Ziek worden door het werken met oplosmiddelen. De ziekte heet daardoor de schildersziekte. In medische termen wel OPS (Organische Psycho Syndroom) of CTE (Chronisch Toxische Encefalopathie) genoemd.
Patiënten met CTE schildersziekte kunnen last hebben van vergeetachtigheid, oververmoeidheid, stemmingswisselingen, depressiviteit, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Werken met oplosmiddelen is gevaarlijk. CTE mag dan schildersziekte worden genoemd, de aandoening manifesteert zich ook in tal van andere beroepsgroepen.

Algemeen geldt dat de patiënten allemaal hebben gewerkt met organische oplosmiddelen of andere neurotoxische stoffen. Zij hebben langdurig aan deze stoffen blootgestaan en daardoor hersenschade opgelopen door OPS of CTE schildersziekte.
Werken met oplosmiddelen gevaarlijk
De diagnose CTE wordt vaak gesteld bij:
- schilders (meestal constructie- of scheepsschilders);
- spuiters;
- drukkers (vooral zeefdrukkers);
- woning- of projectstoffeerders;
- productiemedewerkers in de verf- en drukinktindustrie;
- parketvloerenleggers.
Verder kunnen sommige beroepen verhoogde risico’s lopen:
- kunstenaars;
- personeel in de chemische reiniging;
- kunstnagelstylistes.
Kunstnagelstylistes werken namelijk veel met oplosmiddelen. Ook voor deze beroepen is werken met deze vluchtige chemische middelen gevaarlijk. De vingers gaan in een potje aceton om de oude troep er af te weken en kunstnagels worden er met contactlijm opgeplakt.
Gebruik oplosmiddelen op het werk teruggebracht
De afgelopen jaren is het gebruik van oplosmiddelen in veel bedrijfstakken verboden of sterk teruggebracht. Werken met oplosmiddelen is gevaarlijk waardoor er zogeheten ‘vervangingsregelingen’ van kracht zijn geworden. Dit om bedrijfsongevallen die het gevolg zijn van inademen van de giftige stoffen die de schildersziekte veroorzaken zo veel mogelijk terug te dringen. Zo mogen schilders sinds 2000 binnenshuis niet meer werken met verf met oplosmiddelen. Ook tapijt- en parketleggers mogen vanaf 2000 geen lijm meer gebruiken met oplosmiddelen.
Laat u goed informeren over de gevaren van gevaarlijke stoffen
Sinds september 2000 is het gebruik van oplosmiddelhoudende stoffen in de grafische industrie en autoschadeherstelbedrijven verboden. Vanaf december 2003 gelden ook vervangingsregelingen voor de timmerindustrie, bij aannemingsbedrijven en loonspuiterijen. Niemand zit te wachten op hersenschade door OPS CTE schildersziekte. Zorgvuldig werken en een verantwoordelijke werkgever zijn daarin belangrijk. Werken met oplosmiddelen is en blijft gevaarlijk voor de werknemers.