U bent betrokken geweest bij een ongeval op het werk. U heeft door het arbeidsongeval letselschade opgelopen. U wilt deze schade vergoed hebben. Om de schade van het bedrijfsongeval te claimen, dient u de werkgever aansprakelijk te stellen met een brief. Gebruik de voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval op het werk hiervoor.
Om aanspraak te maken op een schadevergoeding voor het bedrijfsongeval dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen. Deze aansprakelijkstelling is de eerste stap in een letselschade procedure om de schade van het ongeval op het werk te claimen. Hiertoe stuurt u simpelweg een brief naar uw werkgever dat u deze aansprakelijk houdt voor de door u opgelopen schade. Wat er in de brief moet staan en hoe u de brief kunt schrijven?

U kunt dit zien in de onderstaande voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval op het werk. De kans dat het bedrijf of organisatie aansprakelijk is voor de financiële gevolgen die u ondervindt van uw letsel is groot. De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval ligt bijna altijd bij de werkgever. Wettelijk heeft een werkgever zoveel voorschriften waaraan voldaan moet worden, dat bij een arbeidsongeval er altijd wel iets is te vinden wat niet helemaal correct volgens de voorschriften is verlopen.
Het maakt hierbij niet uit of het bedrijfsongeval door uw toedoen is ontstaan. Zolang u zich niet roekeloos heeft gedragen of met opzet het ongeval heeft veroorzaakt, is het de werkgever die aan het kortste eind trekt en aan te spreken is op een schadevergoeding. Het aansprakelijk stellen van de werkgever dient u schriftelijk te doen. Door dit in een brief te laten weten heeft u de eerste noodzakelijke stap gezet naar het claimen van de schade. In de bijgaande voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval, staat alles in wat u ook in uw brief moet vermelden. Maak gebruik van deze voorbeeldbrief bij het claimen van uw schade.
Werkgever aansprakelijk stellen met een brief na bedrijfsongeval
De eerste stap in een letselschade procedure is uw werkgever aansprakelijk te stellen. Dit doet u schriftelijk per brief. Een eenvoudige maar belangrijke stap om uw letselschade te claimen. U stelt uw brief op zoals onderstaande voorbeeldbrief en u stuurt deze per aangetekende post op naar het bedrijf of organisatie waar het arbeidsongeval u is overkomen. Wacht u hier niet al te lang mee.
Gebruik de voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na bedrijfsongeval om de aansprakelijkstelling te regelen.
De afhandeling van uw brief met aansprakelijkstelling zal naar alle waarschijnlijkheid door de bedrijfsongevallen verzekeraar van uw baas worden afgehandeld. Werkgevers zijn verzekerd voor de gevolgen van arbeidsongevallen. U hoeft dus niet bang te zijn om uw werkgever tegen het hoofd te stoten.
Gebruik hiervoor de onderstaande voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval op het werk voor de aansprakelijkstelling. Verzekeraars weten dan precies wat de bedoeling is. Is de bedrijfsongeval situatie duidelijk, dan zal het bedrijf of organisatie de aansprakelijkheid volledig erkennen. Dat is dan ook mooi voor u want dan kunt u ook alle schadeposten als gevolg van het letsel claimen bij de verzekeraar.
Brief met aansprakelijkstelling levert geen boze werkgever op
Veel mensen zijn bang als ze hun werkgever middels een brief aansprakelijk stellen voor alle schade dat de werkgever boos is. Zeker bij hoge schadeclaims wordt verondersteld dat de werkgever dit niet prettig vindt en men vreest voor:
- ontslag;
- boze baas;
- verstoorde werkrelatie.
Dit is niet nodig. Werkgevers zijn zich bewust van de aansprakelijkheidsrisico’s die zij lopen bij een bedrijfsongeval. Bijna alle werkgevers zijn voor de financiële gevolgen van een arbeidsongeval verzekerd. Door een hoge schadeclaim te eisen zal u uw werkgever niet in zijn portemonnee raken. Het is zijn bedrijfsongevallen verzekering die de schadeclaim moet voldoen. U krijgt daarom niet te maken met een boze werkgever omdat deze een hoge schadeclaim moet ophoesten.
Ook de aansprakelijkstelling brief wordt direct doorgezonden naar de bedrijfsongevallen verzekeraar. U kunt met een gerust hart de voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval op werk gebruiken om zo een schadevergoeding te kunnen eisen.
Voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval op het werk
Deze voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na ongeval op het werk maakt het voor u makkelijk om letselschade te claimen na een bedrijfsongeval. De eerste formele stap is hierbij genomen om uw werkgever aan te spreken op zijn aansprakelijkheid. De voorbeeldbrief aansprakelijk stellen werkgever na een bedrijfsongeval kunt u één op één overnemen voor uw situatie.
Modelbrief
[bedrijf of organisatie]
t.a.v. [de voorletters en naam van uw werkgever]
[adresgegevens bedrijf of organisatie]
[postcode en plaats van de vestigingsgegevens van het bedrijf]
Per aangetekende post
[plaats waar u woont, datum waarop u de brief stuurt]
Betreft: aansprakelijkheid voor het arbeidsongeval op [datum van het ongeval]
Geachte [naam van uw werkgever],
Hiermee stel ik u aansprakelijk voor de schade die ik heb opgelopen tijdens mijn werkzaamheden die ik voor u op [datum van het arbeidsongeval] verrichtte op de locatie [adres locatie waar het ongeval plaatsvond].
Behalve schade aan mijn persoonlijke eigendommen heb ik ook verwondingen opgelopen. Op grond van artikel 7:658 en 6:162 van het Burgerlijk Wetboek stel ik u aansprakelijk voor alle materiële en immateriële schade die ik geleden heb door het bij het bedrijfsongeval opgelopen letsel. Tevens stel ik u aansprakelijk voor alle mogelijk nog te lijden schade tot de medische eindtoestand is bereikt.
Graag verneem ik binnen veertien dagen na dagtekening van deze brief of u de aansprakelijkheid van het hierboven genoemde bedrijfsongeval erkent, zodat wij de vergoeding van alle door mij opgelopen letselschade kunnen afhandelen.
Met vriendelijke groet,
[handtekening]
[naam]
[adresgegevens]
[postcode en woonplaats]
[telefoonnummer waarop u te bereiken bent]
Verstuurd u deze brief per aangetekende post zodat u zeker weet dat uw werkgever uw aansprakelijkstelling ook ontvangen heeft. De kans is groot dat u een brief terug krijgt van de bedrijfsongevallenverzekering van het bedrijf. Werkgevers zijn voor een ongeval op het werk goed verzekerd en laten de afwikkeling over aan hun verzekeraar. U correspondeert en regelt met deze verzekeringsmaatschappij de verdere afhandeling van de schade.
Na aansprakelijk stellen via voorbeeldbrief is werkgever aan zet
Als uw werkgever vindt dat deze niet aansprakelijk is, dan dient uw werkgever dit zelf te bewijzen. Het is aan u om middels deze voorbeeldbrief uw werkgever aansprakelijk te stellen, het is aan uw werkgever om te bewijzen dat deze niet aansprakelijk is en aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Ook als u roekeloos bent geweest of het bedrijfsongeval opzettelijk heeft veroorzaakt, is het aan uw werkgever om het bewijs hiervoor te leveren. Gebruik deze modelbrief om uw baas duidelijk te maken dat u het bedrijf aansprakelijk acht voor uw schade.