Door het ongeval of ongeluk heeft u veel psychische en emotionele schade opgelopen. Al het leed wat u moet doormaken komt door de schuld van een ander. U wilt een morele schadevergoeding claimen voor alles wat u is aangedaan. Hoe een geldbedrag claimen voor al uw morele schade?
Hoe kunt u een schadevergoeding van de ander voor uw morele schade? Wat zijn uw rechten op vergoeding voor al het door u doorgemaakte verdriet, pijn, schaamte, depressiviteit? Kan iedereen een geldbedrag eisen? Hoeveel morele schadevergoeding kunt u krijgen?

Wat is een morele schadevergoeding? Een morele schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd en is een financiële compensatie voor alle pijn, verdriet en leed wat u door het ongeval hebt meegemaakt en wellicht nog zal gaan meemaken.
Als u door schuld van een ander letsel hebt opgelopen en de ander is voor de schade aansprakelijk, dan wordt al uw schade vergoed. U krijgt een vergoeding in geld voor uw materiële schade en uw immateriële morele schade. Dit betekent een schadevergoeding voor alle onkosten die u moet maken als gevolg van uw letsel én een geldelijke compensatie voor al het leed, verdriet en pijn wat u is aangedaan. Elke slachtoffer van een ongeluk of ongeval heeft daar wettelijk recht op.
De hoogte van het geldbedrag ter compensatie van al uw morele schade is afhankelijk van een groot aantal factoren. Het smartengeld bedrag waar u recht op heeft, is echter vaak eenvoudig te bepalen door eerdere uitspraken in rechtszaken erbij te nemen.
Morele schade en het recht op een morele schadevergoeding?
Hoe werkt het krijgen van een morele schadevergoeding als u een ongeval is overkomen waarbij een ander bij u geestelijke schade heeft veroorzaakt. Als er door het ongeval sprake is van zogenaamde gederfde levensvreugd en de wederpartij is aansprakelijk voor de schade, dan kunt u een morele schadevergoeding claimen bij de wederpartij.
Of u recht op een morele schadevergoeding ofwel een smartengeld vergoeding, kan pas beantwoord worden als het duidelijk is of er sprake is van gederfde levensvreugd. Gemiste vreugde in het leven ontstaat als u door uw opgelopen letsel geestelijk schade oploopt door:
- verdriet,
- pijn,
- depressiviteit,
- angst,
- schaamte,
- hopeloosheid,
- ergernis,
- teleurstelling,
- frustratie, etc.
Onderschat u de psychische, emotionele en geestelijke schade van u letsel niet. Alle negatieve gevolgen die u heeft ondervonden en nog gaat ondervinden, moeten financieel door de aansprakelijke partij gecompenseerd worden. Er zijn verschillende voorbeelden wanneer recht op een morele schadevergoeding ontstaat te noemen.
- U heeft veel pijn geleden gedurende de medische behandeling en de revalidatie daarna. U bent verschillende keren geopereerd geweest en heeft dagen vreselijke pijn ondervonden. Ook de revalidatie bij de fysiotherapeut was geen pretje. U ondervond pijn bij de vele oefeningen en ervoer verdriet omdat u dit allemaal door de schuld van een ander moet doormaken.
- U heeft verdriet omdat u uw favoriete hobby, die u als kind al was begonnen, nooit meer zal kunnen uitoefenen. U voetbalde al uw hele leven, maar door het opgelopen letsel moet u daarmee stoppen. Met uw tennisvrienden kunt u niet meer op uw vaste tennisochtend tennissen. Het oplossen van puzzels was u lust en uw leven. U moet het opgeven.
- U ervaart gevoelens van depressiviteit als u merkt dat u niet meer met uw kinderen kunt spelen als voorheen. U wordt elke keer weer verdrietig en emotioneel als uw kinderen een potje voetbal met u willen spelen en u weet dat u dit nooit meer zou kunnen doen.
- U schaamt zich enorm voor de zichtbare ontsierende littekens. Door de verwondingen heeft uw lelijke littekens opgelopen op uw gezicht en armen. Zichtbare littekens waar u andere mensen steeds naar ziet kijken. U voelt zich er lelijk door en elke keer als u in de spiegel kijkt, ontstaan er gevoelens van schaamte. U kon er niets aan doen dat het ongeval u is overkomen, maar u zit de rest van uw leven met de gevolgen.
- U merkt dat bij het zoeken van een levensgezel de zichtbare gevolgen van het ongeval u veel gevoelens van teleurstelling opleveren. Door de brandwonden ziet uw huid er lelijk uit en u ondervindt dat u niet meer zo goed in de vrijgezellen markt ligt als voor het ongeval. U durft ook bijna niet meer op iemand af te stappen. U gaat bijna altijd teleurgesteld naar huis, verdrietig om wat u is overkomen.
- U ervaart angst gevoelens elke keer als u alleen bent. Na de mishandeling bent u nooit meer de oude geworden. U bent vaak bang. Soms stokt uw adem van schrik als u plotseling alleen bent in een ruimte. U durft ook niet meer alleen de straat over en bent altijd bang om alleen te zijn. U ervaart schrikbeelden en de blik van de dader spookt regelmatig door uw hoofd.
Aansprakelijkheid voor recht op immateriële schadevergoeding
Om recht te hebben op een morele schadevergoeding ofwel smartengeld moet naast gederfde levensvreugd er ook sprake zijn van een aansprakelijke wederpartij. Degene die schuld eraan heeft dat u gewond bent geraakt, moet ook aansprakelijk zijn voor de schade. De eerste actie die u moet ondernemen om letselschade te claimen, is dan ook de tegenpartij aansprakelijk te stellen.
