Als u een ander schade heeft berokkend of als u uw overeenkomst met een ander niet bent nagekomen, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de schade die de ander oploopt. U bent dan de aansprakelijke partij. Wat is aansprakelijk stellen en wat betekent aansprakelijkheid?
De aansprakelijke partij is de partij die aansprakelijk gesteld wordt voor de toegebrachte schade. De aansprakelijke partij kan aansprakelijk gesteld worden voor een tekortkoming die deze aansprakelijke partij kan worden toegerekend. De aansprakelijke partij kan ook aansprakelijk gesteld worden voor een onrechtmatige daad.

De aansprakelijke partij kan geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor de schade? Bij gehele of volledige aansprakelijkheid moet alle door het slachtoffer of benadeelde geleden schade worden vergoed. Het slachtoffer of de benadeelde dient de tegenpartij aansprakelijk te stellen en een schadeclaim in te dienen om alle schadeposten vergoed te krijgen.
Wat is aansprakelijk stellen bij de aansprakelijke partij?
Als de aansprakelijke partij te kort is geschoten door haar verplichtingen uit een overeenkomst niet na te komen kan deze aansprakelijk gesteld worden. Dit aansprakelijk stellen kan ook als de afspraken in de overeenkomst niet op tijd of niet netjes zijn nagekomen. Dit wordt in het advocaten taaltje ook wel een toerekenbare tekortkoming genoemd. Een partij is bij een onrechtmatige daad pas aansprakelijk als er ook schade is ontstaan. Natuurlijk moet deze daad de aansprakelijke partij ook aan te rekenen zijn. De aansprakelijke partij kan aansprakelijk gesteld worden de bij u ontstane schade als:
- er sprake is van schade;
- én van verwijtbaar onrechtmatig gedrag.
U kunt de tegenpartij dan aanspreken op de schade en de schade claimen
Aansprakelijk voor verwijtbare schade
U kunt om verschillende redenen iemand aansprakelijk stellen: wettelijke aansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid en ook medisch kunt u iemand aansprakelijk stellen.
Wat is medische aansprakelijk?
Er is een zogenaamde medisch aansprakelijk zijn. U kunt een arts aansprakelijk stellen als hij een fout heeft gemaakt. Het is natuurlijk niet zo dat als u niet beter wordt of er zijn allerlei verstrekkende complicaties ontstaan dat u uw arts daarvoor aansprakelijk kan stellen. Dit hoort allemaal bij het werk van een arts. Hij zal wel al het mogelijke moeten doen om te zorgen dat u beter wordt, de zogenaamde inspanningsplicht. Als de arts bijvoorbeeld een verkeerde diagnose maakt of een een operatie helemaal verkeerd uitvoert of een verkeerd medicijn voorschrijft echter een fout maakt, kunt u hem wettelijk aanspreken.
Wat is werkgever aansprakelijk stellen?
Wat is aansprakelijk stellen van uw werkgever? Er bestaat werkgeversaansprakelijkheid. U kunt uw baas aansprakelijk stellen als u tijdens uw werk schade heeft opgelopen en hem ook iets te verwijten valt omdat hij niet alle mogelijk veiligheidsmaatregelen heeft genomen. De zorgplicht voor werknemers is wettelijk zeer uitgebreid. Als uw werkgever hier niet goed aan voldoet kunt u hem aanspreken op zijn aansprakelijkheid. Heeft u daardoor schade opgelopen, dan moet uw baas deze vergoeden.
Wat is productaansprakelijkheid?
Er is ook een zogenaamde productaansprakelijkheid. Als u een product koopt dat niet helemaal in orde is en schade veroorzaakt dan is de producent, winkelier of importeur aansprakelijk voor alle schade en kunt u deze aansprakelijk stellen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:
- een ontploffende fles,
- glas in het potje met boontjes (of erger nog in de babyvoeding),
- mobiele telefoonbatterijen die ontploffen, etc.
Wat is wettelijke aansprakelijkheid?
Maar de meest voorkomende vorm is het wettelijk iemand aanspreken. Iemand overtreedt de wet en daardoor ontstaat letselschade. Hierbij kunt u denken aan een ongeluk in het verkeer wat is ontstaan door het niet houden aan de verkeersregels of een bedrijfsongeluk als de werkgever zijn zorgplicht niet goed naleeft. Maar ook letselschade door een misdrijf valt in deze categorie.