Je bent betrokken geraakt bij een ongeval en hebt letselschade opgelopen. Je wilt een vergoeding voor alle pijn en verdriet. Je wilt een immateriële schadevergoeding. Wanneer krijg je smartengeld? Wanneer heb je recht op smartengeld na een ongeval?
Als je door het ongeval emotionele en psychische schade hebt opgelopen, dan wordt deze schade gecompenseerd met een smartengeld vergoeding. Het is een letselschade vergoeding voor alle niet materiële schade. Wanneer wordt er smartengeld uitgekeerd en hoe kun je smartengeld berekenen?

Veel letselschade slachtoffers zitten met de vraag: ‘Wanneer krijg je smartengeld?’ en ‘Hoeveel smartengeld kan ik krijgen?’ en ‘Waar moet ik aan voldoen om smartengeld te kunnen krijgen?‘ Schade na een ongeval betreft niet alleen de kosten van het repareren van de auto, het compenseren van inkomensschade, de aanpassingen aan je huis, vervangen van de fiets die in de kreukels lig, de reiskosten naar het ziekenhuis of het vervangen van je bril die stuk is gegaan. Je lijdt na een ongeval ook emotionele en psychische schade. Ook voor deze geestelijke schade kun je een schadevergoeding krijgen van degene die jou al dat leed heeft aangedaan, de aansprakelijk partij.
Op de vraag: ‘Wanneer krijg je smartengeld?‘ is het antwoord: als er sprake is van zogenaamde ‘gederfde levensvreugde’. Als je als slachtoffer pijn en verdriet hebt ervaren. Als slachtoffer van een ongeval loop je bijna altijd wel emotionele schade op die ervoor zorgt dat je na het ongeval anders in het leven staat dan voor het incident. Wat betekent gederfde levensvreugde? Gemist plezier in het leven door de gevolgen van het ongeval. Gemist omdat als je het ongeval niet had gehad, wel dit plezier had ervaren of het onplezierige niet had ervaren. Bij gederfde levensvreugde heb je recht op smartengeld.
Wanneer krijg je smartengeld?
Wanneer heb je recht op smartengeld: bij gederfde levensvreugde door pijn en verdriet.
Er moet sprake zijn van psychisch letsel. Een meer of minder psychische onbehagen valt daar niet onder. Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn:
- de pijn na de operatie,
- je kinderen niet meer kunnen optillen,
- de pijn gedurende het revalideren,
- de schaamte voor de onderarm die je moet missen,
- angst om langs een hond te lopen,
- de schaamte voor de ontsierende littekens in je gezicht,
- niet meer kunnen uitoefenen van je favoriete hobby,
- sterk gereduceerde kans op het vinden van een partner,
- angst als je weer achter het stuur zit, e.d.
Wanneer krijg je smartengeld: bij gederfde levensvreugde en een aansprakelijke partij.
De aansprakelijk partij dient de immateriële schade te vergoeden.
Smartengeld is een immateriële schadevergoeding voor pijn, verdriet en minder plezier in het leven? Wanneer krijg je smartengeld en hoeveel vergoeding kun je krijgen na een ongeval? Belangrijk is dat er iemand is die aansprakelijk is. Alleen dan kun je de schade ook ergens claimen.
De bestuurder van de auto die geen voorrang gaf, je werkgever die je niet goed instrueerde, de eigenaar van de hond, de busmaatschappij van de buschauffeur die onbesuisd remde, de fietser die je niet had gezien of de scooterbestuurder die te laat remde, ze kunnen allemaal de aansprakelijke partij zijn bij een ongeval. Degene die aansprakelijk is, vaak degene die schuld heeft aan het ongeval, kun je aansprakelijk stellen voor je psychische en emotionele schade. Vervolgens kun je de schade claimen. Wanneer krijg je smartengeld: bij pijn en verdriet en als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval.
Hoeveel smartengeld kun je krijgen?
Nu de vraag wanneer krijg ik smartengeld is beantwoord, wil je weten: hoeveel smartengeld kun je krijgen? Die vraag is lastiger te beantwoorden. Want hoe druk je pijn, verdriet, schaamte, angst nu uit in een geldbedrag? Een materiële schadevergoeding voor reiskosten, gemist inkomen, eigen bijdrage voor medicijnen, e.d. is eenvoudig met een rekening aan te tonen. Bij emotionele schade ligt dat anders. Er zijn een groot aantal factoren die een rechter meeweegt als het gaat om psychische schade uitdrukken in geld:
- Wat voor soort letsel heb je?
- Wat is de ernst van het letsel?
- Hoe zwaar was de medische behandeling?
- Hoe lang duurde de medische behandeling?
- Hoe lang duurde het voor je hersteld was?
- Heb je veel pijn gehad gedurende het herstel?
- Zal je altijd pijn blijven houden?
- Blijf je lichamelijke of psychische beperkingen houden?
- Blijf je zitten met zichtbare gevolgen?
- Wat is de invloed van deze zichtbare gevolgen op je leven?
- In welke mate kun je niet meer werken?
- Hoelang kun je tijdens je herstel niet werken?
- In welke mate belemmeren de gevolgen van je letsel je carrière?
De vraag hoeveel smartengeld kun je krijgen is dus afhankelijk van de afweging die de rechter per onderdeel maakt. Hier komt uiteindelijk een bedrag aan geld uit waarmee je gemiste plezier in het leven dient te worden gecompenseerd. De vraag wanneer krijg je smartengeld is eenvoudiger te beantwoorden dan hoeveel smartengeld kun je krijgen. Vaak wordt teruggevallen op eerdere uitkeringen. Uitspraken van eerdere rechtszaken van gelijksoortige situaties worden vaak als richtlijn gebruikt. Hierdoor kan vooraf een goede indicatie worden gekregen hoeveel geld aan smartengeld je kunt krijgen.
Wanneer krijg je smartengeld niet?
Als de tegenpartij niet aansprakelijk is, dan krijg je geen smartengeld vergoeding. Om psychische schade te kunnen claimen is het noodzakelijk dat iemand daarop aangesproken kan worden. Iemand moet aansprakelijk gesteld kunnen worden. Was je zelf schuldig, dan kan de aansprakelijkheid een probleem zijn. Ook kan het zijn dat je voor een deel zelf aansprakelijk gesteld wordt, dan krijg je voor dat deel van de eventueel toegekende smartengeld vergoeding ook niet betaald. Alleen voor het deel waar de ander voor aansprakelijk is, krijg je een vergoeding. Wanneer krijg je smartengeld niet: als een derde niet aansprakelijk is voor de schade van het ongeval.
Ook krijg je geen smartengeld als je niet zelf het slachtoffer bent. Als je partner letsel oploopt en de rest van zijn of haar leven in een rolstoel belandt, dan heb je als partner daar ook heel veel verdriet van. Als partner heb je echter geen recht op een smartengeld vergoeding. Wanneer krijg je smartengeld niet: als je niet het slachtoffer bent.
Waarom zijn de bedragen aan de lage kant?
In veel landen worden er enorme bedragen aan smartengeld uitgekeerd. Vooral in Amerika is er een claim cultuur waarbij grote bedragen aan smartengeld worden uitgekeerd. In Nederland zijn de bedragen over het algemeen laag. Het valt slachtoffers vaak tegen. Wanneer ze smartengeld krijgen, vinden slachtoffers het geldbedrag vaak laag in vergelijking met het leed wat ze aangedaan is.