U bent betrokken geraakt bij een aanrijding tijdens het werk. Bent u aangereden of heeft u zelf een botsing veroorzaakt en was het allemaal uw eigen schuld? Wie betaalt de schade? Is uw werkgever aansprakelijk voor aanrijding of botsing onder werktijd of bent u dat zelf?
Er is bij het verkeersongeluk in de baas zijn tijd in ieder geval schade ontstaat. Mogelijk letselschade omdat u of een inzittende gewond is geraakt. Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor de letselschade? Moet u of uw werkgever voor de schade opdraaien?

Bij een verkeersongeval is het niet altijd zo dat degene die schuld heeft ook voor de schade moet opdraaien. Degene die aansprakelijk is aan een aanrijding moet de schade vergoeden. Werkgevers hebben een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun werknemers. Het is wettelijk geregeld dat zij een vergaande zorgplicht hebben als het gaat om de veiligheid van medewerkers. Werkgevers zijn daarom bijna altijd aansprakelijk.
Werknemers die voor hun baas met de auto, bus, bestelwagen, vrachtauto of ander voertuig op pad zijn, en bij een aanrijding betrokken raken, draaien bijna nooit op voor de veroorzaakte schade. De wettelijk bepaalde werkgeversaansprakelijkheid zorgt ervoor dat werknemers vrijwel nooit aansprakelijk zijn als zij in werktijd worden aangereden of als zij zelf een ongeluk veroorzaken.
Werkgever aansprakelijk voor aanrijding of ongeluk in werktijd
Als er een ongeluk gebeurt onder werktijd, dan is dat een bedrijfsongeval. De wettelijke zorgplicht stelt dat een werkgever er alles aan gedaan moet hebben om een ongeluk onder werktijd te voorkomen. Hiertoe moet de werkgever:
- alle veiligheidsmaatregelen nemen zodat de werknemer veilig kan werken,
- instructies geven aan werknemers hoe veilig hun werk te doen,
- er op toezien dat de werknemer zich aan de instructies en maatregelen houdt.
Omdat op één van deze punten de werkgever altijd wel iets te kort schiet, is een werkgever in de praktijk bijna altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval.
Deze werkgeversaansprakelijkheid is ook van toepassingen bij ongelukken in het verkeer. Als een werknemer op de weg een ongeluk tijdens werktijd krijgt, is dat een bedrijfsongeval en is de werkgever primair aansprakelijk voor de opgelopen en veroorzaakte schade van de aanrijding.
Als een werknemer wordt aangereden of zelf iemand aanrijdt tijdens de uitoefening van werkzaamheden voor zijn baas, dan is de werkgever aansprakelijk voor alle letselschade die tijdens het ongeluk in het verkeer bij de werknemer en zijn inzittenden door toedoen van de werknemer is ontstaan. Ook als de werknemer zelf schuld heeft aan de aanrijding, draait de werkgever voor de schade op.
Het maakt hierbij niet uit of de werknemer in loondienst zijn werkzaamheden verrichtte of als zzp’er of als stagiaire aan het werk was. De werkgeversaansprakelijkheid is ook van toepassing als de werknemer tijdens zijn pauze wordt aangereden of ten tijde van de aanrijding werkzaamheden aan het verrichten was waar zijn baas geen opdracht toe gegeven had.
Aansprakelijkheid werkgever voor medewerkers onderweg
Werkgevers zijn dus principe altijd aansprakelijk voor de door een werknemer geleden letselschade bij een botsing in het verkeer. Werkgevers weten dat als een medewerker veel onderweg is, de kans op een verkeersongeval aanwezig is. Er zijn veel beroepen waarbij er een grotere kans is op een ongeluk in het verkeer.
- buschauffeur van een touringcar of stadsbus naar de eindhalte,
- pakketbezorger van een pakketbezorgdienst met zijn bestelbus naar een klant,
- vertegenwoordiger met zijn leaseauto op weg naar een klant,
- taxichauffeur met een rit in zijn taxi naar een hotel,
- loodgieter met zijn bestelbus op weg naar zijn volgende klus,
- postbode op zijn fiets naar de volgende brievenbus,
- pizzakoerier met zijn brommer op weg naar een klant,
- politieagent in zijn politieauto op weg naar een inbraak,
- vrachtwagenchauffeur met zijn vrachtwagen naar een distributiecentrum.
Omdat schadeposten die bij letselschade kunnen ontstaan flink kunnen oplopen, is één van de zorgplichten dat uw werkgever voordat deze u de weg opstuurt een goede verzekering afsluit. Uw baas is dan ook verplicht om voor zijn medewerkers op de weg een SVI-verzekering af te sluiten. Deze Schade Verzekering Inzittenden zorgt ervoor dat als u bij een ernstig ongeluk betrokken raakt, uw letselschade altijd wordt vergoed. U zult nooit met de financiële gevolgen van uw opgelopen letsel komen te zitten.
Werkgever aansprakelijk voor aanrijding onder werktijd stellen
Als u een schadevergoeding wilt voor alle schadeposten die op u af zijn gekomen en alle onkosten die nog steeds binnenkomen als gevolg van de aanrijding, dan zult u uw werkgever aansprakelijk moeten stellen. Aansprakelijk stellen om de letselschade te vergoeden die u door de aanrijding onder werktijd heeft opgelopen.
