Pijn, verdriet, schaamte, ellende, depressiviteit, angst of angst na een ongeval is ook schade. Emotionele schade waar u ook een schadevergoeding voor wilt hebben. Smartengeld is een vergoeding van immateriële schade. Wat is smartengeld nog meer?
U bent bij een ongeval of ongeluk betrokken geraakt. Door toedoen van een ander heeft u schade. Niet alleen materiële schade, maar ook immateriële schade. U kwaliteit van leven is na het ongeval minder dan daarvoor. Daar wilt u voor gecompenseerd worden.

Een vergoeding voor alle emotionele en psychische schade wordt ook wel een immateriële schadevergoeding of wel een smartengeld vergoeding genoemd. Het is een financiële vergoeding voor al het pijn, verdriet en leed wat u is aangedaan of wat u nog moet doormaken.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is een financiële vergoeding voor emotionele en psychische schade. Dit is een immateriële schadevergoeding voor leed, pijn en verdriet van het slachtoffer na een ongeval. Een geldelijke compensatie voor gederfde levensvreugde middels een smartengeld uitkering.
Als u als slachtoffer door toedoen van iemand anders lichamelijk letsel oploopt, dan heeft u naast een materiële schadevergoeding mogelijk ook kans op een letselschade vergoeding voor de emotionele schade als gevolg van uw letsel.
Er zijn verschillende factoren die de hoogte van uw smartengeld vergoeding bepalen, van de duur van uw ziekenhuis opname tot de gevolgen voor de uitoefening van uw hobby. Als u zich afvraagt: wat is smartengeld, dan is eigenlijk de vraag: wat is de financiële compensatie voor al mijn emotionele leed?
Wat is smartengeld is niet de lastigste vraag om te beantwoorden. Wat is de hoogte van de smartengeld uitkering veel meer. Hoe druk ik mijn psychische schade in geld uit? Hoe moet het emotionele leed van de door u opgelopen schade nu in een geldbedrag uitgedrukt worden? Hoe hoog moet uw schadevergoeding voor al het door u doorgemaakt leed worden? Hoe moet ik smartengeld berekenen? Welke vergoeding kunt u claimen?
Wat is smartengeld en gederfde levensvreugde?
Door uw letsel kunt u bepaalde zaken niet meer doen, die u voor het ongeluk of ongeval nog wel kon.
- Uw verdriet omdat u uw favoriete voetbal hobby, waar u elk weekend op de voetbalvereniging druk mee was, niet meer kunt uitoefenen.
- Uw schaamte, elke dag weer opnieuw, vanwege de duim die ze bij u hebben moeten amputeren.
- De pijn die elke dag aanwezig is door uw dwarslaesie.
- De depressiviteit die ondervindt als u uw eigen kind niet meer kunt optillen.
- De eenzaamheid thuis omdat u geen sociale contacten meer heeft doordat u moest stoppen met uw werk.
- De pijn van uw gebroken arm waar u niet om gevraagd heeft.
- De angst om weer achter het stuur te kruipen of om weer op straat te durven gaan.
Allemaal situaties van gederfde levensvreugd. Situaties die u niet had gehad als het ongeval u niet was overkomen. Het ongeval wat de schuld was van een ander. Deze emotionele en psychische schade komt ook voor een vergoeding in aanmerking. Smartengeld is één van de letselschade schadeposten die u bij de aansprakelijke tegenpartij kunt claimen en wordt alleen uitgekeerd aan het slachtoffer.
Wat is de hoogte van een smartengeld uitkering
De hoogte van het bepalen van uw smartengeld uitkering is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren die een rol spelen als u wilt weten wat de hoogte van de schadevergoeding is voor uw psychische schade. Elke letselschade geval is weer anders. Elk letsel kent zijn eigen leed en elk letsel heeft een eigen impact op het leven van het slachtoffer. Factoren die een rol spelen zijn:
- Heeft u zichtbare verminkingen waarvoor u zich schaamt?
- De wijze waarop het letsel van invloed is op uw vrijetijdsbestedingen.
- Heeft u littekens waar u zich de hele dag aan ergert?
- Heeft het letsel invloed op uw studie?
- Hoe lang bent u in het revalidatiecentrum opgenomen geweest?
- Bent u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard?
- Moet u met lichamelijke of geestelijke beperkingen door het leven?
- In welke mate stelt het opgelopen letsel u nog in staat uw hobby’s uit te oefenen.
- Hoe lang heeft het herstel geduurd?
- Wat is de invloed op uw werk?
- Is er sprake van blijvende invaliditeit?
- Welke beperkingen heeft u als u kijkt naar uw toekomst?
- Bent u nog jong, en heeft u nog een leven te gaan, of bent u al op een bejaarde leeftijd?
- Hoe lang bent u opgenomen geweest in het ziekenhuis?
- Hoe vaak bent u medisch behandeld?
- Hoe ingrijpende was de medische behandeling in het ziekenhuis?
Allemaal factoren die meespelen om de hoogte van uw immateriële schadevergoeding te kunnen bepalen. Om een goede indicatie te krijgen hoe hoog uw smartengeld uitkering zal zijn, kunt u de ANWB Smartengeldgids raadplegen. Hierin staan veel uitspraken van rechters over eerdere smartengeld vergoedingen. Deze gids wordt als richtlijn gebruikt voor andere schadevergoedingen als het gaat om emotionele en psychische schade.
Wat is smartengeld en wat betekent dit voor mijn letselschade claim
Veel gestelde vragen zijn: ‘Wat is Smartengeld en wat betekent dit voor mij?’ en ‘Hoeveel smartengeld kan ik claimen bij letselschade?’. De aard en de ernst van het opgelopen letsel zijn de belangrijkste criteria om de hoogte te bepalen. Om een goede indicatie te krijgen hoeveel u kunt claimen, kunt u gebruik maken van de Smartengeldgids. Hier staan een groot aantal eerdere uitspraken over letselschade bedragen voor immateriële schade in. Per categorie staan de smartengeld bedragen vermeld. Dit is een goede referentie.
Wat is smartengeld? Een compensatie en genoegdoening voor al uw opgelopen leed. De betekenis van deze uitkering is dat het slachtoffer een geldelijke genoegdoening krijgt voor al zijn opgelopen psychische en emotionele schade.
Houdt u er rekening mee dat deze bedragen niet al te hoog zijn. De meeste letselschade slachtoffers zijn teleurgesteld over de vergoeding die zij krijgen. De bedragen zoals die bijvoorbeeld in Amerika worden uitgekeerd lijken in de verste verte niet op de bedragen in Nederland en België. Een uitspraak van het hof heeft zelfs bepaald dat de lage bedragen die in de Smartengeldgids worden genoemd met tien procent kunnen worden verhoogd. In artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek staat in welke gevallen het mogelijk is een smartengeld vergoeding uit te keren.
Shockschade is een smartengeld voor derden
Nabestaanden en familieleden kunnen geen letselschade claimen in de vorm van smartengeld bij psychische en emotionele schade. Ze kunnen wel shockschade claimen. Deze schrikschade is de emotionele en psychische schade die is opgelopen door het waarnemen van een gruwelijke ongeval. Er is sprake van een posttraumatische stress syndroom (PTSS). Er is dan recht op een schadevergoeding als er schade is opgelopen, bijvoorbeeld inkomensschade omdat de nabestaande of familielid een tijd niet kan werken.