Je bent betrokken geweest bij een ongeval of incident. Je hebt daardoor allerlei psychische problemen en geestelijke ongemakken gekregen. Je hebt emotionele schade. Je wilt een smartengeld vergoeding. Wanneer heb je recht op smartengeld en hoe dit te krijgen?
Smartengeld is een financiële compensatie voor al het geestelijk en psychisch leed wat je ondervindt na het ongeval. De pijn en verdriet die het ongeval of incident met zich meebrengt. Psychisch letsel dat je de rest van je leven kan achtervolgen. Hiervoor kun je mogelijk een vergoeding krijgen.

Als je door een ongeval te maken krijgt met verminderd plezier in het leven door pijnklachten, emotionele problemen, psychische klachten, verdriet, geestelijk leed, oftewel gederfde levensvreugde, dan heb je recht op smartengeld. Of en hoeveel je daarvoor wordt gecompenseerd, is dan nog de vraag.
Voor het claimen van een schadevergoeding voor deze immateriële schade is een voorwaarde dat er een aansprakelijke partij moet zijn. Je moet iemand aansprakelijk kunnen stellen. Iemand die schuld heeft aan het ongeval of incident en daar ook aansprakelijk voor is. Je kunt je eis voor een vergoeding dan bij deze derde partij neerleggen.
Wanneer heb je recht op smartengeld bij pijn en verdriet?
Het eerste antwoord op de vraag: wanneer heb je recht op smartengeld, is beantwoord: er moet een aansprakelijke derde partij zijn. Iemand moet de vergoeding betalen. Als iemand aansprakelijk is voor een ongeval, dan moet deze wettelijk alle schade vergoeden. Een ‘materiële’ schadevergoeding, maar dus ook een vergoeding voor de immateriële schade. Het tweede antwoord op de vraag: wanneer heb je recht op smartengeld, is dat er aantoonbaar gederfde levensvreugde is na het ongeval. Er moet in de breedste zin van het woord pijn en verdriet zijn. Dit kan alleen psychisch leed gedurende het herstel of revalidatie maar ook voor de rest van je leven. Hierbij kunt je denken aan:
- Verdriet door de chronische vermoeidheid als gevolg van de whiplash die u bij de aanrijding van achteren heeft opgelopen, waardoor een feestje of een dagje uit er niet meer in zit.
- Verdriet door de angststoornis als je weer aan het verkeer moet deelnemen na je fietsongeval, waardoor je met angst en beven weer op de fiets zit en bij elke kruising stopt en afstapt.
- Pijn door de beschadiging aan je ruggenmerg door de val van de steiger op je werk, waardoor je tijdens de revalidatie bij elke beweging maandenlang pijnscheuten in je rug voelde.
- Verdriet door de lelijke littekens op je rug en benen door de operatie die nodig was vanwege het bedrijfsongeval, waardoor je nooit meer een korte broek aan durft en ook niet meer durft te zwemmen.
- Verdriet omdat je door de botsing met de vrachtauto half verlamd bent geraakt, waardoor de kans op het vinden van een partner sterk gedaald is in vergelijk met voor het verkeersongeluk.
- Pijn door de chronische hoofdpijnklachten na de aanrijding van achteren toen je voor rood licht stond te wachten, waardoor je op sommige dagen vergaat van de hoofdpijn.
- Verdriet omdat je door de hondenbeet een zenuwbeschadiging hebt opgelopen, waardoor je nooit je kinderen meer kan optillen.
- Verdriet omdat je door de medische fout van de arts tijdens de operatie een hersenbeschadiging hebt opgelopen, waardoor je je werk als computer programmeur moet opgeven.
Wanneer heb je recht op smartengeld? Als je door pijn of verdriet psychisch-, emotioneel of geestelijk letsel hebt opgelopen wat geresulteerd heeft in gederfde levensvreugde. In dat geval kun je bij de aansprakelijke partij aanspraak maken op een smartengeld vergoeding.
Hoe kan je smartengeld krijgen na een ongeval of incident?
Een eerste stap om smartengeld te krijgen is de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk te stellen voor al je letselschade. Dit betreft dus een schadevergoeding voor alle extra kosten die je moet maken als gevolg van het ongeval en de smartengeld vergoeding.
