U bent gewond geraakt bij een ongeval en hebt daardoor allerlei kosten. Schadeposten die u anders niet gehad zou hebben. U maakt allemaal extra onkosten, u heeft letselschade. Schade die u volledig vergoed wilt hebben. U vraagt zich af: Welke schade kan ik vergoed krijgen? Wat kan ik claimen? Welke schade wordt vergoed?
Als slachtoffer van een ongeval krijgt u te maken met kosten die u extra moet maken als gevolg van uw letsel. De wet stelt dat als u slachtoffer bent van een ongeval waar iemand anders voor aansprakelijk is, u er financieel niet op achteruit mag gaan. U mag financieel niet de dupe worden van een ongeluk veroorzaakt door een ander.

Als u als slachtoffer financieel nadeel ondervindt van het ongeval of ongeluk, dan kunt u dit claimen bij de aansprakelijke partij. Voor elke schadepost, hoe groot of klein deze ook is, kunt u een schadevergoeding claimen bij de wederpartij. Er zijn vaak meer schadeposten bij letselschade dan u op het eerste gezicht denkt. Zaak is om alle door u extra te maken onkosten als gevolg van uw letsel nauwkeurig bij te houden.
U mag financieel eigenlijk niet merken dat u een ongeval hebt gehad. Dit betekent dat u een vergoeding kunt vragen voor:
- alle extra te maken kosten,
- elk verlies aan inkomsten.
Als u wilt weten: ‘Welke schade wordt vergoed?’, dan moet u zich de vraag stellen:
- ‘Had ik deze kosten ook gehad als het ongeval mij niet was overkomen?’
- ‘Waren deze inkomsten ook weggevallen als ik het ongeval niet had gehad?’
U kunt alle schades waarbij u financieel nadeel ondervindt verzamelen en op uw schadestaat vermelden en claimen bij de aansprakelijk partij.
Welke schade wordt vergoed?
Bij de vraag welke schade wordt vergoed kunt u alle schadeposten meenemen, en dat loopt in de praktijk snel op. Er zijn grote schadeposten met hoge letselschade bedragen, als er bijvoorbeeld verlies van verdienvermogen is. Maar er zijn ook kleine schadeposten, als u bijvoorbeeld extra portokosten of printkosten hebt. Als u recht heeft op een maximale schadevergoeding, dan is het zaak geen enkele schadepost te vergeten.
Er zijn een groot aantal verschillende schades die voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Kosten voor bijvoorbeeld:
- huishoudelijk hulp als dat met uw letsel even niet meer lukt,
- parkeerkosten bij het ziekenhuis omdat u behandeld moet worden,
- extra oppas omdat u afspraken hebt bij de fysiotherapeut voor uw revalidatie,
- een concertkaartje die u gekocht heeft maar niet meer naar toe kunt,
- eigen bijdrage voor de aanschaf van een prothese,
- inhuren van een hondenuitlaatservice omdat u dat zelf niet meer kunt,
- portokosten omdat u formulieren moet sturen naar allerlei instanties,
- het wassen van uw auto wat u altijd deed maar niet meer lukt met uw letsel,
- duurdere vakanties omdat u met uw rolstoel een hotel met lift nodig hebt,
- manuele therapie wat niet wordt vergoed door uw zorgverzekering,
- verhuizen omdat u de trap naar uw appartement niet meer op kunt,
- uw bril en kleding die bij het ongeluk stuk is gegaan,
- een tuinman die uw tuin bijhoudt omdat u dat zelf niet meer kunt,
- studievertraging omdat u uw opleiding voor lange tijd stop moet zetten,
- het honorarium van uw letselschade advocaat voor rechtshulp,
- printen van brieven die u moet sturen naar uw letselschade advocaat,
- lidmaatschap van uw voetbalvereniging die tot het eind van het seizoen doorloopt,
- installeren van een traplift en weghalen van drempels in uw huis,
- inhuren van een klusjesman die uw muren behangt nu u dit niet meer zelf kunt,
- reiskosten naar het ziekenhuis, revalidatiecentrum of fysiotherapeut,
- aanschaf van een sportrolstoel om toch te kunnen blijven sporten,
- eigen risico van uw zorgverzekering omdat die meteen opgebruikt was,
- fysiotherapie omdat u meer behandelingen nodig hebt dan in uw zorgbundel, etc.
Er zijn een groot aantal kostenposten die u kunt opvoeren voor een schadevergoeding. Voor sommige schades zijn richtlijnen voor de hoogte van de vergoeding opgesteld. Maar niet alleen kosten kunt u declareren bij de aansprakelijke tegenpartij. Ook gemiste inkomsten kunt u vergoed krijgen. Als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, als zelfstandig uw werk niet meer kunt doen, u in de ziektewet zit en terugvalt naar 70% of u uw oude werk niet meer kunt oppakken en ander minder goed betalend werk moet accepteren, loopt u inkomensschade op.
Verlies van verdienvermogen is een belangrijk schadepost bij letselschade. Als u zelfs tot aan uw pensioenleeftijd geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken, dan kunnen de letselschade bedragen die moeten worden uitgekeerd flink oplopen.
