Iemand anders was aansprakelijk voor het ongeval waarbij u letsel opliep. U heeft waarschijnlijk recht op een letselschade vergoeding, maar voorlopig zit u met allerlei kosten die u moet betalen. Die lopen flink op. U wilt een voorschot op de schadevergoeding hebben. Heeft u recht op een voorschot bij letselschade?
Door het ongeval krijgt u direct te maken met diverse kosten. Een ander veroorzaakt het ongeval en u zit met allerlei schadeposten. U weet niet wanneer de vergoeding voor alle letselschade wordt uitbetaald. Dit kan nog lang duren. U wilt een voorschot op de schadevergoeding om de lopende kosten te kunnen betalen.

Het ongeval was de schuld van de tegenpartij. De aansprakelijkheid ligt bij de ander. Toch heeft u te maken met letselschade die door uzelf betaald moet worden.
- Moet u naar de eerste hulp van het ziekenhuis, dan is uw eigen risico van de zorgverzekering direct op. De kosten van het eigen risico moet u uit eigen zak betalen.
- Moet u parkeren bij het ziekenhuis, de parkeerkosten moet u betalen.
- Moet u uw geboekte vakantie afzeggen, de kosten moet u zelf direct ophoesten.
- Raakt u door uw letsel geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, dan krijgt u minder inkomen, etc.
Allemaal extra kosten die u niet had gehad als het ongeval u niet was overkomen. Daarom krijgt u alle extra te maken kosten ook vergoed, uiteindelijk. De letselschade vergoeding kan nog wel even op zich laten wachten. De letselschade procedure, tot duidelijk is op hoeveel schadevergoeding u recht heeft, kan lange tijd in beslag nemen. Ondertussen moet u alle kosten die u noodgedwongen moet maken gewoon betalen.
Om financieel niet in de problemen te komen wilt u een voorschotbetaling. Maar heeft u ook recht op een voorschot bij letselschade? Wanneer wordt een voorschot bij letselschade uitbetaald? Hoe krijgt u een voorschot op de schadevergoeding en wat nu als de aansprakelijkheid nog niet is erkend?
Recht op een voorschot bij letselschade
Een daadwerkelijke afwikkeling van alle vergoedingen en compensaties in een letselschade zaak kan pas plaats vinden als de medische eindtoestand is bereikt. Een medische eindtoestand ontstaat omdat:
- u volledig bent genezen en herstelt van uw letsel,
- er geen verbeteringen meer zijn te verwachten in uw medische situatie.
Als een medische eindtoestand is ontstaan, dan is ook duidelijk wat de kosten als gevolg van uw letsel:
- in het verleden allemaal zijn geweest,
- in de toekomst nog precies zullen gaan worden.
Het financiële schadeplaatje is dan duidelijk. Er kan worden overgegaan tot de definitieve eindafrekening van al uw letselschade. U weet dan precies op hoeveel schadevergoeding u recht heeft.
Het is bij een ongeval waarbij de aansprakelijkheid bij een ander ligt niet de bedoeling dat u hierdoor financieel aan de grond komt te zitten. U kunt zich voorstellen dat bij complexe letsels de kosten snel en flink kunnen oplopen. Vooral als verlies van inkomen in het geding is, kan uw bankrekening snel leeg raken. Kosten waar u uiteindelijk door de aansprakelijke partij voor gecompenseerd zal worden, maar tot die tijd wel betaald moeten worden.
Het voorschot op de schadevergoeding dient binnen twee weken na de aankondiging te zijn bijgeschreven op de bankrekening van het slachtoffer van het ongeval.
De gedragscode van de Letselschaderaad schrijft voor dat aan het slachtoffer van een ongeval bij letselschade een voorschot moet worden verleend. Slachtoffers mogen financieel niet de dupe worden van het ongeval waarbij zij betrokken zijn geraakt. De gedragscode schrijft voor dat de tegenpartij op voorhand een voorschot aan het slachtoffer van het ongeval moet betalen. Het is niet de bedoeling van een letselschade voorschot om te wachten tot er kosten zijn gemaakt. Het slachtoffer dient over geld te beschikken om zijn schadeposten te kunnen betalen.
Voorschot onder algemene titel
Als nog niet duidelijk is wat de schade precies is of welke schadeposten te verwachten, dan wordt ook wel een voorschot onder algemene titel uitgekeerd. Er is dan wel duidelijk dat er schade is, maar niet duidelijk hoeveel schade er is en voor welke schadeposten er een vergoeding wordt uitgekeerd. Er wordt in algemene zin een letselschade voorschot gegeven, in afwachting van de definitieve schadeposten.
Een voorschot bij letselschade dient binnen veertien dagen na aankondiging op de rekening van het slachtoffer te staan. In de praktijk moet u erop rekenen dat deze gedragscode van het op tijd betalen van voorschotten meestal niet netjes wordt nageleefd.
