U bent het slachtoffer van een bedrijfsongeval. Een calamiteit met letsel wat u tijdens uw werkuren heeft opgelopen. Dit kan een ongeval zijn maar ook een beroepsziekte als bijvoorbeeld een burn-out. U wilt uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade.
Letsel oplopen tijdens het werk gebeurt nog wel eens. Vaak is de werkgever aansprakelijk voor de schade. U kunt dan een schadevergoeding claimen bij uw werkgever. Werkgevers hebben een grote verantwoordelijkheid naar hun werknemers toe. Uw werkgever heeft een zorgplicht voor u. Een bedrijfsongeval kan ook plaats vinden als u voor uw werkgever op reis bent, u hoeft niet perse op het bedrijfsterrein aanwezig te zijn.

Er zijn heel veel situaties waarbij u uw werkgever aansprakelijk stellen kunt voor de door u opgelopen schade. Uw werkgever heeft de wettelijke zorg om u goed te instrueren en voorlichting te geven en te zorgen dat uw werkplek in orde is. Uw baas moet zorgen dat u veilig kunt werken. Deze zorg gaat vrij ver. Als u een bedrijfsongeval hebt gehad en uw baas hiervoor aansprakelijk stelt, is de kans op een succesvolle schadeclaim meestal wel aanwezig.
Werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de letselschade
Een werkgever moet er eenvoudigweg voor zorgen dat de werkomgeving van u dusdanig veilig is dat er geen ongevallen kunnen plaatsvinden. Zelfs dat is wettelijk gezien nog niet genoeg. Van een werkgever wordt ook verlangd dat deze instructies en aanwijzingen geeft om uw werk veilig te kunnen doen.
- Als u bent uitgegleden over een gladde vloer dan had uw baas ervoor moeten zorgen dat dit niet had kunnen gebeuren.
- Als u een splinter in uw oog hebt gekregen met een houten balk doorzagen dan had uw werkgever voor materialen moeten zorgen dat dit niet had kunnen gebeuren.
- Als u door een burn-out schade hebt opgelopen dan had uw werkgever acties moeten ondernemen om dit te voorkomen.
- Als u last van uw longen hebt gekregen omdat de ventilatie in de fabriekshal niet goed meer werkt, had uw werkgever hier wat aan moeten doen.
Uw baas dient altijd te zorgen voor een veilige werkomgeving en u op mogelijke gevaren te wijzen. Alleen als u zich roekeloos hebt gedragen of opzettelijk onzorgvuldig hebt gehandeld, is de werkgever niet aansprakelijk.
Werkgever aansprakelijk stellen voor bedrijfsongeval
U heeft letselschade opgelopen. U wilt de schade van uw werkgever vergoed zien. Als u alle schadeposten bij uw werkgever wilt claimen is er één actie die u als eerste moet doen: uw werkgever aansprakelijk stellen. Bekijk de voorbeeldbrief aansprakelijkstelling. Vaak is vooraf al wel duidelijk dat de aansprakelijkheid bij de werkgever ligt. U zult dan niet van doen krijgen met uw werkgever zelf maar de verzekeringsmaatschappij van het bedrijf zal de claim afhandelen. Denkt u er wel om dat u ook weer terug moet naar uw baan. Uw werkgever aansprakelijk stellen voor het bedrijfsongeval moet niet leiden tot uw ontslag. U moet na uw herstel indien mogelijk weer op uw oude werkplek terug kunnen keren.
U kunt zich bij uw letselschade zaak laten helpen door een letselschade expert. De aansprakelijkheid stelling is stap één in een letselschade procedure. Is het bedrijfsongeval dusdanig ernstig dat u naar het ziekenhuis moet, dan dient de arbeidsinspectie te worden ingeschakeld. Er wordt dan een onderzoek gedaan naar het voorval en een proces verbaal opgemaakt.
Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal
Als u uw werkgever aansprakelijk wilt stellen voor de door u opgelopen schade dan is het zaak alles goed te documenteren. Zorg dat er voldoende bewijsmateriaal is van het bedrijfsongeval.
- Noteer namen van collega’s die het zagen gebeuren en laat ze een verklaring opstellen.
- Maak foto’s van de situatie en de schade, vraag van alle acties een schriftelijke bevestiging aan uw werkgever.
