U heeft een aanrijding gehad maar wat nu? Wat zijn de mogelijkheden na een verkeersongeval om een schadevergoeding te claimen. U wilt dat de bestuurder van de tegenpartij die het ongeluk heeft veroorzaakt alle schade vergoed. U wilt de volledige schade vergoed zien. Wat te doen na auto ongeval?
Een aanrijding kan flinke schade met zich meebrengen. Ook bij relatief lage snelheden kan er flinke schade ontstaan. Schade die op het eerste gezicht niet al te groot lijkt kan na een tijd toch flinke letselschade opleveren. Door het onverwacht slingeren van het hoofd bij de botsing kunnen later whiplash klachten ontstaan. Ook kan u later last krijgen van psychische schade omdat het ongeval toch flinke indruk op u heeft gemaakt.

Maar ook eenvoudige blikschade door het auto ongeluk kan flinke kosten met zich meebrengen. Als niet uzelf maar de andere verkeersdeelnemer verantwoordelijk is voor de aanrijding, dan wilt u alle schade vergoed krijgen. U wilt een schadevergoeding ontvangen voor alle materiële en immateriële schade. U wilt in zijn geheel schadeloos gesteld worden.
Wat te doen na auto ongeval direct na de aanrijding
Het eerste waar u na een auto ongeval aan moet denken is uw eigen veiligheid en dat van uw passagiers.
- Belt u via 112 een ambulance of de politie als dat nodig is.
- Zorg ook dat andere automobilisten u op de weg u niet nog een keer kunnen aanrijden.
- Daarnaast is het belangrijk dat u zoveel mogelijk gegevens verzameld.
Wat te doen na auto ongeval betekent vooral welke informatie moet ik allemaal verzamelen na een auto ongeval. Belangrijk is dat u de gegevens noteert van de tegenpartij en de vaak weer snel verdwenen getuigen. Naam en contactgegevens maar in ieder geval alle kentekens moeten worden genoteerd. Maak indien mogelijk zoveel mogelijk foto’s met uw smartphone, van de remsporen tot uw eigen persoonlijke schade. Hoe meer ‘bewijs’ u verzamelt, hoe beter voor de schaderegeling.
Vooral het invullen en ondertekenen van de voorkant het Europees schadeformulier is belangrijk. Wat te doen na auto ongeval is ieder geval niet het regelen van de schade. Laat u niet verleiden om op dat moment afspraken te maken over de afhandeling van de schade. Noteer zo veel mogelijk.
- Wie was de bestuurder van de auto die u aanreed?
- Welke schade aan de auto was er?
- Had de bestuurder verwondingen?
- Wie zaten er allemaal in de auto?
- Wie waren getuigen van het auto ongeval?
- Hoe ziet de situatie na de crash eruit?
U zult merken, hoe beter u alles documenteert hoe eenvoudiger het is om een schadevergoeding te claimen voor alle door u opgelopen schade.
Laat u onderzoeken door huisarts of dokter in ziekenhuis na aanrijding
Belangrijk voor het claimen van letselschade is dat als u lichamelijk en geestelijk letsel heeft opgelopen dit aantoonbaar in verband kunt brengen met de aanrijding. Wat te doen na auto ongeval is ook uw medische klachten goed documenteren. Hiervoor is het noodzakelijk bij klachten u te melden bij uw huisarts of de arts bij de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis. Als u dit doet worden de bevindingen van de arts in uw medisch dossier opgeschreven.
Hiermee kan u aantonen dat de direct na het auto ongeluk geconstateerde letsels hiermee verband houden. Indien u zich na een aantal dagen bij een arts meldt, is dit verband in een juridische procedure minder goed aan te tonen. Zorg er dan ook voor dat uw behandelend arts zijn bevindingen ook nauwgezet noteert. Ook als u de dagen erna klachten heeft is het voor de letselschade procedure belangrijk om een arts te raadplegen. Wacht daar niet mee.
Aansprakelijk stellen tegenpartij eerste wat te doen na auto ongeval
Om een letselschade uitkering te kunnen claimen dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade. Als de tegenpartij zijn aansprakelijkheid heeft erkend kunt u tot het claimen van de schade overgaan. Het aansprakelijk stellen van de bestuurder die u heeft aangereden dient u schriftelijk per aangetekende brief te doen. Hierin meldt u duidelijk wat er is gebeurt en waarom u vindt dat deze persoon verantwoordelijk gesteld kan worden voor het verkeersongeluk.