Als de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig erkend, dan krijgt u de maximale smartengeld vergoeding die voor uw zaak van toepassing is. Als de aansprakelijkheid maar voor een deel wordt erkend, dan krijgt u ook maar voor eenzelfde deel de smartengeld vergoeding uitbetaald.
Het aansprakelijk stellen gebeurt eenvoudig per brief. U kunt hiervoor een voorbeeldbrief iemand aansprakelijk stellen gebruiken. U geeft daarin onder andere aan dat u een immateriële schadevergoeding vordert voor uw psychische leed. Dan is het wachten op de reactie van vaak de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker. De aansprakelijkheid zal erkend moeten worden voordat u kunt overgaan tot het claimen van de smartengeld vergoeding.
Recht op smartengeld bij een causaal verband met het ongeval
Een derde antwoord op de vraag: wanneer heb je recht op smartengeld, is dat je een verband kan aantonen tussen jouw psychische klachten en het ongeval of het incident. Het moet duidelijk zijn dat je psychische klachten het gevolg zijn van het ongeval. Er moet een zogenaamd causaal verband zijn.
Wanneer je recht hebt op smartengeld hangt er ook vanaf of er een direct verband is tussen de psychische klachten en het ongeval. De schade moet direct voortvloeien uit het ongeval. Dit is aan te tonen door direct na het ongeval een dokter te bezoeken en zo een medisch dossier aan te laten maken. Dit medisch dossier kan later dienen als bewijs van het causale verband tussen het psychisch letsel en het ongeval.
Had je al regelmatig last van hoofdpijn voor het ongeval, dan zal de verzekeringsmaatschappij zonder twijfel je voorhouden dat je de chronische hoofdpijn al had. De tegenpartij zal het causaal verband tussen het ongeval en je chronische hoofdpijn in twijfel trekken. Je kunt dit voorkomen door direct na het ongeval je huisarts of de spoedpost te bezoeken. Door direct een medische dossier aan te laten leggen, kun je alle door jouw ervaren psychische klachten vastleggen. Wacht daar niet te lang mee.
Wanneer heb je recht op smartengeld als je geen slachtoffer bent?
Als een familielid een ongeval overkomt en deze met de ernstige gevolgen de rest van het leven door moet, dan kan dat voor veel verdriet zorgen bij de andere familieleden. Wanneer heb je recht op smartengeld als je naasten of nabestaanden emotioneel leed ondervinden? Een kind wat bij een verkeersongeval voor de rest van het leven verlamd raakt, kan voor veel psychisch leed bij de ouders zorgen. Een vader die blind raakt door splinters van een machine op het werk en zijn kinderen nooit meer kan zien, zorgt voor veel emotionele schade bij de echtgenoot. Toch hebben de familieleden geen recht op smartengeld. Alleen het slachtoffer van het ongeval heeft recht op smartengeld. De vraag wanneer heb je recht op smartengeld als je geen slachtoffer bent, is dus snel te beantwoorden: niet.
Wanneer krijg ik de smartengeld vergoeding uitgekeerd?
Als je recht hebt op smartengeld, dan krijg je deze vergoeding eigenlijk pas als je zogenaamde medische eindtoestand is bereikt. De medisch eindtoestand kan bereikt zijn als je helemaal hersteld bent of als er geen lichamelijke of psychische verbeteringen meer mogelijk zijn. Een arts dient dit te verklaren. Dan kan de balans opgemaakt worden en bepaald worden op hoeveel smartengeld vergoeding je recht hebt. Vaak worden al eerder in het proces uitkeringen gedaan door de tegenpartij. Niet in de laatste plaats omdat voor de wederpartij de wettelijke rente gaat lopen vanaf de dag het ongeval.
Een schadevergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Smartengeld is een financiële compensatie voor al uw verminderde plezier in het leven. Een schadevergoeding voor alle pijn en verdriet als gevolg van het ongeval. De hoogte van de smartengeld uitkering wordt bepaald aan door een groot aantal factoren te wegen of door een gelijksoortige case uit het verleden die als referentie dient voor het uit te keren smartengeldbedrag.