheid?
Als na het ongeval uw oude werkgever uw functie of werkplek heeft aangepast zodat u uw werk weer kunt oppakken, dan is er sprake van verhoogde economische kwetsbaarheid. Als u namelijk ontslagen wordt, dan zal u langer werkeloos zijn omdat bij sollicitaties u meer dan normale concurrentie ondervindt van andere sollicitanten die geen beperkingen ondervinden. Beperkingen die u voor het ongeval niet had.
Als het ontslag het gevolg is van een economische feit, zoals een faillissement of reorganisatie, dan kunt u een beroep doen op de schadepost verhoogde economische kwetsbaarheid. U heeft nadeel van uw beperkingen en ondervindt financiële schade van uw door het ongeval ontstane kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt.
Maakt u minder kans op de arbeidsmarkt, omdat uw klachten verslechteren met mogelijk zelfs gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid tot gevolg, dan kunt u geen beroep doen op economische kwetsbaarheid. In dat geval kunt u bij het verhalen van de schade een beroep doen op de schadepost verlies van arbeidsvermogen
Neem een advocaat als u inkomsten mist door arbeidsvermogen verlies
U dient zich af te vragen: Wat kunt u allemaal niet meer? Hierbij moet u denken aan het niet of minder kunnen uitoefenen van uw hobby’s, huishoudelijk werk of het niet meer thuis kunnen klussen bijvoorbeeld. Schakel een letselschade advocaat of letselschade jurist in als u denkt hierdoor schade te lijden. Verlies van arbeidsvermogen is vaak een grote schadepost.