U bent betrokken geraakt bij een arbeidsongeval. U kunt uw werk niet meer uitvoeren. U bent geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt en verdient minder. U heeft inkomensschade en wilt een schadevergoeding voor het verlies van inkomsten na bedrijfsongeval of ongeluk op het werk.
Als u een tijd niet kunt werken door het ongeval op het werk, of wellicht helemaal uw werkzaamheden niet meer kunt oppakken, dan mist u inkomsten. Inkomensverlies is vaak de grootste schadepost bij letselschade. Vooral als de schade in de toekomst blijft voortduren. Bij het claimen van een letselschade vergoeding komen echter veel meer schadeposten in aanmerking voor een schadevergoeding.

Ook de financiële schade, omdat u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken, is een schadepost. U heeft dan zogenaamde inkomensschade. Dus als er sprake is van verlies van inkomsten na bedrijfsongeval, dan heeft u recht op compensatie van het inkomen wat u maandelijks op uw bankrekening moet missen door het arbeidsongeval omdat u:
- geheel arbeidsongeschikt bent geraakt voor het ongeluk op het werk;
- voor een deel arbeidsongeschikt bent geraakt door het noodlottig ongeval op de werkvloer.
Door het ongeval heeft u door uw arbeidsongeschiktheid verlies van arbeidsvermogen opgelopen met directe gevolgen voor uw inkomen. Voor deze schade aan uw inkomen wilt u een schadevergoeding van uw werkgever ontvangen. Bij de meeste bedrijfsongevallen is de werkgever door zijn uitgebreide wettelijk bepaalde zorgplicht aansprakelijk voor de schade. U wilt dan ook uw verlies van inkomsten na bedrijfsongeval claimen bij uw werkgever.
Berekening letselschadevergoeding voor verlies aan verdienvermogen
Wat is het bedrag wat u kunt claimen bij uw werkgever aan inkomensschade? Op het eerste gezicht denkt u dat dit alleen uw nettoloon is, maar dat is niet zo. Doordat u niet meer, of nog maar gedeeltelijk, aan het arbeidsproces kunt deelnemen zult u merken dat er maandelijks meer inkomsten op uw bankrekening binnenkwamen dan alleen uw netto loon. U wilt, en kunt ook, alle schade bij uw werkgever claimen, dus ook alle ‘extra’ inkomsten die bij uw baan hoorden.
Een flink aantal schadeposten kunnen bij verlies van inkomsten na bedrijfsongeval worden geclaimd.
U loopt meer mis dan alleen uw salaris. Want als u niet meer kunt werken, dan loopt u heel wat mis naast uw nettoloon. Wat dacht u bijvoorbeeld van:
- uw jaarlijkse vakantiegeld wat u mis loopt;
- uw onregelmatigheidsstoelslag;
- uw pensioen wat niet meer opgebouwd wordt;
- de onkostenvergoedingen die u altijd kreeg;
- de voordelen van uw leaseauto die u moest inleveren;
- de jaarlijkse periodiek op uw salaris;
- vergoedingen die u krijgt als u een aantal jaren in dienst bent;
- het kerstpakket;
- representatie vergoedingen;
- de jaarlijkse dertiende maand;
- vergoeding voor studiekosten;
- u deelt niet meer mee in de fooienpot;
- winstdelingen die u niet meer krijgt;
- vergoedingen voor overwerk;
- uw inkomsten uit zwart werken moet u missen;
- bonussen voor behalen van targets.
U krijgt jaarlijks dus meer van uw werkgever dan alleen uw maandelijkse loon op uw rekening. Het verlies van inkomsten na bedrijfsongeval betekent dus meer aan inkomensschade dan alleen nettoloon. Ook deze schade moet worden meegenomen in de schadeclaim naar uw werkgever.
Verlies van inkomsten na bedrijfsongeval claimen in de toekomst
Bij letselschadezaken wordt ook gekeken hoeveel schade u door het bedrijfsongeval nog in de toekomst zal gaan krijgen. Als er een zogenaamde medische eindtoestand is bereikt, dan weet u wat de totale schade is of zal gaan worden. Ook als er na de medische eindtoestand nog schade ontstaat, zal dit in de schadevergoeding berekening moeten worden meegenomen.
Als het gaat om uw verlies van arbeidsvermogen en daarmee verlies van inkomsten wordt er naar de toekomst gekeken. Is de medische eindtoestand bereikt en u bent nog voor een deel of helemaal arbeidsongeschikt, dan moet er worden gekeken hoeveel inkomsten u hierdoor in de toekomst nog zou missen. Deze vergoeding moet dan ook geclaimd worden bij uw aansprakelijke werkgever.
