Whiplash is het door heftige slingerbewegingen met het hoofd overrekken van de spieren en gewrichtsbanden rond de wervelkolom van de hals en de nek. Een whiplashtrauma en de daarbij horende whiplash letselschade wordt vaak verkregen door kop-staartbotsingen bij een auto-ongeluk.
De klassieke whiplash trauma’s worden veroorzaakt door een ongeval waarbij de persoon van achter aangereden wordt. Deze aanrijding veroorzaakt vaak letselschade bij de inzittenden. Deze whiplash letselschade kan een aanleiding voor het eisen van een schadevergoeding zijn. U loopt namelijk al snel schade op. Onkosten die, als u het ongeval niet was overkomen, niet gemaakt zou hebben.

Door de botsing wordt het hoofd, zonder dat het lichaam meebeweegt, met flinke snelheid heen- en weer geschud waardoor er letsel ontstaat. De bewegingen kunnen bij een ongeluk alle kanten opgaan. Meestal van voor naar achteren maar ook van links naar rechts ontstaat er lichamelijke whiplash letselschade. Bij de whiplash klacht nekverstuiking worden de spieren in de nek onverwacht heftig geconfronteerd met het slingerende hoofd.
Whiplash letselschade door heftig slingeren van uw hoofd
Bij het slingeren wordt door de nekspieren extreem aan de wervels in de nek getrokken. Banden worden uitgerekt, spierweefsel raakt beschadigd, wervels verschuiven en whiplash letselschade is geboren. Vanuit juridische kant is het vervelend dat de letselschade van dit letsel op röntgenfoto’s en CT-scans niet is te zien en daarmee moeilijk is aan te tonen in de letselschade schadeprocedure voor schadevergoeding. Behalve door van achteren aangereden worden kan whiplash letselschade ook ontstaan door allerlei andere oorzaken:
- sporten,
- uitglijden,
- flinke klappen op uw hoofd,
- kopbal,
- harde duw, etc.
Diverse whiplash oorzaken kunnen de gewrichten, spieren en banden in de nek beschadigen.
Letselschade door kop-staart botsing bij auto ongeluk
Eén van de allerbelangrijkste redenen van whiplash letselschade is een auto ongeluk. Een verkeersongeval waar sprake is van een kop-staartbotsing. Als u van achteren aangereden wordt, slingert uw vijf kilo wegende hoofd flink heen en weer. Een whiplashtrauma met de bijbehorende whiplash letselschade kan echter ook ontstaan als u van een keukentrapje afvalt of als u een ruige sport als rugby beoefend. Ook bij een dergelijk ongeluk worden de gewrichtsbanden overrekt en de spierweefsels beschadigd.
Nekverrekking, post whiplash letsel, acceleratietrauma van het cervicale segment, CAL, schleuderverletzung, overstrekking, overbuiging, whiplash-injury, traffic light disease, acceleratiesyndroom, nektrauma, deceleratiesyndroom, late whiplashsyndroom, whiplash trauma, nekverstuiking, WAD, PWS, versnellingsletsel in nek- en ruggenwervelgebied, whiplash assiociated disorders, whiplashletsel, zweepslag, of post traumatisch syndroom.
Bij whiplash wordt echter vaak alleen gedacht aan een auto ongeluk. Hierdoor wordt bij andere soorten van ongelukken niet snel aan whiplash gedacht, vooral ook omdat een whiplashtrauma niet zo gemakkelijk aan te tonen is. Een CT-scan, EEG, MRI, echo of röntgenfoto zal geen direct uitsluitsel over whiplash letselschade kunnen geven. Het meest ontstaat whiplash letselschade echter als een auto u van achteren aanrijdt.
Whiplash letselschade komt meest voor bij auto ongeluk
Een kop-staart botsing ontstaat als een auto stil staat en de niet zo goed oplettende bestuurder van een achterop komende auto van achteren tegen de stilstaande auto aan knalt. Dit betekent nogal wat voor de bestuurder van de stilstaande auto. Deze is nergens op voorbereid en zijn spieren en wervels in zijn nek ook niet. Door het heen en weer slingerende hoofd wordt er flink aan de nekwervels, banden en spieren getrokken. Doordat bij het ongeluk de ene auto stil staat ontstaat er een enorme achterwaartse versnelling. Als er een auto met 50 kilometer per uur een botsing veroorzaakt, dan ontstaat er een versnelling van het hoofd van de bestuurder van de stilstaande auto van 200 kilometer per uur. En dat is niet gering.
Auto ongeluk met whiplash komt vaak voor
Bij bijna twee derde van alle aanrijdingen tussen auto’s is er sprake van een aanrijding van achteren of een kettingbotsing. Dit betekent dat in twee derde van alle auto ongelukken er een kans is op whiplash letselschade. De helft van al deze soorten van auto ongelukken vindt plaats binnen de bebouwde kom. Om deze reden wordt een whiplash ook wel de ‘traffic light desease’ genoemd.
Rechtshulp bij letselschade
Indien u de letselschade wilt verhalen op de bestuurder van de auto dan is het verstandig om een letselschade specialist te raadplegen. Deze is op de hoogte van de gang van zaken en kan u adviseren welke acties te ondernemen. Vooral omdat verzekeraars bij dit soort aandoeningen vaak ‘moeilijk doen’. Bij permanent letsel of blijvende invaliditeit kunnen de kosten in de loop der jaren flink oplopen.