Werkgever aansprakelijk voor aanrijding stellen, hoe doe ik dat?
Uw werkgever aansprakelijk voor aanrijding met andere auto stellen of uw werkgever aansprakelijk voor aanrijding met boom of vangrail stellen bij een eenzijdig ongeval doet u per brief. U stuurt een brief naar uw baas waarin u meldt:
- wat er is gebeurt,
- dat de aanrijding onder werktijd heeft plaatsgevonden,
- dat u letselschade heeft opgelopen en welke schade u heeft,
- dat er mogelijk in de toekomst nog meer schade kan ontstaan,
- dat u de werkgever aansprakelijk houdt voor de aanrijding,
- dat u de schade vergoed wilt hebben en dat u een voorschot wilt ontvangen.
Moet ik huiverig zijn voor een hele boze baas als ik mijn werkgever aansprakelijk stel?
De wettelijk verplichte Schade Verzekering Inzittenden zorgt er ook voor dat u niet huiverig hoeft te zijn om uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade die u bij de aanrijding onder werktijd hebt opgelopen. De werkgever is aansprakelijk voor aanrijdingen onder werktijd en dat weet de werkgever zelf ook. Omdat toch al uw letselschade wordt vergoed door de verplichte Schade Verzekering Inzittenden, kost het uw werkgever niets. Uw baas is goed verzekerd.
Ik was als zzp’er voor mijn opdrachtgever onderweg, hoe zit het met de aansprakelijkheid na mijn aanrijding?
Ook als u niet een vast dienstverband heeft bij de werkgever of als u als freelancer of zzp’er voor de opdrachtgever aan het werk was, wordt uw letselschade door de aanrijding door de opdrachtgever vergoed. Ook dan is er sprake van een bedrijfsongeval.
Ik stel mijn werkgever aansprakelijk voor aanrijding onder werktijd, wat dan?
Als u uw baas aansprakelijk gesteld hebt voor het ongeluk wat u is overkomen tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden, dan moet u bewijzen dat de aanrijding onder werktijd plaatsvond. Met getuigenverklaringen, medisch dossier of een politierapport kunt u aantonen dat u betrokken was bij botsing, wanneer dat heeft plaatsgevonden en dat u daarbij letsel heeft opgelopen. Ook als u van de weg bent geraakt en een eenzijdig ongeval heeft gehad, is dat een bedrijfsongeval en valt onder de werkgeversaansprakelijkheid.
Kan de werkgever onder zijn aansprakelijkheid uit na een aanrijding tijdens het werk?
De werkgeversaansprakelijkheid is dusdanig uitgebreid dat uw werkgever er niet onderuit zal komen om de aansprakelijkheid voor de botsing veroorzaakt in werktijd op zich te nemen. Met de verplichte SVI-verzekering is zijn risico op hoge schadeposten ook niet aanwezig. Uitsluitend als u zich aantoonbaar roekeloos heeft gedragen of opzettelijk de aanrijding heeft veroorzaakt, dan bent u zelf aansprakelijk en is niet de werkgever aansprakelijk voor aanrijding met een andere verkeersdeelnemer onder werktijd.
Ik stel de werkgever aansprakelijk voor aanrijding onder werktijd, welke schade kan ik dan claimen?
Als uw werkgever aansprakelijk voor de aanrijding onder werktijd is, dan kunt u alle schade claimen die u heeft. Dit betekent alle extra kosten die u moet maken als gevolg van het verkeersongeluk. Alle schadeposten die door de botsing ontstaan kunt u declareren bij de SVI-verzekering van uw werkgever. Dit kunnen zijn:
- alle extra onkosten die u niet had gemaakt als de aanrijding niet had plaatsgevonden,
- alle onnodige onkosten die u maakt omdat u er door het ongeluk geen gebruik van kunt maken,
- alle inkomsten die u minder heeft door het verkeersongeluk vanwege arbeidsongeschiktheid,
- alle psychische schade die u ondervindt door verminderde levensvreugde.
Uw opgelopen letsel mag er niet de oorzaak van zijn dat u ook financieel lijdt onder het verkeersongeluk.
Baas niet altijd aansprakelijk voor letselschade medewerker
Als een medewerker zich in het verkeer heeft misdragen, dan kan de werkgever onder zijn werkgeversaansprakelijkheid uitkomen. De medewerker is zelf voor alle letselschade aansprakelijk indien de werknemer:
- opzettelijk het ongeluk heeft veroorzaakt,
- zich roekeloos heeft gedragen in het verkeer.
Nadeel voor de medewerker zijn baas: de roekeloosheid of opzettelijkheid moet wel aangetoond kunnen worden. Dat is niet zo eenvoudig. Als de politie heeft geconstateerd dat de bestuurder te veel heeft gedronken of onder invloed was van drugs, dan is de bewijsvoering snel rond. De werkgever hoeft dan niet voor de letselschade van de medewerker op te draaien. De werkgever is dan niet aansprakelijk voor aanrijding of andere verkeersongelukken onder werktijd. Tijdens het uitoefenen van werkzaamheden voor de baas met een borrel op achter het stuur kruipen, kan betekenen dat de werknemer grote bedragen aan schadeposten zelf zal moeten betalen.