Ook als u door de beperkingen die het letsel veroorzaakt uw baan niet meer kunt oppakken, en u genoegen moet nemen met een andere slechter betalende baan. Dan kan het verschil in inkomen worden geclaimd als schadevergoeding. Ook alle genoemde bijkomende inkomsten van uw oude baan moeten bij de schadeclaim worden meegenomen. Verlies van inkomsten na bedrijfsongeval betekent dat ook al deze extra inkomsten verloren gaan.
Aansprakelijk stellen werkgever voor verlies van inkomsten na bedrijfsongeval
Als u een schadevergoeding als gevolg van een arbeidsongeval wilt claimen dan dient er een aansprakelijke partij te zijn. U dient dan ook uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen letselschade. Vanwege de wettelijk aan werkgevers opgelegde uitgebreide zorgplicht is uw baas bijna altijd aansprakelijk als er een medewerker bij een ongeluk of ongeval onder werktijd betrokken raakt. Het verlies van inkomsten na bedrijfsongeval of ongeluk in werktijd is een belangrijke en vaak ook een hoge schadepost. U kunt door uw verlies aan arbeidsvermogen veel financiële schade oplopen.
Stel uw werkgever aansprakelijk voor uw verlies van inkomsten na bedrijfsongeval en claim een maximale schadevergoeding.
Het eerste wat u moet doen om een schadevergoeding in een letselschade procedure te claimen, is het aansprakelijk stellen van de wederpartij. In dit geval is de aansprakelijke wederpartij uw werkgever, of eigenlijk zijn verzekeringsmaatschappij. Werkgevers zijn via een bedrijfsongevallen verzekering ingedekt tegen de gevolgen van arbeidsongevallen van hun medewerkers. Uw inkomensschade door uw verlies van verdienvermogen zal dan ook door de schade afhandelaar van de bedrijfsongevallen verzekering worden afgehandeld. Dit is ook prettig omdat u dan niet de relatie met uw werkgever, en daarmee de kans op werk, op het spel zet. Uw baas hoeft niets te betalen, zijn verzekering keert uit.
Het aansprakelijk stellen doet u schriftelijk per brief. Als uw werkgever zijn aansprakelijkheid volledig heeft erkend, kunt u een maximale schadevergoeding claimen voor de financiële gevolgen van het bedrijfsongeval.
Financiële gevolgen verlies van verdienvermogen loopt op
U zit door het arbeidsongeval ziek thuis. Wellicht kunt u voor een deel nog werken of wordt u voor een deel gere-integreerd. Als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt door het bedrijfsongeluk dan moet uw werkgever uw volledig loon doorbetalen. U lijdt dan weinig loonschade ondanks dat uw verdienvermogen wel verloren is. Dit doet de werkgever maar twee jaar. Dan kan u worden ontslagen. Het is voor de werkgever ook mogelijk om uw loon na een jaar terug te brengen tot zeventig procent. Dit is afhankelijk van uw baas, maar deze heeft wettelijk de mogelijkheid dit te doen. En dertig procent terug in loon tikt natuurlijk wel aan. Vergeet daarbij ook alle genoemde extra inkomsten niet, zoals bijvoorbeeld:
- pensioenvoorziening;
- dertiende maand;
- vakantiegeld.
Ook deze extra inkomsten worden minder. Maar na twee jaar merkt u de gevolgen van het verlies van inkomsten na bedrijfsongeval, ongeval op de werkvloer of ongeluk onder werktijd steeds meer. U moet dan van de sociale voorzieningen gebruik gaan maken. De financiële gevolgen van het verlies van uw verdienvermogen lopen dan steeds meer op.
Gemiste inkomsten of verlies van arbeidsvermogen is ook een letselschade schadepost.
Ook alle extra inkomsten die aan uw loon gerelateerd waren worden minder. Denk in het begin dus niet dat het zo’n vaart niet zal lopen. Stel uw werkgever direct aansprakelijk voor alle door u opgelopen letselschade en de letselschade die in de toekomst nog zal ontstaan.
Voorschot op het verlies aan inkomsten door arbeidsongeval
Als uw verdien vermogen is afgenomen en u merkt direct de financiële gevolgen daarvan, dan kunt u de aansprakelijke partij, in dit geval de bedrijfsongevallen verzekeringsmaatschappij van uw werkgever, vragen om een voorschot op de betaling. Deze dient binnen veertien dagen te worden overgemaakt. De schade hoeft nog niet te zijn vastgesteld. De wederpartij is zich ervan bewust dat er schade is. Dat er in ieder geval sprake is van een situatie van verlies van inkomsten na bedrijfsongeval, maar heeft de verschillende schadeposten nog niet erkend. De wederpartij geeft dan een zogenaamd voorschot onder algemene titel.