Welke schade wordt vergoed bij inkomensverlies?
Bij verlies aan verdienvermogen moet er meer letselschade worden vergoed dan u op het eerste gezicht denkt. Bij inkomensverlies draait het niet alleen om het netto inkomen wat u aan het eind van de maand op uw bankrekening moet missen of minder is geworden. U krijgt vaak meer inkomen dan alleen uw netto loon.
Welke schade wordt vergoed bij verlies aan verdienvermogen en kunt u opvoeren als letselschade? De volgende bronnen van inkomsten dienen, als u deze voor het ongeval ook had, financieel te worden gecompenseerd:
- eindejaarsuitkering,
- toeslag voor ovenuren die u maakte,
- vakantiegeld,
- hoger inkomen door promoties en bevorderingen,
- de dertiende maand,
- bonussen en fooien,
- winstuitkering,
- inkomsten uit zwart werk,
- werkgeversbijdrage pensioen,
- periodieke salarisverhoging,
- toeslag voor onregelmatig werk.
Ook als u in de ziektewet zit en uw inkomen daalt naar 70% van uw normale inkomen, dan moet deze 30% ook gecompenseerd worden. Dit was u immers niet overkomen als u het letsel niet had opgelopen.
Bij het verlies aan verdienvermogen moet ook worden meegenomen hoe uw carrière zich ontwikkeld zou hebben als u niet had moeten stoppen met uw baan. Had u salarisverhogingen gehad vanwege promoties? Had u door uw ervaring kans gehad op een betere baan met een hoger salaris? Ook dit zijn gemiste inkomsten en moeten in de schadeberekening worden meegenomen.
Ook psychische schade wordt vergoed
Een belangrijke schadepost is de psychische-, emotionele en geestelijke schade die u bij het ongeval oploopt. Als uw levenskwaliteit minder is geworden na het ongeval, dan dient dit ook financieel gecompenseerd te worden. Heeft u te maken met gederfde levensvreugde, dan kunt u in aanmerking komen voor een smartengeld uitkering. Een vergoeding voor alle:
- pijn,
- verdriet,
- leed.
Het verdriet over de lelijke littekens, de pijn van de operaties, het leed van de slapeloze nachten, het moeten opgeven van uw favoriete hobby, alle schade die ervoor zorgt dat uw vreugde in het leven na het ongeluk minder is geworden. Ook deze immateriële schade wordt vergoed.
Welke schade wordt vergoed bij gederfde levensvreugde?
Welke schade wordt vergoed als de kwaliteit van uw leven achteruit is gegaan? Welke pijn wordt vergoed en welke niet? Welk verdriet wordt vergoed en welk niet? Immateriële letselschade is sowieso lastig om te vergoeden. Immers welk bedrag moet er gekoppeld worden aan leed?
Psychische en emotionele schade laat zich niet eenvoudig in een bedrag vertalen. Met welk bedrag moet schaamte voor littekens worden gecompenseerd? Wat voor bedrag moet er tegenover staan dat u niet meer met uw kleinkinderen kunt spelen als voor het ongeluk? Hoeveel is gederfde levensvreugde waard in geld?
U vraagt zich af: welke schade kan ik vergoed krijgen bij zoiets als emotionele schade? Welke schade wordt vergoed is niet afhankelijk van de afzonderlijk situaties van pijn, verdriet of leed maar van een groot aantal factoren. Deze factoren bepalen of u in aanmerking komt voor smartengeld en welk bedrag er dan aan uw leed gekoppeld moet worden. U moet hierbij denken aan:
- welk letsel,
- uw leeftijd,
- ernst van uw letsel,
- pijn tijden het herstel,
- duur van het herstel,
- pijn die u zult houden,
- of u hulp van anderen nodig hebt,
- kunt u uw hobby’s blijven beoefenen,
- restbeperkingen,
- duur medische behandeling, etc.
Ook kan het zijn dat er een gelijksoortige case uit het verleden wordt gebruikt als referentie. Een gelijksoortige situatie als die van u en waar in een eerdere rechtszaak al eens een uitspraak over is gedaan.
Welke schade kan ik vergoed krijgen?
Welke schade wordt vergoed is afhankelijk van de vraag hoeveel extra kosten u moet maken vanwege uw opgelopen letsel en hoeveel inkomsten u moet inleveren door uw opgelopen aandoening. Maar welke schade daadwerkelijk vergoed wordt, is ook afhankelijk van de aansprakelijkheid.
Welke schade wordt vergoed wordt ook bepaald door de mate van aansprakelijkheid van de tegenpartij. Bij volledige aansprakelijkheid krijgt u al uw schade vergoed. Alle extra kosten en gemiste inkomsten kunt u claimen bij de tegenpartij. Bij beperkte aansprakelijkheid van de tegenpartij, bijvoorbeeld 80%, kunt u ook alle extra kosten en gemiste inkomsten claimen, maar krijgt u dit maar voor een deel vergoed. Als de tegenpartij voor 80% aansprakelijk is, dan krijgt u 80% van de schadeposten vergoed. U moet dan 20% van de letselschade zelf betalen.