U heeft door iemand anders een ongeval gehad en hebt letselschade opgelopen. Welke stappen moet u nemen om een schadevergoeding te krijgen? Wat moet u doen? Bekijk het stappenplan letselschade en lees wat te doen bij letselschade.
U heeft door een ander lichamelijke letsel(s) of psychisch letsel opgelopen en daardoor schade opgelopen. De schade wilt u helemaal vergoed hebben. Hoe doet u dat? Wat moet u doen om alle schade vergoed te krijgen. Welke stappen moet u doorlopen?

Bij letselschade kunt u met allerlei extra kosten te maken krijgen. Dit kunnen kleine onkosten zijn, maar ook flinke schadeposten. Alle extra te maken kosten als gevolg van uw letsel kunt u claimen, bijvoorbeeld de kosten voor:
- ziekenhuisverblijf,
- gemiste vakantie,
- nutteloos sportabonnement,
- verlies van inkomen,
- eigen bijdrage medicamenten,
- kosten juridisch advies, etc.
De kosten kunnen in de loop der tijd flink oplopen. Er is mogelijk schade die zich pas in de toekomst openbaart, waardoor u met onvoorziene extra onkosten te maken krijgt.
- Als u lange tijd niet kunt werken of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt lopen de kosten flink op.
- Als uw aandoening chronisch wordt of zich verergert blijven de onkosten zich opstapelen.
- Als een aandoening zich pas veel later openbaart zoals bij psychische schade of een whiplash.
U zult deze bij de tegenpartij, de wederpartij die aansprakelijk is, moeten claimen om ze betaalt te krijgen. Maar hoe moet u dat nu doen? Welke stappen moet u ondernemen? Wat te doen bij letselschade?
Wat te doen bij letselschade
De schade die u allemaal oploopt door het ongeval begint zich op te stapelen. U moet verschillende kosten betalen en wilt een procedure starten om alles van de tegenpartij vergoed te krijgen. Er zijn verschillende stappen die u moet ondernemen om de schadevergoeding op uw bankrekening te krijgen.
Een belangrijkste stap in het stappenplan letselschade is het aansprakelijke stellen van de tegenpartij. De aansprakelijkstelling is altijd de eerste stap als u een letselschade procedure gaat starten. Volg het stappenplan letselschade om te weten wat u moet doen om succesvol een schadevergoeding te claimen.
Stappenplan letselschade
Volg het stappenplan letselschade om te weten wat te doen bij letselschade. Weet dat geen letselschade procedure hetzelfde is.
Stap 1: verzamel bewijsmateriaal
De eerste stap is ervoor te zorgen dat u op de plaats van het ongeval bewijsmateriaal verzamelt. Maak foto’s van de situatie, met uw mobiele telefoon, verzamel namen van getuigen, laat bij een aanrijding een politierapport opmaken, vul een schadeformulier in, etc. Het eerste wat te doen bij letselschade is attent zijn op bewijsmateriaal voor uw letselschadezaak.
Stap 2: bezoek een arts
Belangrijk in het stappenplan letselschade is de gang naar een arts, en wel zo snel mogelijk na het ongeval. Niet alleen voor uw eigen gezondheid, maar ook om een medische dossier op te laten stellen. Hiermee wordt een causaal verband gelegd tussen uw aandoeningen en het ongeval. De verzekeraar van de tegenpartij kan dan niet beweren dat de aandoeningen niet bij dit ongeval zijn ontstaan.
Stap 3: rechtshulp zoeken
Heeft u te maken met een situatie van volledige aansprakelijkheid, dan worden uw letselschaderechtshulp kosten ook door de tegenpartij vergoed. Gaat u op zoek naar een letselschade advocaat of letselschade jurist laat u dan goed informeren over de rechtshulpkosten. Dit hangt samen met de mate van aansprakelijkheid.
