U bent betrokken geraakt bij een ongeval op het werk en heeft schade opgelopen. U wilt de schade vergoed hebben. Is uw werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval of ongeluk op het werk? Wat compenseert deze verzekering aan letselschade? Welke schade vergoedt de bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever allemaal?
De meeste werkgevers zijn gelukkig goed verzekerd voor een bedrijfsongeval. Dit komt omdat werkgevers bij bedrijfsongevallen bijna altijd aansprakelijk zijn voor alle schade die hun werknemers bij het ongeval op de werkvloer oplopen. Wettelijk zijn er strenge regels als het gaat om de zorg voor de veiligheid van werknemers. Omdat bij letselschade de kosten aanzienlijk kunnen zijn, is een goede verzekering niet onverstandig.

Als een werknemer letselschade oploopt bij een ongeluk dient de schade geclaimd te worden bij de verzekeraar en niet bij de werkgever zelf, wat wel zo prettig is voor de verhoudingen tussen u en uw baas. De bedrijfsongevallenverzekering betaalt alle door u opgelopen schade. Met een hoge letselschade schadeclaim maakt u uw werkgever niet boos en het bedrijf raakt door het ongeval ook niet failliet, de verzekering is degene die uit moet keren. Maar welke schade vergoedt de bedrijfsongevallenverzekering en hoe kunt u daar maximaal een beroep op doen?
Welke schade vergoedt de bedrijfsongevallenverzekering?
De verzekering voor bedrijfsongevallen van uw werkgever verzekert alle extra kosten van werknemers die letsel op het werk oplopen. Dus voor alle onkosten die u door uw letsel moet maken, hoe groot of klein deze ook zijn, kunt u claimen bij de bedrijfsongevallen verzekering van uw werkgever. Als er sprake is van volledige aansprakelijkheid, en dat is bij een arbeidsongeval vaak het geval, dan betaalt de verzekeringsmaatschappij alle kosten die bij het ongeluk op de werkvloer komen kijken. Dit kunnen grote kosten zijn, zoals inkomensverlies door geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, maar ook kleine schadeposten als bijvoorbeeld de extra porto- of kopieerkosten die u moet maken. Het is niet de bedoeling dat u enige kosten aan uw letselschade moet maken. Omdat uw werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval of ongeluk op het werk is, krijgt u van de verzekering alle schadeposten vergoed. U kunt aan verschillende soorten van uitkeringen van de bedrijfsongevallenverzekering denken:
- medische kosten van behandelingen die u zelf moet betalen;
- eigen bijdrage van uw ziektekosten verzekering;
- vergoeding van sportclub omdat u daar niet meer naar toe kunt;
- compensatie van uw extra studiekosten omdat u dit moet uitstellen;
- eigen bijdragen van medicijn kosten en hulpmiddelen;
- fysiotherapiebehandelingen die uw zorg verzekering niet vergoed;
- hulp in de huishouding en met uw tuin omdat dat niet meer gaat;
- reiskosten uitgegeven om naar het ziekenhuis te rijden;
- dagvergoeding voor ziekenhuisopname;
- aanpassingen aan uw woning.
Is de werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval of ongeluk onder werktijd, dan wordt alle schade vergoed. Belangrijk is dan ook dat u voor de bedrijfsongevallenverzekering alle schadeposten goed bijhoudt. U kunt dit het best doen in een schriftje wat u dagelijks bijwerkt. Vergeet ook niet de kleine schadeposten te noteren. Vele kleintjes maken één grote. Probeer ook zoveel mogelijk bonnetjes te bewaren. Dit is niet altijd nodig, bij sommige schadeposten wordt er een vaste vergoeding gegeven waarbij een bon niet nodig is.
Aansprakelijkheid voor schade en de bedrijfsongevallen verzekering
Om voor een schadevergoeding van de bedrijfsongevallen verzekering van uw werkgever in aanmerking te komen moet wel eerst de aansprakelijkheid worden geregeld. Dit is niet al te lastig. U meldt schriftelijk aan uw werkgever dat u deze aansprakelijk houdt voor het ongeval op het werk. Ook meldt u daarbij wat er is gebeurt, welke schade u heeft opgelopen en dat u mogelijk in de toekomst nog meer letselschade verwacht op te lopen. Deze aansprakelijkstelling doet u bij voorkeur per aangetekende brief.
Welke schade vergoedt de bedrijfsongevallenverzekering? Bij volledige aansprakelijkheid dekt de verzekering alle schade.
Uw werkgever zal uw claim direct overdragen aan zijn bedrijfsongevallenverzekering. Vanaf dat moment heeft u niet meer te maken met uw baas maar met zijn verzekeraar voor het bedrijfsongeval. Als de verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid volledig erkent, dan krijgt u ook al uw letselschade vergoed. U kunt dan een maximale uitkering uit de bedrijfsongevallenverzekering tegemoet zien.
Werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval dus geen zorgen over relatie
De werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval of ongeluk tijdens werktijd maar toch bang dat een schadeclaim de baas boos maakt? Dat is niet nodig. Hoe hoog uw schade claim ook is, de bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever moet de hele claim betalen. Uw werkgever hoeft niets bij te dragen, daarom is deze ook zo goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen.
Werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval? Dan geen slechte relatie bij uitkeren hoge schadeclaims.
Ook als u door het arbeidsongeval invalide bent geraakt en daardoor hoge bedragen aan letselschade moet claimen, maakt dat voor uw werkgever financieel niets uit. Zijn bedrijfsongevallen verzekering moet opdraaien voor uw kosten en alle letselschade vergoeden die is ontstaan en mogelijk door het letsel nog zal gaan ontstaan.
Claimen van materiële en immateriële schade bij bedrijfsongevallen verzekering
Indien er sprake is van volledige aansprakelijkheid, dan zal de bedrijfsongevallen verzekering een vergoeding voor alle schade uitkeren. Dit betekent de materiële schade, al datgene waar een geld bedrag tegenover staat. Schade waar u zogezegd een bon van kunt laten zien. Maar u kunt bij de bedrijfsongevallen verzekering ook een schadevergoeding claimen voor de immateriële schade. Een vergoeding die de verzekeraar moet uitkeren voor al het leed en verdriet wat u heeft moeten doormaken door het bedrijfsongeval.
Werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval? Dan krijgt u bij geestelijk letsel ook de immateriële schade van de bedrijfsongevallenverzekering vergoed.
Vaak loopt u bij een ongeval psychische schade op. Pijn door de operatie en de revalidatie, schaamte voor de littekens, verdriet omdat u uw favoriete hobby niet meer kunt uitoefenen. De bedrijfsongevallen verzekering moet ook hier een schadevergoeding voor betalen. Dit heet dan smartengeld. De smartengeld bedragen zijn over het algemeen niet al te hoog en zijn vooral afhankelijk van de mate waarin het letsel uw dagelijks leven beïnvloed.
Werkgever verzekerd voor bedrijfsongeval
Als u een bedrijfsongeval heeft gehad, dan heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding voor alle opgelopen letselschade. Welke schade vergoedt een bedrijfsongevallenverzekering? Meestal alles. Dit komt omdat werkgevers bij bedrijfsongevallen bijna altijd volledig aansprakelijk zijn. Daarom is een werkgever ook goed verzekerd voor een bedrijfsongeval. Alleen bij opzet of roekeloos gedrag van werknemers ligt de aansprakelijkheid niet bij de werkgever. De bedrijfsongevallenverzekering vergoedt de schade dan niet.