Bij het oversteken van het rijwielpad bent u aangereden door een fietser. U bent op het fietspad in botsing gekomen met een fietsende medeweggebruiker. Wie is aansprakelijk, de fietser of u als voetganger? Wie moet de schade vergoeden? Als voetganger aangereden op fietspad bij het oversteken van het rijwielpad, wat nu?
Als er een aanrijding op het fietspad plaatsvindt tussen een voetganger en een fietser, dan ligt de aansprakelijkheid bij de verkeersdeelnemer die schuld heeft aan de aanrijding. Fietsers en voetgangers zijn volgens de Wegenverkeerswet gelijkwaardige deelnemers aan het verkeer, ook op het rijwielpad.

Lopend over het fietspad lijkt u in het nadeel bij een botsing met een fietser. Een fietser met een flinke vaart, een elektrische fietser op een e-bike, een wielrenner op een racefiets, een mountainbiker, ze kunnen een overstekende voetganger ernstig letsel bezorgen, met flinke letselschade tot gevolg. De lopende verkeersdeelnemer lijkt in het nadeel te zijn bij een botsing.
Toch worden in de Wegenverkeerswet de fietser en de voetganger in het verkeer als gelijkwaardig beschouwd. Dit betekent dat bij verkeersongevallen tussen fietsers en voetgangers de normale verkeersregels van toepassing zijn als het gaat om de aansprakelijkheid. Bij gelijkwaardige weggebruikers gaat het meer om de schuldvraag. Wie is schuldig aan de aanrijding, en in welke mate is ene meer schuldig dan de andere.
Voetganger aangereden op fietspad en aansprakelijkheid
Wordt u als voetganger aangereden op fietspad of rijwielpad, dan is niet altijd direct duidelijk wie aansprakelijk is.
- Heeft de fietser een verkeersregel overtreden?
- Reed de fietser in het donker zonder licht?
- Had de wielrenner het rode licht van het stoplicht genegeerd?
- Heeft de voetganger een verkeersfout gemaakt?
- Stak de voetganger plotseling en onverwacht in over?
- Maakte de voetganger een vreemde manoeuvre door plots om te draaien en weer terug te lopen?
Is een voetganger aangereden op fietspad of rijwielpad, dan ligt de aansprakelijkheid bij degene die schuld heeft. Bij een overduidelijke verkeersovertreding of voorrangssituatie is de aansprakelijkheid duidelijk. Soms is de aansprakelijkheid niet duidelijk, en hebben beide verkeersdeelnemers schuld aan het verkeersongeval. De rechter verdeelt de aansprakelijkheid dan naarmate er schuld is.
Reed de fietser zonder licht waardoor de fietspad overstekende voetganger deze niet kon zien. Maar stak de voetganger het fietspad over terwijl het stoplicht voor voetgangers al rood was.
De rechter kan bijvoorbeeld besluiten de onfortuinlijke voetganger 80% eigen schuld toe te wijzen en de fietser voor 20% aansprakelijk te stellen. De schadevergoeding moet dan op dezelfde wijze worden verdeeld. De voetganger krijgt in dit geval dan 20% van zijn schadeposten vergoed van de fietsverzekering.
Zwakke en sterke verkeersdeelnemers niet van toepassing
De wegenverkeerswet maakt, als het gaat om de aansprakelijkheid, onderscheidt tussen zwakke verkeersdeelnemers en sterke verkeersdeelnemers. Om het aantal ongelukken in het verkeer te verminderen, zijn de zwakke verkeersdeelnemer in het voordeel gesteld. Bij een aanrijding tussen een sterke verkeersdeelnemer en een zwakke verkeersdeelnemer is de sterke verkeersdeelnemer altijd voor minimaal 50% aansprakelijk. Voor deze eerste 50% is de schuldvraag dan niet aan de orde.
Wandelende voetgangers, mountainbikers, scootmobielrijders, wielrenners, joggende sporters, recreatieve fietsers, e-bike rijders op een elektrische fiets, bakfiets rijders, snorfietser, wandelaars met een rollator, het zijn allemaal zwakke verkeersdeelnemers. Al het fietsverkeer en al het voetgangersverkeer zijn gelijkwaardige verkeersdeelnemers.
Bij verkeersongevallen tussen twee fietsers op het fietspad of bij een aanrijding tussen een voetganger en een fietser op het fietspad, is er sprake van een botsing tussen twee zwakke verkeersdeelnemers. Er is dan geen sprake van een minimale aansprakelijkheid. Bij gelijkwaardige verkeersdeelnemers zijn de regulier verkeersregels van toepassing.
