U bent betrokken geraakt bij een aanrijding met een vrachtauto. U bent daarbij gewond geraakt en hebt verwondingen en flinke schade opgelopen. U komt voor allerlei kosten te staan. U wilt uw letselschade vergoed hebben. Wat te doen als u gewond bent geraakt na een vrachtauto ongeval?
Een aanrijding met een vrachtauto is meestal niet zonder lichamelijke en ook psychische gevolgen. Als u bent aangereden door een vrachtauto dan is er bijna altijd sprake van letselschade. U wilt de schade als gevolg van uw letsel vergoed hebben. U wilt een maximale letselschade vergoeding ontvangen.

Omdat vrachtauto’s zo log en zwaar zijn, leiden vrachtauto-ongelukken vaak tot ernstig letsel. Vooral voetgangers en fietsers lopen kans op zwaar letsel, mogelijk met zeer ernstige afloop. Veel van deze ongevallen hebben, ondanks de wettelijk verplichte dodehoekspiegel de dode hoek als oorzaak van de aanrijding. Vrachtauto’s die rechts afslaan zijn door hun dode hoek een bron van ernstige ongevallen. Ongelukken met ernstig letsel zijn dagelijks in het nieuws:
- Meisje overlijdt na aanrijding met vrachtauto.
- Vrachtauto rijdt fietser aan.
- Kind op fiets aangereden door vrachtwagen.
- Fietser aangereden door vrachtauto.
- Fietser komt om bij aanrijding met vrachtwagen.
- Vrouw onder vrachtwagen beland.
- Jongen geschept door vrachtauto.
- Voetganger overleden na aanrijding met vrachtauto.
Aanrijdingen met vrachtauto’s hebben vaak zwaar letsel en hoge letselschade kosten tot gevolg. De schadeposten kunnen nog jaren blijven ontstaan. Een vrachtwagenongeval mag voor het slachtoffer namelijk geen extra kosten of enig verlies van inkomen tot gevolg hebben. De vraag is wie al deze kosten moet betalen. Wie is aansprakelijk bij een vrachtauto ongeval waarbij iemand gewond raakt.
Vrachtauto ongeval en gewond: wie betaalt de letselschade?
Degene die aansprakelijk is moet de letselschade vergoeden. Een maximale schadevergoeding krijgt u als de ander volledig, voor de volle 100%, aansprakelijk is. Er kan ook gedeelde aansprakelijkheid zijn. De beide verkeersdeelnemers hebben dan beide schuld. De letselschade vergoeding wordt dan naar de mate van aansprakelijkheid verdeeld.
Ook is het mogelijk dat er een verplichte aansprakelijkheid is. Als een vrachtautochauffeur bij een vrachtauto ongeval een fietser of voetganger aanrijdt, is de vrachtautochauffeur altijd voor minimaal 50% aansprakelijk. Of het ongeluk nu de schuld was door een verkeersfout van de fietser of voetganger, de vrachtautochauffeur is sowieso voor 50% aansprakelijk.
De verplichte aansprakelijkheid bij fietsers en voetgangers is wettelijk zo geregeld om ervoor te zorgen dan vrachtautochauffeurs bij deze kwetsbare verkeersdeelnemers extra voorzichtig zijn en extra goed opletten. Vrachtautochauffeurs moeten immers bij een vrachtauto ongeval met een fiets of voetganger altijd minimaal de helft van alle schade vergoeden.
Een vrachtwagen ongeval kan juist voor voetgangers en fietsers, die veel kwetsbaarder zijn in vergelijk in met de grote en zware vrachtauto, desastreus aflopen. Op deze manier krijgen ze via de wet extra bescherming.
Bij kinderen onder de veertien jaar is er sprake van een verplichte schadevergoeding regeling voor alle letselschade die het kind oploopt. De vrachtautochauffeur is bij een vrachtauto ongeval met een kind altijd volledig aansprakelijk. De ouders van het kind hebben dan altijd recht op een maximale letselschadevergoeding.
Wie vergoedt letselschade bij vrachtauto ongeval?
Bij een ongeluk met letsel kunnen de kosten flink oplopen. Alle onkosten en al het inkomensverlies als gevolg van het verkeersongeval moeten worden vergoed. Wie moet al die letselschade vergoeden?
Automobilist of andere verkeersdeelnemer rijdt vrachtauto aan
Is de vrachtauto bijvoorbeeld aangereden door een auto, en de bestuurder van de auto heeft het verkeersongeval veroorzaakt omdat deze de van rechts komende vrachtauto geen voorrang gaf, dan vergoedt de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering van de automobilist alle letselschade die de vrachtwagenchauffeur en zijn inzittenden oplopen. Deze WA-verzekering dekt dan weer niet de letselschade van de automobilist zelf. Hiervoor heeft de auto bestuurder een aanvullende verzekering nodig.