Stap 4: aansprakelijk stellen van de tegenpartij
Wilt u schade claimen en de schadevergoeding ontvangen, dan moet er een aansprakelijke partij zijn bij wie u de schade ook kunt claimen. De eerste stap in de claimprocedure is dan ook het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Die kan de aansprakelijkheid volledig, voor een deel of helemaal niet erkennen.
Stap 5: onderhandelen over aansprakelijkheid
Bij volledige aansprakelijkheid wordt al uw letselschade vergoed. Het kan ook zijn dat maar een deel van de aansprakelijkheid wordt erkend of wellicht in zijn geheel niet. Dan is het aan uw letselschade jurist om daarover in onderhandeling te gaan bij de verzekeringsmaatschappij van de wederpartij.
Komt er geen bevredigend resultaat uit de onderhandelingen, dan dient in dit stappenplan letselschade een stap naar de rechter te worden toegevoegd. De rechter kan gevraagd worden een uitspraak over de aansprakelijkheid te doen.
Wat te doen bij letselschade is voor elke letselschadezaak anders. Dit stappenplan bij letselschade geeft op hoofdlijnen de stappen in een letselschadeprocedure aan.
Stap 6: verzamelen schadeposten
Als u uw schade vergoed wilt krijgen, dan moet u uw extra gemaakte kosten verzamelen om te claimen. Zorg dat u nauwgezet al uw onkosten in kaart brengt. Het handigst is het om daar een schriftje voor aan te leggen. Denkt u aan alle kosten. Kleine kosten als extra portokosten, parkeerkosten bij het ziekenhuis of printkosten kunt u onder andere opvoeren als schadeposten. Een grote schadepost zijn vaak inkomsten die u door uw letsel moet missen, vooral als u te maken krijgt met geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
Stap 7: opvragen medische dossier
Als de aansprakelijkheid geregeld is, dan dient uw letsel en de medische gevolgen in kaart gebracht te worden. Alle medische gegevens dienen door de medisch adviseur opgevraagd te worden. De verzekeraar van de tegenpartij zal, natuurlijk met uw toestemming, uw medische gegevens ook willen inzien.
Stap 8: aanvragen voorschot
De aansprakelijke wederpartij moet de schade vergoeden, maar u heeft ermee te maken dat de kosten wel eerst betaald moeten worden. Het kan een lange tijd duren voordat u een schadevergoeding op uw bankrekening bijgeschreven hebt gekregen. Een slachtoffer van een ongeval mag geen financiële schade oplopen door het letsel. Reden om een voorschot aan te vragen op de schadevergoeding. Een voorschot zodat u al uw schadeposten kunt betalen.
Stap 9: claimen schadevergoeding
Als u schade heeft dan kunt u een schadevergoeding claimen bij de wederpartij. Bewaar hiervoor bonnetjes en rekeningen. Niet voor alle schadeposten heeft u bonnetjes nodig. Wordt u bijvoorbeeld met uw huishouden geholpen door vrienden en familie, dan kunt u daarvoor ook een letselschadevergoeding claimen.
Stap 10: Bepalen medische eindtoestand
Op het moment dat u genezen bent of er geen verbeteringen van uw letsel meer zijn te verwachten, dan is uw medisch eindtoestand bereikt. U weet dan precies wat de schade is geweest en wat u nog aan schade kunt verwachten. De eindafrekening kan dan worden opgemaakt.
Maar het eerste wat u moet doen: bezoek een arts
Heeft u te maken met psychische of lichamelijke verwondingen door een ongeval of ongeluk bezoekt u dan als eerste een arts. De eerste belangrijke stap in het stappenplan letselschade is het consulteren van uw huisarts of een specialist van het ziekenhuis. Laat een medisch dossier opmaken waardoor er een direct verband kan worden gelegd tussen het ongeval en uw aandoeningen. Uw medisch dossier is belangrijk bewijsmateriaal.
Als u zich afvraagt wat te doen bij letselschade, dan zijn de eerste zaken die u zelf moet ondernemen het verzamelen van bewijsmaterialen op de plek van het ongeval en het bezoeken van een arts.