Er kan meerdere keren om een voorschot bij letselschade worden gevraagd en er kunnen meerdere voorschotten worden uitbetaald.
Letselschade voorschot bij smartengeld
Eén van de schadeposten die u kunt opvoeren is de psychische schade die u oploopt. Deze immateriële schade wordt uitgekeerd vanwege alle leed, pijn en verdriet wat u hebt moeten meemaken. Uw verminderde levensvreugde is schade die vergoed moet worden middels een smartengeld uitkering.
Ook voor smartengeld kunt u een voorschot vragen van de verzekeraar van de wederpartij. Deze zal, in tegenstelling tot een voorschot op de schadevergoeding, sneller geneigd zijn het voorschot op de smartengeld vergoeding direct over te maken. Dit komt omdat bij psychische schade er vanaf de dag van het ongeval niet alleen recht is op een smartengeld uitkering, maar ook een wettelijke rente gaat lopen over het smartengeld bedrag.
Hoe langer de aansprakelijke partij wacht met het betalen van de smartengeld vergoeding, hoe hoger de rente en hoe hoger de vergoeding die betaald moet worden. Door het betalen van voorschotten op de smartengeld claim, hoeft er over het bedrag van het voorschot ieder geval geen rente meer betaald te worden.
Voorschot bij letselschade en de belasting
Voorschotten op de schadevergoeding zijn vooruitbetalingen op de eindafrekening. De wederpartij gaat ervan uit dat er schade is geleden. U heeft dat vooraf aannemelijk gemaakt. Dit zijn voor u inkomsten, maar omdat voorschotbetalingen deel uit maken van de uiteindelijke schadevergoeding, hoeft u hier geen belasting over te betalen. Net als u over de schadevergoeding en smartengeld uitkering geen belasting hoeft af te dragen.
Te veel voorgeschoten aan vergoeding
Als de hele schadeclaim is afgewikkeld en de definitieve schadevergoeding en smartengeld uitkering is bepaald, dan vindt de definitieve afrekening plaats. Bij de eindafrekening worden de letselschade voorschotten van de totale letselschade vergoeding afgehaald.
- Het kan dan zijn dat er meer aan voorschot is betaald dan er aan letselschade is. Het slachtoffer heeft via voorschotten meer gekregen dan de schadevergoeding waar het slachtoffer recht op heeft. De te veel betaalde voorschotbedragen moeten dan worden terugbetaald.
- Ook kan het zijn dat uiteindelijk zal blijken dat de tegenpartij niet aansprakelijk is en dat u geen schadevergoeding kunt claimen. In dat geval moet u de voorschotten die u heeft gekregen ook terugbetalen.
Teveel uitkeren aan voorschot bij letselschade komt in de praktijk bijna nooit voor. De verzekeringsmaatschappijen zijn, ondanks uw recht op een voorschot bij letselschade, niet snel en weinig scheutig met voorschotbetalingen.
Meest gestelde vragen over de vooruitbetaling
Een voorschot bij letselschade is een voorlopige betaling die wordt gedaan door de aansprakelijke partij of diens verzekeraar voordat de volledige schadevergoeding is vastgesteld. Het is bedoeld om het slachtoffer financiële ondersteuning te bieden tijdens het herstelproces.
Om in aanmerking te komen voor een voorschot bij letselschade, moet er sprake zijn van aansprakelijkheid van de tegenpartij en voldoende bewijs van het letsel en de geleden schade. Een letselschadeadvocaat kan u helpen bij het verzamelen van de nodige documentatie en het indienen van een claim.
Het bedrag van het voorschot bij letselschade wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de ernst van het letsel, de medische kosten, verlies van inkomen en andere financiële gevolgen. Een letselschadeadvocaat zal deze factoren evalueren en onderhandelen namens u om een redelijk bedrag te verkrijgen.
Over het algemeen hoeft u een voorschot bij letselschade niet terug te betalen als u de zaak verliest. Een voorschot is bedoeld als tijdelijke financiële ondersteuning en wordt meestal verrekend met het uiteindelijke schadebedrag. Het is echter belangrijk om de specifieke voorwaarden te bespreken met uw letselschadeadvocaat.
De tijd die het kost om een voorschot bij letselschade te ontvangen, kan variëren. Het hangt af van factoren zoals de complexiteit van de zaak, de bereidheid van de tegenpartij om te onderhandelen en de beschikbaarheid van relevante documentatie. Uw letselschadeadvocaat zal streven naar een zo snel mogelijke afhandeling van uw claim.
a, in sommige gevallen kunt u meerdere voorschotten ontvangen tijdens het letselschadeproces. Vooral bij langdurige zaken waarin het herstel lang duurt, kan het nodig zijn om meerdere voorschotten te krijgen om aan lopende kosten te voldoen. Uw letselschadeadvocaat zal u begeleiden bij het indienen van de juiste verzoeken voor voorschotten.