Vrachtautochauffeur veroorzaakt vrachtauto ongeval met fietser of andere weggebruiker
Als de vrachtautobestuurder schuldig is aan het ongeval, dan draait de verzekering van de vrachtautochauffeur voor de letselschade van de fietser op. De letselschade van de fietser wordt altijd vergoed. Dit maakt deel uit van de verplicht vrachtwagenverzekering. Maar hoe zit het met de letselschade van de chauffeur die gewond is geraakt of met de letselschade van de inzittenden van de vrachtwagen die verwondingen hebben opgelopen? De schadeposten die ontstaan door dit letsel worden niet vanuit de verplicht WA-verzekering gedekt.
Toch wordt de letselschade van de vrachtautochauffeur, de bijrijder en de overige inzittenden bij eigen schuld meestal wel volledig vergoed. Omdat vrachtwagenchauffeurs met hun vrachtwagen bijna altijd op weg zijn voor hun baas, en ongevallen dan ook altijd onder werktijd plaatsvinden, is er sprake van een bedrijfsongeval. En bij een bedrijfsongeval is het de werkgever die bij een vrachtauto ongeval aansprakelijk is voor alle schade.
Alle ongevallen onder werktijd, ook als de werknemer voor de baas op pad is, vallen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Van een goed werkgever wordt verwacht dat deze voor zijn vrachtautochauffeurs een goede verzekering afsluit. Daarnaast zijn werkgevers wettelijk verplicht om een Schade Verzekering Inzittenden af te sluiten voor hun medewerkers op de weg. Deze verzekering zorgt ervoor dat alle letselschade van alle betrokken slachtoffers dat bij een vrachtauto ongeval ontstaat wordt vergoed.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval met vrachtauto?
Als u gewond bent geraakt bij een ongeluk met een vrachtauto dan kunnen de letselschade bedragen flink oplopen. De lange remweg, de dode hoek en het feit dat een transportwagen groot en zwaar is, kan ervoor zorgen dat u ernstig gewond raakt. Omdat alle mogelijk schade door het ongeval door de aansprakelijke partij moet worden vergoed, kan dit leiden tot een hoge schadevergoeding.
Alle extra kosten die gemaakt moeten worden omdat u gewond bent geraakt en schade hebt opgelopen door het verkeersongeval moeten worden vergoed. Een slachtoffer van een verkeersongeluk mag er financieel niet op achteruitgaan als de veroorzaker van het ongeval volledig aansprakelijk is.
Dit betekent niet alleen dat u alle kosten die u moet maken vergoed krijgt. Ook als u inkomen misloopt of nutteloze kosten maakt als gevolg van de aanrijding, kan u deze claimen bij de verzekering van degene die het ongeluk heeft veroorzaakt. U kunt hierbij denken aan een veelheid van schadeposten die ontstaan:
- schadevergoeding voor de mobiele telefoon die kapot is gegaan,
- betaling van de reparatiekosten van uw bril die gebroken is,
- kosten voor de parkeergarage voor alle ziekenhuisbezoeken,
- vergoeding van de eigen bijdrage voor de pijnstillers,
- betaling van extra telefoonkosten omdat u meer moet regelen,
- vergoeding voor het abonnement van de tennisvereniging waar u niets meer aan heeft,
- kosten van de verbandmiddelen die de zorgverzekering niet vergoed,
- vergoeding omdat u door uw letsel een duurdere vakantie hebt moeten boeken,
- compensatie van uw loon omdat u genoodzaakt bent om ander slechter betaald werk te doen,
- vergoeding voor extra oppas voor uw kinderen omdat u meer moet rusten,
- betaling van extra verwarmingskosten omdat u veel vaker thuis bent,
- compensatie van alle kosten voor rechtshulp van uw letselschade advocaat.
Zo zijn er nog meer onkosten te noemen die na het ongeluk op u afkomen. Omdat u direct na het ongeluk met onkosten te maken krijgt, kunt u ook een voorschot op de letselschade vergoeding vragen. Omdat er ook allerlei klein schadeposten ontstaan, is het goed bijhouden van de schadestaat belangrijk. U krijgt bij een maximale schadevergoeding immers alles vergoed.
Immateriële schadevergoeding voor gevolgen verwondingen
Eén van de letselschade schadeposten is de immateriële schadevergoeding. Dit is een financiële compensatie voor al het leed, pijn en verdriet:
- dat u moet stoppen met uw favoriete hobby,
- steeds weer geconfronteerd wordt met uw lelijke littekens,
- uw sociale leven niet meer goed kunt oppakken,
- pijn van de operatie en tijdens het herstel,
- nooit meer met uw kinderen kunt spelen als voor het vrachtauto ongeval.
Een immateriële schadevergoeding is een compensatie in geld voor al uw psychische schade. Een schadevergoeding voor het emotioneel en geestelijk lijden. Hoe ernstiger u gewond bent geraakt, hoe groter de impact van het vrachtwagen ongeluk op uw leven, hoe hoger de immateriële schadevergoeding.