U heeft als zelfstandige een whiplash aandoening opgelopen. Een whiplash als zelfstandig ondernemer of ZZP’er kan voor veel financiële schade zorgen. Claim de schade door verlies aan inkomsten en de andere letselschade onkosten.
Een whiplash kan ernstige gevolgen hebben als een ondernemer dit overkomt. Het is een beruchte aandoening waarbij iemand langdurig uitgeschakeld kan zijn en voor lange tijd het dagelijks werk niet meer kan oppakken. Het herstellen van een whiplash kan lange tijd in beslag nemen.

Het kan ook zijn dat door deze nekaandoening er voor een deel of zelfs volledige arbeidsongeschiktheid optreedt. Dit nekletsel kan zich maanden of mogelijk pas jaren later openbaren. Voor een ZZP’er of ondernemer betekent niet kunnen werken vaak meteen dat er geen inkomen meer binnenkomt en opdrachtgevers afhaken. Een whiplash als zelfstandig ondernemer kan vergaande financiële gevolgen hebben. Als u als ondernemer niet kunt werken, kan de financiële situatie van uw bedrijf snel verslechteren.
Als u een whiplash als zelfstandig ondernemer heeft opgelopen komt dit vaak door aanrijding van achteren, bijvoorbeeld door:
- een botsing van achter terwijl u voor rood stoplicht stond te wachten,
- een kop-staartbotsing terwijl u in de file stond te wachten op weg naar een nieuwe klant,
- dat u van achteren bent aangereden door een onoplettende bestuurder terwijl u met uw auto stilstond op de weg.
Bij achteroprijdingen wordt uw schade bijna altijd volledig vergoed. Degene die u dit ernstige nekletsel heeft bezorgd, is dan volledig aansprakelijk en zal al uw schade moeten vergoeden. Ook uw verlies aan inkomen kunt u claimen bij de tegenpartij. Dat u als zelfstandige niets meer verdient en ook opdrachtgevers verliest, is immers de schuld van de aansprakelijke partij.
Whiplash als zelfstandig ondernemer en verlies aan inkomen
Voor ondernemers is langdurige ziekte of geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid financieel vaak ingrijpend:
- direct inkomensverlies;
- geen mogelijkheid het bedrijf te managen;
- opdrachtgevers die afhaken of niet meer binnenkomen.
Het kan snel bergafwaarts gaan met het bedrijf als de directeur eigenaar uitvalt. Vaak zijn ondernemers slecht verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Whiplash letsel en zelfstandig ondernemer zijn, is geen goede combinatie. Vooral als het ongeluk een ZZP’er is overkomen, is er vaak geen vangnet in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kan deze meestal niet geringe schade worden verhaald op de tegenpartij. Maar niet alleen de schade door het verlies aan inkomen kan worden geclaimd. Ook andere letselschade posten kunnen worden gedeclareerd bij de tegenpartij.
Omdat er bij aanrijdingen van achteren meestal sprake is van volledige aansprakelijkheid, kan al het inkomstenverlies en alle te maken kosten als gevolg van het whiplash letsel worden geclaimd bij de tegenpartij. Hierdoor is de whiplash als zelfstandig ondernemer of ZZP’er een minder groot financieel drama, ondanks dat u als directeur eigenaar niet verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid.
Inkomstenderving van ondernemer of ZZP’er bij arbeidsongeschiktheid
De vraag is hoeveel geld u bij de tegenpartij kunt claimen als gevolg van de schade aan uw bedrijf door uw uitschakeling in de dagelijkse bedrijfsvoering. U heeft inkomensverlies, dat is duidelijk. Omdat u niet kunt werken mist u inkomen. Een whiplash als zelfstandig ondernemer betekent dat u een tijd uit de roulatie bent. Maar er is meer inkomstenderving omdat u als ondernemer niet aan het werk kunt. Als u bestaande klanten niet meer kunt leveren of opdrachtgevers kunnen nu niet meer inschakelen, dan gaan ze naar een ander bedrijf of andere ZZP’er. Dit betekent dat u ze mogelijk voorgoed als klant kwijt bent.
Deze inkomstenderving dient u ook vergoed te krijgen. Mogelijk hadden deze klanten of opdrachtgevers nog jaren voor inkomsten gezorgd. De tegenpartij is ook voor deze inkomstenderving aansprakelijk te stellen. Of u nu tijdelijk arbeidsongeschikt bent of volledig arbeidsongeschikt, als de tegenpartij volledig aansprakelijk is, dient alle schade door inkomstenderving te worden vergoed.
Uw inkomen zal tijdens, een al dan niet tijdelijke, arbeidsongeschiktheid moet worden aangevuld tot het niveau van voor het verkeersongeluk. Een whiplash als zelfstandig ondernemer of ZZP’er betekent niet alleen schade door minder inkomsten. Waarschijnlijk moet u ook privé allerlei extra kosten maken als gevolg van het whiplash letsel. Letselschade kosten die u niet had gehad als u niet van achteren was aangereden. Ook deze onkosten kunt u claimen bij de tegenpartij.
