U bent betrokken geraakt bij een ongeval, maar wat nu? U heeft letsel en schade opgelopen. U wilt de door u opgelopen schade vergoed hebben. U wilt een schadevergoeding voor alle kosten die u moet maken door het ongeval claimen. Maar wie gaat dat betalen, en hoeveel? Hoe krijgt u dat voor elkaar? Wat te doen na een ongeval?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of u nu te maken hebt met een noodlottig ongeval op het werk, een onverwachte situatie in het verkeer, een collega die u betrekt bij een bedrijfsongeval, een hondenbeet, een ondeugdelijk product of ander soort ongeval, als u psychisch of lichamelijk letsel daarbij oploopt, dan brengt dit kosten met zich mee. Mogelijk zelfs hoge kosten.

Als iemand anders aansprakelijk is voor uw schade, dan wilt u een maximale schadevergoeding om zo al uw onkosten vergoed te krijgen.
Maar wat te doen na een ongeval? Hoe krijgt u het voor elkaar dat u de letselschade vergoed krijgt? Om de schade op de tegenpartij te verhalen dient u als eerste de schuldige tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de schade die u heeft opgelopen en voor de nog onbekende schade die mogelijk nog in de toekomst zal gaan ontstaan.
Dit is in de letselschade procedure altijd de eerste stap. Maar voor die tijd zijn er een aantal stappen welke u moet nemen om te zorgen dat het claimen van de schade goed verloopt. Een goede registratie en documentatie van het ongeval en uw medische aandoeningen zijn daarbij het belangrijkst.
Wat niet te doen na een ongeval of ongeluk
Belangrijker dan de vraag wat te doen na een ongeval, is de vraag wat vooral niet te doen na een ongeval. Of u nu te maken hebt met:
- een ernstig ongeluk of minder ernstig ongeval,
- een ongeval op het werk of onderweg naar uw werk,
- een ongeluk met uw auto of scooter,
- bedrijfsongeval of ongeval met de auto van de zaak,
- of u nu naar huis kon of in het ziekenhuis bent terecht gekomen,
- of de tegenpartij nu een sympathiek oud vrouwtje is of uw vriendelijke werkgever waar u al jaren prettig mee samenwerkt.
Ga nooit in op voorstellen om de schade direct te regelen. Regel de schade nooit ter plekke, hoe zeer de wederpartij hier ook op aandringt of u ook weet te overtuigen dat dit het best voor u is. Zeker bij letselschade kan het zijn dat het letsel, en daarmee de oplopende kosten, in de loop der tijd verergerd.
Ook is het mogelijk dat u pas later, en dit kan bijvoorbeeld bij een whiplash maanden na het ongeluk zijn, last krijgt en onkosten moet maken. Daarom is het ook belangrijk om direct na het ongeval uw lichamelijk letsel te laten documenteren door uw huisarts of de arts van de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
Ter plaatste te doen na een ongeval: documenteer het ongeluk
Of u nu te maken hebt met een bedrijfsongeval, een ongeluk met uw auto in het verkeer, een ongeluk op de werkvloer of een ander ongelukkig ongeval, zorg dat u zoveel als mogelijk documenteert.
- Noteer de contactgegevens van de getuigen. Denkt u erom, getuigen willen nog wel eens snel verdwenen zijn.
- Belangrijk wat u na een ongeval in het verkeer moet doen, is het invullen van het Europees schadeformulier. Zorg ook dat de tegenpartij deze ondertekent.
- Maar ook bij een bedrijfsongeval is het belangrijk dat u weet wie het ongeval heeft zien gebeuren.
- Maak ook foto’s met uw telefoon van de situatie, of laat dat iemand anders doen. Foto’s van de machine die stuk is gegaan bij een arbeidsongeval of foto’s van de remsporen op de weg. Maak zoveel mogelijk foto’s.
- Denk u dat er sprake is van een onrechtmatige daad omdat iemand heeft gedronken, er is doorgereden of er is grote schade, belt u dan met de politie.
- Als u gewond bent geraakt en letsel hebt opgelopen, meldt u zich na het ongeval dan zo snel mogelijk bij een arts om u te laten onderzoeken. Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook om aan te kunnen tonen dat u de verwondingen bij het ongeval hebt opgelopen.