Maar documenteer ook alle schade goed.
- Verzamel alle bonnetjes en facturen.
- Noteer alle kosten die u extra moet maken.
Alle kosten die u voor het bedrijfsongeval niet had gemaakt. Want na de werkgever aansprakelijk stellen komt het indienen van de schadeclaim. Hier dient u nauwgezet alle opgelopen schade in te vermelden en te documenteren.
Werkgever aansprakelijk stellen voor alle opgelopen letselschade
Door het bedrijfsongeval kunt u nogal wat schade oplopen. Hierbij is het verlies aan verdienvermogen nog de belangrijkste post. Als u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken betekent dat vaak dat er minder geld binnenkomt. Dat moet vergoed worden. Daarnaast zijn er nog vele andere onkostenposten die mogelijk zijn en afhankelijk van uw letsel. Hierbij kunt u denken aan verschillende kostenposten, bijvoorbeeld:
- een smartengeld uitkering,
- kosten vergoeding voor ingehuurde huishoudelijke hulp,
- reiskosten naar het ziekenhuis,
- psycholoog of andere zorgverlener,
- kosten door ontbreken van zelfwerkzaamheid,
- ziektekosten,
- aanpassingen aan uw huis,
- wettelijke rente,
- kosten voor rechtshulp van een letselschade advocaat of letselschade expert, etc.
Alle kosten die u niet gemaakt zou hebben als u uw letsel niet had opgelopen kunt u in uw schadeclaim naar uw werkgever opnemen. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen voor alle door u opgelopen schade als gevolg van het bedrijfsongeval.
Bepalen schadevergoeding is niet altijd eenvoudig
In een letselschadezaak heeft u meestal te maken met de verzekeraar van uw werkgever. Na formeel het aansprakelijk stellen zullen zij de zaak overnemen. Deze verzekeringsmaatschappij heeft een afdeling vol met ervaren en deskundige letselschade deskundigen. Om volledig schadeloos gesteld te worden is het belangrijk dat de schadeclaim en de onderhandelingen daarvoor zorgvuldig gebeuren. U kunt u bij de werkgever aansprakelijk stellen en de vervolgprocedure laten bijstaan door een letselschade specialist. Als de aansprakelijkheid voor de schade door uw werkgever wordt erkend, dan zijn de kosten van de rechtshulp onderdeel van de schadeclaim en voor u is de juridische hulp dan gratis. Als u besluit u te laten bijstaan door een letselschade expert laat u de procedure van de werkgever aansprakelijk stellen dan aan deze expert over.
Meest gestelde vragen over aansprakelijkheid van de werkgever
Er worden aanzienlijke eisen gesteld aan werkgevers als het gaat om de veiligheid op het werk. Werknemers moeten ten alle tijden veilig kunnen werken en de werkgever moet daarvoor zorgen. Al het materiaal waarmee gewerkt moet worden moet veilig zijn, instructies hoe het werk veilig en goed uit te voeren moeten zijn gegeven en de werkgever moet alles nauwkeurig controleren. Een werkgever is bijna altijd aansprakelijk te stellen.
De aansprakelijkstelling is het allereerste wat moet gebeuren in een letselschade procedure. Let wel op dat het aansprakelijk stellen van uw werkgever binnen 5 jaar na het arbeidsongeval moet gebeuren. Dit dient u schriftelijk per brief te doen, waarin u tevens de schade en de verwachte schade meldt. Schroom niet om uw baas aansprakelijk te stellen. Bijna alle werkgevers hebben een verzekering voor de financiële gevolgen van een bedrijfsongeval.
Als u te maken hebt gehad met een arbeidsongeval, dan dient u als eerste uw werkgever aansprakelijk te stellen voor al uw opgelopen schade en schade die mogelijk nog kan gaan ontstaan. Zorg dat u alles goed documenteert. Verzamel bewijzen van het ongeval en zorg dat u alle extra te maken kosten goed noteert. De verzekeringsmaatschappij van de werkgever zal vervolgens de aansprakelijkheid erkennen. U kunt al uw schade dan declareren. Volgt er geen erkenning dan moet u in gesprek of via de rechter de aansprakelijkheid erkent te krijgen.