Letselschade opgelopen bij aanrijding op fietspad
Een voetganger aangereden op fietspad kan betekenen dat er letselschade is ontstaan. Als een voetganger bij het oversteken van de rijwielbaan door een fietser met hoge snelheid wordt geschept of in botsing komt met een hard rijdende wielrenner, kan de schade flink zijn. Niet alleen de schade aan de fiets en de persoonlijk eigendommen, maar ook de lichamelijke en psychische schade. Schade die aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen, op de korte termijn maar ook op de lange termijn.
Als een voetganger door een fietser wordt aangereden op het fietspad, welke kosten kunnen er dan bij de aansprakelijk partij worden geclaimd? De volgende schade kan onderdeel uitmaken van de schadevergoeding:
- vervanging kapot horloge,
- vergoeding voor de beschadigde smartphone,
- parkeerkosten bij het ziekenhuis,
- vergoeding voor eigen bijdrage verbandmiddelen en medicijnen,
- compensatie voor kapotte kleren, schoenen of bril,
- misgelopen inkomsten omdat u tijdelijk niet kunt werken,
- vergoeding voor de beschadigde fiets,
- reiskosten naar het ziekenhuis,
- rechtshulp kosten voor juridische hulp,
- vergoeding voor reparatie van de kapotte fiets,
- eigen bijdrage bij tandartsbehandeling,
- vervanging van gevallen telefoon,
- reiskosten naar de fysiotherapeut,
- compensatie voor verlies eigen risico ziektekosten verzekering,
- vergoeding voor hulp bij de huishouding.
Zijn de verwondingen ernstig, dan zijn de financiële gevolgen ook groter. Ook grotere schadeposten dienen door de aansprakelijke partij te worden vergoed. Denkt u hierbij aan:
- aanvulling van uw inkomen omdat u arbeidsongeschikt bent geraakt,
- kosten voor het aanpassen van uw huis en auto aan uw handicap,
- vergoeding voor hulp in de huishouding en onderhoud van uw tuin,
- vergoeding voor het onderhoud van uw huis omdat u dat zelf niet meer kunt,
- verhuiskosten omdat uw woning met uw beperkingen niet meer aangepast kan worden.
Eigenlijk komen alle extra kosten die u als gevolg van het feit dat u als voetganger op het fietspad aangereden bent voor schadevergoeding in aanmerking. Van extra portkosten die u moet maken tot aanvulling van uw inkomen tot uw pensioenleeftijd.
Schadevergoeding voor emotionele schade
Naast een schadevergoeding voor alle materiële schade, kunt u ook een vergoeding claimen voor uw immateriële schade door de aanrijding op het rijwielpad. U kunt als schadepost opvoeren alle psychische schade door:
- leed,
- pijn,
- verdriet.
Voor psychische-, geestelijke- en emotionele schade door het ongeval op het rijwielpad kunt u een smartengeld vergoeding claimen. Een vergoeding voor verminderde levensvreugde door het ongeval. Gevoelens van schaamte, onzekerheid, angst, teleurstelling die u verdriet bezorgen. Pijn die u ervaren heeft bij de medische behandeling of door uw aandoening waar u de rest van uw leven mee moet leren leven.
- Als voetganger aangereden op fietspad en zichtbare littekens overgehouden aan het verkeersongeval. Littekens waar u zich elke dag weer voor schaamt? U heeft daar veel verdriet van.
- Als voetganger aangereden op fietspad en dusdanig ongelukkig ten val gekomen waarbij u dusdanig letsel aan uw enkel heeft opgelopen dat u nooit meer kunt voetballen. Uw favoriete hobby gedag moeten zeggen die u al sinds de pupillen uitoefende doet u veel verdriet.
- Als voetganger aangereden op fietspad en uw pols lelijk gebroken waardoor u bij belasting altijd pijn zal voelen. Pijnscheuten die uw levensvreugde op sommige momenten aardig doet verminderen.
Bezoek een arts na het ongeval op het fietspad
Omdat de schuldvraag van belang is bij de aansprakelijkheid, is het van belang al omstandigheden van het ongeval goed te documenteren, onder andere in uw medisch dossier. Bent u als voetganger aangereden op fietspad of rijwielbaan bezoek dan zo snel mogelijk uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis en laat u onderzoeken en behandelen. Uw behandelend arts zal al zijn bevindingen in zijn medische dossier vermelden. Voor u is dit belangrijk om zo uw medische klachten te koppelen aan het ongeval. Er is dan later een causaal verband aan te tonen tussen uw aandoening en het ongeval waarbij u als voetganger bent aangereden op het fietspad.