Zeker doen na een ongeval: bezoek een arts
Een belangrijk onderdeel in de letselschade procedure om de schade te claimen van het ongeval, is het kunnen aantonen dat uw letsel. Uw letsel, met alle daar uit voortvloeiende schadeposten, dient het directe gevolg te zijn van het ongeval. Er moet een zogenaamd causaal verband zijn tussen uw medische aandoeningen en het ongeval. Door zo snel mogelijk na het ongeval een arts te bezoeken kunt u dit aantonen.
Het maakt niet uit of dit uw huisarts, een specialist op de Spoedpost van het ziekenhuis of een dokter van de huisartsenpost is, als deze uw lichamelijk letsel maar goed noteert in uw medisch dossier. En ook de weken en maanden daarna dient u ervoor te zorgen dat uw therapeuten en dokters al hun bevindingen goed in uw medisch dossier documenteren.
Wat te doen na een ongeval in juridische zin, is er dus vooral voor zorgen dat uw medische dossier gevuld wordt met bewijsmateriaal. Wacht u daar te lang mee, dan zal de verzekeringsmaatschappij beargumenteren dat de medische klachten mogelijk niet door dit ongeval zijn ontstaan. Neem deze wind uit de zeilen van de juristen van de verzekeringsmaatschappij van de wederpartij en zorg dat u direct na het ongeval een dokter consulteert.
Wat te doen na een ongeval: aansprakelijk stellen tegenpartij
Om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen. U dient te laten weten wat er is gebeurt, wat uw schade is, dat in de toekomst mogelijk nog meer schade zich kan gaan openbaren en dat u de wederpartij aansprakelijk acht voor de door u opgelopen letselschade.
Deze aansprakelijkstelling verstuurt u schriftelijk naar de wederpartij of zijn verzekeraar. Het kan ook zijn dat uw eigen verzekering de wederpartij aansprakelijk stelt. Als u alle schade hebt opgeven bij uw eigen verzekering, dan kan het zijn dat die de schade aan u vergoed. Uw verzekeraar zal vervolgens de wederpartij aansprakelijk stellen en de schade die aan u is uitgekeerd weer verhalen. Door de schade bij uw eigen verzekering op te geven krijgt u alles sneller vergoed.
Wat te doen na een ongeval: documenteer het ongeval, zorg voor medisch dossier, stel wederpartij aansprakelijk.
Bij een arbeidsongeval stelt u uw werkgever aansprakelijk. Omdat alle werkgevers goed verzekerd zijn voor arbeidsongevallen, zult u al snel te maken krijgen met de bedrijfsongevallen verzekering van uw werkgever. Bij andere ongevallen zal meestal de aansprakelijkheidsverzekering van de wederpartij de kosten vergoeden.
Een letselschade vergoeding claimen
Als de tegenpartij de aansprakelijkheid heeft erkend, kunt u alle schadeposten die u door uw letsel ondervindt, claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Alle onkosten die u anders niet gemaakt zou hebben komen in aanmerking. Wat te doen na een ongeval is dus vooral ook nauwgezet al uw onkosten bijhouden. Alles wat u extra moet betalen of alle inkomsten die u minder binnen krijgt, kunt u declareren.
Van het verlies van inkomen omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt tot de reiskosten naar de fysiotherapeut en van een vergoeding voor uw sportabonnement waar u niets meer aan heeft tot een financiële compensatie van de eigen bijdrage van medicijnen.
Maar wat te doen na een ongeval als de aansprakelijkheid niet of gedeeltelijk wordt erkend? In dat geval kunt u naar de rechter stappen om een oordeel te vragen. Wordt de aansprakelijkheid maar gedeeltelijk erkend, dan wordt de letselschade schadevergoeding en smartengeld ook maar gedeeltelijk uitgekeerd.
Voorschot op de schadevergoeding
Als u letselschade hebt opgelopen dan kunnen de kosten de eerste weken na het ongeval flink oplopen. Kosten die u zelf moet betalen. Echter, wat te doen na een ongeval met hoge letselschade kosten die u niet kunt of wilt betalen? In dat geval kunt u of uw letselschade advocaat of letselschade expert voor u een voorschot aanvragen bij de tegenpartij. Een voorschot op de te claimen schadevergoeding. Met dit voorschot kunt u de eerste kosten betalen.