Als de aansprakelijkheid wordt erkend dan heeft u recht op een maximale schadevergoeding en daarmee recht op een vergoeding van uw morele schade.
Voor de schadevergoeding kunt u al uw schadeposten claimen bij de tegenpartij, vaak de verzekeringsmaatschappij. Alle onkosten kunt u opvoeren. Dit is een kwestie van een lijstje bijhouden wat voor onkosten u allemaal extra moet maken. De hoogte van de morele schadevergoeding is niet eenvoudig te bepalen. Hoe wordt nu verdriet, pijn en al het andere leed wat u is overkomen in een geldbedrag uitgedrukt.? De één ervaart pijn weer anders dan de ander. Voor de één is het opzij zetten van zijn hobby niet zo erg, voor de ander is het een haast onoverkomelijk drama. Er zijn een groot aantal factoren die bepalen hoeveel recht op smartengeld u heeft.
Op hoeveel morele schadevergoeding heeft u recht?
Nu duidelijk is wanneer er een recht op smartengeld ontstaat, is het tweede onderdeel van de vraag hoe werkt smartengeld: op hoeveel heeft u recht. Hierbij worden door de rechter een groot aantal factoren betrokken. Wanneer recht op een morele schadevergoeding of smartengeld is ontstaan, weegt de rechter op basis van deze factoren op hoeveel geld ter compensatie van uw leed u recht heeft. Bij het smartengeld berekenen worden verschillende factoren meegenomen.
- Wat voor soort van letsel heeft u opgelopen?
- Bent u opgenomen geweest in het ziekenhuis of revalidatiecentrum?
- In welke mate wordt u door uw letsel belemmerd in uw werkzame carrière.
- Hoe lang heeft het geduurd of zal het duren voordat u helemaal herstelt bent?
- Hoeveel pijn heeft u moeten lijden om weer helemaal de oude te worden?
- Wat is de ernst van het door u opgelopen letsel?
- In welke mate blijft u met de blijvende gevolgen van uw verwondingen zitten?
- In welke mate zijn de blijvende gevolgen van uw letsel zichtbaar voor uw omgeving?
- In welke mate hebben de verwondingen blijvend gevolg voor uw baan en sociale leven?
- Hoe lang heeft het hele medische traject in beslag genomen?
- Hoe lang bent opgenomen geweest in het ziekenhuis of revalidatiecentrum?
- Hoe zwaar was de medische behandeling voor u?
- Bent u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt na het ongeval?
- Hoeveel pijn zult u de rest van uw leven altijd blijven ondervinden?
Al deze factoren tellen mee op hoeveel vergoeding voor immateriële schade u recht heeft. Iemand met een dwarslaesie heeft meer morele schade en dus recht op meer vergoeding dan iemand met brandwonden. Iemand die twintig jaar is en in de bloei van zijn leven zit, heeft meer recht op smartengeld dan iemand van zeventig jaar. Iemand met altijd zichtbare littekens in het gezicht heeft meer morele schade en dus meer recht op een smartengeld dan iemand met littekens op de rug, die meestal door kleren zijn bedekt.
Smartengeldgids geeft een goede indicatie voor hoogte bedrag
Bij de vraag hoe werkt smartengeld is de vraag heb ik recht op smartengeld eenvoudiger te beantwoorden dan op hoeveel smartengeld u recht heeft. Toch kan er snel een goede indicatie worden gegeven. In de ANWB Smartengeldgids staan alle uitspraken van rechtszaken over immateriële schadevergoeding vermeld. Door een gelijksoortige case als die van u te vergelijken, kunt u een goede indicatie krijgen van uw morele schadevergoeding. Een methode die ook een letselschade advocaat, schade afhandelaar van de verzekeringsmaatschappij, letselschadejurist of rechter ook toepast wanneer er recht op smartengeld is.
Meest gestelde vragen
Morele schadevergoeding is een vorm van compensatie die wordt toegekend aan een persoon als gevolg van immateriële schade die is veroorzaakt door een bepaalde gebeurtenis of handeling. Het is bedoeld om de pijn, het verdriet, de vernedering, het leed of de gederfde levensvreugde te compenseren die iemand heeft ervaren als gevolg van een onrechtmatige daad of nalatigheid van een ander.
De hoogte van de morele schadevergoeding kan variëren afhankelijk van de ernst van de geleden schade, de impact ervan op het leven van de persoon, en de geldende wet- en regelgeving in het betreffende rechtsgebied. In sommige gevallen kan een rechter de hoogte van de vergoeding bepalen op basis van eerder toegekende vergoedingen in vergelijkbare gevallen.
Ja, in veel gevallen kan morele schadevergoeding worden toegekend zonder dat er sprake is van fysieke schade. Immateriële schade, zoals emotioneel leed, psychisch trauma of reputatieschade, kan op zichzelf al voldoende zijn om aanspraak te maken op morele schadevergoeding.
Situaties die kunnen leiden tot morele schadevergoeding zijn onder andere persoonlijk letsel, medische fouten, verkeersongevallen, laster, smaad, discriminatie, seksueel misbruik, pesten of andere vormen van psychisch leed. In deze gevallen kan de persoon die schade heeft geleden aanspraak maken op morele schadevergoeding.