U heeft daarbij in de meeste gevallen direct te maken met de schadeverzekeraar van de tegenpartij. Dit zijn ervaren schaderegelaars. Deze zullen ongetwijfeld proberen uit te vissen of de te verwachte letselschade groot is alvorens de aansprakelijkheid te erkennen. Ga hier niet op in. Als de aansprakelijkheid is erkend kunt u alle schadeposten bepalen en de schade claimen door het indienen van een schadeclaim. Zonder aansprakelijkheidserkenning is dit niet mogelijk. Het aansprakelijk stellen van de aanrijding veroorzakende bestuurder is het eerste wat te doen na auto ongeval op de weg.
Indien schadeclaim om maximale schadevergoeding te claimen
Als de aansprakelijkheid is erkend kunt u uw letselschade van het auto ongeval claimen bij de tegenpartij. Hiertoe dient u de schade aan de wederpartij op te geven. De materiële en immateriële schade en de reeds opgelopen schade en de nog te verwachten schade. Eigenlijk komen alle kosten in aanmerking die u als u het verkeersongeluk niet had gehad ook niet had gemaakt. Dat zijn meer kosten dan u op het eerste gezicht denkt.
Wat te doen na auto ongeval? Goede en nauwkeurige administratie bijhouden maakt verhalen schade makkelijker.
Noteer alle mogelijk kosten. Hierbij kunt aan veel verschillende schadeposten denken:
- verlies aan inkomen omdat u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt;
- kosten van de hondenuitlaatservice omdat u uw hond niet meer zelf kunt uitlaten;
- kosten die nodig zijn om elke keer naar de fysiotherapeut of ziekenhuis te rijden;
- het abonnement op de sportschool waar u geen gebruik meer van kunt maken;
- huishoudelijke hulp die u moet inhuren omdat u het zelf niet meer kunt;
- de extra energiekosten die u moet maken omdat u de hele dag thuis zit.
Alle kostenposten die met uw letsel te maken heeft kunt u opvoeren. Houdt u er ook rekening mee dat de kosten voor rechtshulp ook gedeclareerd kunnen worden in de schadeclaim. Als de aansprakelijkheid wordt erkend dan bent u ook verzekerd van gratis juridische hulp omdat deze kosten ook geclaimd kunnen worden. Wat te doen na auto ongeval is dus ook alle mogelijke kosten goed noteren, en de bonnetjes bewaren natuurlijk.
Smartengeld claimen na auto ongeluk
Bij de vraag wat te doen na auto ongeval komt ook zeker aan de orde of er smartengeld geclaimd moet worden. Smartengeld is een schadevergoeding voor de opgelopen immateriële schade. Een vergoeding voor gederfde levensvreugde. Een vergoeding voor alle:
- pijn,
- leed;
- schaamte;
- verdriet.
Al uw geestelijk leed wat u door het verkeersongeluk heb moeten doormaken. Over het algemeen zijn dit geen hele hoge bedragen. Voor een belangrijk deel bepalend voor de hoogte van het letselschade bedrag zijn:
- de ernst en aard van het letsel;
- uw leeftijd;
- in welke mate u pijn heeft geleden;
- in welke mate u zich bewust bent van uw toestand;
- hoelang het duurt dat u weer helemaal herstelt bent;
- in welke mate de littekens of beperkingen van invloed zijn op uw leven.
Allemaal factoren die meetellen bij het bepalen van de hoogte van het letselschade bedrag. Bij de bepaling van het bedrag kijken rechters naar uitspraken van eerdere gelijksoortige zaken. Al deze eerdere zaken zijn gedocumenteerd in het ANWB Smartengeldboek . Uw letselschadejurist of letselschade advocaat kan deze raadplegen om een goede indicatie te krijgen van uw mogelijke smartengeld vergoeding.
Definitieve afwikkeling schade verkeersongeval
De letselschade kan pas definitief bepaald worden als de zogenaamde medische eindtoestand is bereikt. Dan is de situatie bereikt dat u genezen bent of verder herstel niet meer mogelijk is. Er wordt dan een zogenaamde vaststellingsovereenkomst opgesteld waarin de schadevergoeding staat vermeld die uiteindelijk aan u zal worden uitgekeerd. Hiermee is uw letselschadezaak afgerond.