Meer schade dan alleen inkomstenderving bij whiplash
Naast het feit dat u minder verdient als voor het ongeluk, moet u ook meer kosten maken als gevolg van uw whiplash letsel:
- onkosten omdat u naar het ziekenhuis of naar de fysiotherapie moet rijden,
- de eigen bijdrage voor medicijnen,
- u kunt niet meer gebruik maken van uw nog steeds doorlopende sportabonnement,
- het eigen risico van uw zorgverzekering bent u in één keer kwijt,
- uw opleiding moet u staken,
- u heeft hulp nodig om de klussen in huis verder voor u af te maken,
- iemand moet u helpen met uw huishouden en het onderhouden van uw tuin, etc.
Er komen allerlei onkosten op u af waar u niet om gevraagd hebt. Een whiplash als zelfstandig ondernemer raakt niet alleen de inkomsten uit uw bedrijf, maar ook u eigen privé uitgaven. Bij volledige aansprakelijkheid, en dat is bij een aanrijding van achteren bijna altijd zo, moet de tegenpartij al uw onkosten vergoeden. U kunt een maximale schadevergoeding eisen. Hoe klein of hoe groot deze onkosten ook zijn. Al deze schadeposten kunt u bij uw letselschade claim opvoeren.
Als zelfstandige of ZZP’er tegenpartij aansprakelijk stellen
Als zelfstandig ondernemer komt ziekte nooit goed uit. Zeker als u als ondernemer lange tijd bent uitgeschakeld door een hardnekkige aandoening, wat een whiplash kan zijn. Als u als zelfstandige niet kunt werken heeft dat vaak financiële consequenties voor uw bedrijf. Vaak is de bedrijfsvoering voor een belangrijk deel afhankelijk van de ondernemer zelf. Een eigenaar/directeur die een lange tijd arbeidsongeschikt is, kan ervoor zorgen dat de financiën en de bedrijfsvoering onder druk komen te staan.
Vaak ligt de schuld van de whiplash aandoening bij de achterop rijdende automobilist en is deze aansprakelijk. Het is dan wettelijk geregeld dat deze aansprakelijk partij al uw schade moet vergoeden. Dus lijdt uw bedrijf schade omdat u als directeur/eigenaar niet kunt werken door uw whiplash aandoening, dan dient deze schade te worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
Whiplash als zelfstandige of ZZP’er: claim alle inkomensschade door uw arbeidsongeschiktheid.
Kunt u als zelfstandige een tijd niet werken door de schuld van een ander, dan dient u de veroorzaker van uw arbeidsongeschiktheid aansprakelijk te stellen. U dient zich zo spoedig mogelijk na de aanrijding de bestuurder, die bij u is achterop gekomen, aansprakelijk te stellen voor al uw schade. Deze aansprakelijkstelling dient schriftelijk te gebeuren, bij voorkeur met een aangetekende brief. U meldt hierin:
- wat er is gebeurt,
- welke schade u heeft,
- dat in de toekomst mogelijk nog meer schade zal ontstaan,
- dat u de bestuurder volledig aansprakelijk acht voor alle schadeposten.
Vervolgens dient u alle schadeposten nauwkeurig bij te houden. Alle onkosten die u extra moet maken of al uw inkomensverlies noteert u nauwkeurig. Vervolgens claimt u al deze kosten bij de tegenpartij, vaak de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder.
Whiplash als zelfstandig ondernemer of ZZP’er claimen soms lastig
Whiplash symptomen zijn vrij algemene ziektebeelden en niet altijd duidelijk herkenbaar als zijnde deze vorm van nekletsel. De schade door een whiplash als zelfstandig ondernemer of ZZP’er claimen kan daarom lastig zijn. Omdat de letselschade door arbeidsongeschiktheid op de lange termijn aanzienlijk kan zijn, willen verzekeringsmaatschappijen nog wel eens ter discussie stellen of deze aandoening wel ontstaan is door het betreffende ongeval.
- Had u deze aandoening al niet eerder?
- Heeft u de whiplash niet na het ongeval opgelopen?
- Zijn de symptomen wel het gevolg van een whiplash of is er toch een andere medische aandoening?
Zorg ervoor dat u daarom direct na het ongeval uw huisarts of een arts van de Spoedeisende hulp of Spoedpost van het ziekenhuis bezoekt. Laat u onderzoeken en zorg dat alles goed in uw medische dossier komt te staan. Een whiplash als zelfstandig ondernemer kan financieel grote gevolgen hebben. Juridische bijstand door een letselschade advocaat, letselschade jurist of letselschade expert is dan geen slecht idee.
Voorschot op uw letselschade vergoeding
Als ondernemer met een whiplash kunt u snel in de financiële problemen komen. Een whiplash als zelfstandig ondernemer of ZZP’er kunt u direct in uw portemonnee voelen. Na het claimen van uw schadeposten en uw verlies aan inkomen kan het nog wel een tijd duren voordat u uw letselschade vergoeding op uw rekening zal ontvangen. Om financiële problemen te voorkomen kunt u ook een voorschot op uw letselschade vergoeding aanvragen.