Bij een ongeval of ongeluk heeft u letsel opgelopen en nu zit u met de kosten. De letselschade procedure voor een schadevergoeding loopt, maar ondertussen moet u alle rekeningen zelf betalen. Kunt u een voorschot op schadevergoeding bij letselschade aanvragen?
Heeft u wel recht op een voorschot van de schadevergoeding en hoe gaat een voorschot uitbetalen bij letselschade in zijn werk? Bij letselschade heeft u als letselschade slachtoffer recht op een voorschot op de schadevergoeding van de verzekering. U maakt direct na het ongeval meteen al kosten. Onkosten die eigenlijk betaald moet worden door de aansprakelijke partij.

Als u door de schuld van een ander letsel en schade heeft opgelopen dan mag u daardoor financieel niet op achteruitgaan of financieel niet in de problemen komen. Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij dienen alle schadeposten financieel te worden gecompenseerd.
Hoe groot of hoe klein de onkosten ook zijn, ze moeten bij volledige aansprakelijkheid worden vergoed door de aansprakelijke partij.
Hetzelfde geldt voor een voorschot op schadevergoeding bij letselschade. U mag als letselschade slachtoffer niet in de financiële problemen komen. Na een ongeval of ongeluk krijgt u direct met kosten te maken die u moet betalen. Nu kan het wel zijn dat u deze kosten vergoed krijgt van de tegenpartij, maar als dat nog een lange tijd gaat duren, kunt u in de financiële problemen komen. Een voorschot op de schadevergoeding voor de letselschade moet dat voorkomen. De Gedragscode Behandeling Letselschade voorziet erin dat u een voorschot krijgt op de schadevergoeding van uw opgelopen letselschade. U krijgt snel na het ongeval alvast een deel van uw letselschade vergoeding op uw bankrekening voorgeschoten.
Uitkering voorschot op schadevergoeding bij letselschade
U kunt wel een voorschot willen op de uitkering van de schadevergoeding, maar heeft u daar ook recht op? Kunt u een voorschot op de letselschade vergoeding eisen van de verzekering van de wederpartij? Als de wederpartij aansprakelijk is voor de letselschade, dan moet de wederpartij ook een voorschot betalen vooruitlopend op de uiteindelijk te bepalen schade. Het kan ook zijn dat gedurende de letselschade procedure er meerdere voorschotten door de verzekering betaald moeten worden. Ook de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) schrijft voor dat het slachtoffer niet alles zelf hoeft te betalen in afwachting van een eindregeling en definitieve bepaling van de letselschade bedragen. Een voorschot op de verwachte schadevergoeding moet hierin voorzien.
Een voorschotbetaling dient volgens de gedragscode binnen veertien dagen te worden betaald aan het slachtoffer. Dit betekent echter niet dat verzekeraars dit ook doen. Het geven voor voorschotten in letselschadezaken is in de praktijk geen gemeengoed. Als er wel duidelijk sprake is van schade maar de schadeposten zijn nog niet erkend, dan wordt er een voorschot gegeven op algemene titel. Het voorschotbedrag wordt dan niet toegeschreven aan een bepaalde schadepost. Een uitzondering hierop vormt een voorschot op de smartengeld vergoeding.
Voorschot op smartengeld vergoeding
Een smartengeld vergoeding is een schadevergoeding voor al het psychisch- en emotionele leed wat u heeft doorgemaakt en mogelijk nog gaat doormaken. Gederfde levensvreugd wordt dit ook wel genoemd. Een schadevergoeding voor alle
- pijn;
- verdriet;
- schaamte;
- depressiviteit;
- ellende.
Niet alleen voor wat u heeft gehad en ook nog gaat krijgen. Op een voorschot op schadevergoeding wordt door de verzekering van de tegenpartij meestal niet zo moeilijk gedaan en meestal snel uitbetaald. Dit is voornamelijk uit eigen belang. Bij een smartengeld vergoeding moet er, op het moment dat de schade ontstaat, een wettelijke rente betaald worden over het nog te bepalen schadebedrag. Door met een voorschot dit schadebedrag al te voldoen, hoeft er geen of minder wettelijke rente betaald te worden.
Schadeposten waar voorschot voor betaald kan worden
Bij letselschade komen er veel verschillende schadeposten in aanmerking voor een schadevergoeding. Deze schadeposten ontstaan omdat u voor bepaalde zaken kosten moet maken die u zonder het ongeluk of ongeval niet had gehad. Als de wederpartij de aansprakelijkheid heeft erkend, dan komen alle extra kosten die u moet maken in aanmerking voor een financiële compensatie. U kunt hierbij denken aan
- extra kosten voor kinderopvang;
- hulp in de huishouding;
- reiskosten naar het ziekenhuis;
- eigen bijdrage van medicijnen;
- juridische hulp;
- aanpassingen aan uw huis;
- parkeergeld bij uw therapeut;
- etc.
Al deze kosten waar u na uw ongeval mee geconfronteerd wordt, moet u zelf voorschieten. Dat kan in de papieren lopen waardoor een snelle uitbetaling van een voorschot op schadevergoeding bij letselschade wenselijk is, wetende dat letselschadeprocedures lang kunnen duren. In de onderhandelingen kunnen ruimhartig overgemaakte voorschotten niet worden meegenomen in de discussie in welke mate de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval.
Uitkeren van vooruitbetaling geen onderhandelingspunt
De gedragscode schrijft voor dat als de tegenpartij een voorschot uitkeert of zelfs meerdere voorschotten naar het slachtoffer overmaakt, dit niet betekent dat deze de aansprakelijkheid dan wel zal erkennen. Ook het uitkeren van een ruim bedrag aan voorschot kan niet worden opgevat als een (gedeeltelijke) erkenning van de aansprakelijkheid.
Veel gestelde vragen over voorschot op schadevergoeding bij letselschade
Als u letselschade oploopt, dan volgt er een procedure om uw schade te claimen. Echter u heeft al schade en maakt al kosten voordat u één euro schadevergoeding hebt gekregen. U schiet de schadevergoeding voor. Om te voorkomen dat u hierdoor in de financiële problemen komt, kunt u alvast een voorschot op de schadevergoeding krijgen. Zo kunt u uw rekeningen met het voorschot betalen en de wederpartij alvast een deel van de schade uitkeren.
Als een voorschot op de letselschade wordt betaald, dan is dat geen erkenning van de aansprakelijkheid. Aan het krijgen van een voorschot op de schade kunnen geen rechten worden ontleend. Het voorgeschoten bedrag moet weer ook worden terugbetaald als er geen sprake blijkt te zijn van aansprakelijkheid.