Een schadeletsel procedure kan best wel een tijdje duren. Er wordt vaak nogal gesteggeld tussen de verzekeringsmaatschappij en de letselschade advocaat of jurist. Ondertussen moet u zelf uw letselschade betalen. U schiet de schade dus eigenlijk voor. Voor het bedrag wat u voorschiet, krijgt u de wettelijke rente vergoed.
Wat is wettelijke rente? Wettelijke rente is het verlies aan rente inkomsten die u niet gehad zou hebben als de wederpartij de schade direct had vergoed toen dit zich voordeed. Door het voorschieten van de schade heeft u inkomensverlies. De wederpartij dient deze schadepost financieel te compenseren.

Had u dit geld op uw bankrekening gezet, dan had u daarover inkomsten in de vorm van rente gehad. U heeft hierdoor dus verlies aan inkomen. Ook dit moet worden gecompenseerd. Vanaf het moment dat de schade ontstaat, gaat er rente lopen die de aansprakelijke wederpartij moet vergoeden totdat de schade in zijn geheel is betaald.
U betaalt uw letselschade in eerst instantie zelf. U stelt uw eigen geld beschikbaar. Geld wat eigenlijk de aansprakelijke partij beschikbaar had moeten stellen. Dit geld had u ook op de bank kunnen laten staat. Dan had u er nog rente over gehad. Of wellicht moet u de letselschade bedragen zelf lenen, dan betaalt u daar rente voor. Om dit te compenseren kunt u aan uw schadestaat de gemiste of betaalde rente toevoegen als schadepost.
U mag als slachtoffer van een ongeval er niet op achteruit gaan. U moet zogezegd terug gebracht worden naar de staat van voor het ongeval. Alle kosten of gemiste inkomsten moeten worden vergoed door de aansprakelijke tegenpartij. Moet u uw letselschade eerst uit eigen zak betalen, dan moet het renteverlies worden gecompenseerd.
Wettelijke rente bij letselschade
Als u te maken heeft met letselschade, dan heeft u vaak recht op een schadevergoeding. Een vergoeding van uw materiële schade en mogelijk een vergoeding van uw immateriële schade. U krijgt de vergoeding voor de door u opgelopen schade niet direct op uw bankrekening overgemaakt. De schade zal eerst bepaald moeten worden.
Wie is aansprakelijk en voor hoeveel is deze aansprakelijk? Als een ander aansprakelijk is, hoe hoog moet de letselschade vergoeding dan zijn? Allemaal vragen die eerst moeten worden bepaald voordat een schadevergoeding kan worden uitgekeerd. Dit kan wel even duren, zeker als er procedures bij de rechtbank aan te pas komen.
Vanaf het moment dat de schade zich bij u voordoet, en u dus voor de financiële gevolgen moet opdraaien, tot het moment dat de wederpartij het schadebedrag aan u overmaakt, moet de wettelijke rente worden vergoed. Heeft u te maken met een smartengeld uitkering, dan geldt als startdatum van de rentebetaling de dag dat u het ongeval is overkomen.
Schadeposten bij een ongeval
De meest kosten bij een ongeval ontstaan de dag van het ongeval. U heeft:
- schade aan uw kleding, horloge of bril die zijn stuk gegaan tijdens het ongeval,
- medische kosten waardoor uw eigen risico van uw zorgverzekering opgemaakt wordt,
- eigen bijdrage van medicijnen of medische hulpmiddelen die u zelf moet betalen.
Maar ook daarna blijven de kosten oplopen die u zal moeten betalen zolang er geen duidelijkheid is over de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding. Denkt u hierbij aan:
- hulp in de huishouding of hulp met het tuinonderhoud omdat u dat niet zelf kunt,
- minder inkomen omdat u in de ziektewet maar 70% van uw inkomen krijgt,
- parkeerkosten bij alle vervolgconsulten in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum.
Als u arbeidsongeschikt raakt, dan krijgt u te maken met een maandelijks inkomensverlies wat gecompenseerd moet worden.
Heeft u psychische-, emotionele- of geestelijke schade en u krijgt uiteindelijke een smartengeld vergoeding uitgekeerd, dan mag u de wettelijke rente vanaf de dag van het ongeval over het smartengeld bedrag opvoeren. Immers op de dag van het ongeval is deze immateriële schade geleden. Een smartengeld vergoeding is rentedragend vanaf de dag van het ongeval.
De wettelijke rente komt bovenop het bedrag wat de wederpartij al aan letselschade moet vergoeden.
Voorschot op de letselschade vergoeding
De wederpartij kan door het uitkeren van voorschotten op de schadevergoeding het bedrag aan rentekosten verminderen. Middels voorschotten betaalt de wederpartij immers al een deel van de schadevergoeding. Hierdoor valt het bedrag aan intrest lager uit. Prettig voor de wederpartij die door het alvast betalen van een voorschot met minder rentekosten te maken krijgt. Maar ook prettig voor u als slachtoffer. U kan met de voorschotten de ontstane schade betalen en loopt hierdoor minder kans om in de problemen te komen omdat u wellicht alle oplopende schades op enig moment niet meer kan betalen.
Wettelijke rente direct op te eisen
Wettelijke rente moet worden betaald vanaf het moment dat een materiële schade zich voordoet. Maar ook voor de immateriële schadevergoeding moet een rentevergoeding worden betaald door de aansprakelijke partij. Wettelijke rente voor een immateriële schadevergoeding moet worden betaald vanaf de dag dat het ongeval u overkwam. Als u aanspraak wilt maken op deze door de wetgever bepaalde intrest, dan hoeft u niet de veroorzaker van de schade aansprakelijk te stellen om dit te vorderen.
Alle schade die eigenlijk door de verzekeringsmaatschappij betaald moet worden bent u aan het voorschieten. U leent dus eigenlijk geld om uw schade te kunnen betalen. Daar moet rente over worden betaald. Immers, u had anders van al het geld wat u gebruikt heeft om de schade te betalen ook rente kunnen krijgen als het bedrag gewoon op de bank had gestaan. Dit is ook schade en die moet ook worden vergoed.
Het feit dat de aansprakelijke partij niet voldoet aan zijn verplichting is voldoende om de vordering op te eisen. U als benadeelde hoeft de wederpartij niet eerst in gebreke te stellen.
Hoe hoog is de wettelijk bepaalde rente bij letselschade?
De hoogte van het bedrag aan rente wordt elk jaar opnieuw bijgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant. Dit is het wettelijk bepaalde percentage wat u mag vorderen als uw schade nog niet door de wederpartij in zijn geheel is voldaan. Door het betalen van een voorschot voorkomt de wederpartij oplopende rentekosten.
Vooral als op voorhand duidelijk is dat het slachtoffer recht heeft op een smartengeld vergoeding, waarbij de wettelijke rente gaat lopen vanaf de dag van het ongeval, wil de wederpartij, wetende dat de rentekosten oplopen, vaak snel besluiten om een voorschot uit te keren.