U heeft een aanrijding gehad en daarbij een whiplash opgelopen. Een aanrijding van achteren, een kop-staartbotsing in de file, een botsing terwijl u stilstond voor een stoplicht, allemaal aanrijdingssituaties waar dit nekletsel vaak voor komt. Whiplash na aanrijding en nek klachten, wat nu?
Nekpijn, klachten aan de schouders en nek, hoofdpijn, concentratiestoornissen zijn veelvoorkomende whiplash klachten. Heeft u een whiplash opgelopen na de aanrijding, dan kunt u een maximale schadevergoeding claimen bij degene die u van achter heeft aangereden. Als u van achteren wordt aangereden, dan maakt uw relatief zware hoofd een flinke slingerbeweging naar voren en naar achteren.

Door de heftige slingerbeweging worden de banden, zenuwen en spieren in uw nek uitgerekt en ontstaan er kleine scheurtjes met een groot aantal whiplash klachten tot gevolg. Bepaalde klachten na een aanrijding kunnen wijzen op whiplash symptomen:
- nekletsel;
- letsel aan de wervels;
- beschadigingen aan de banden;
- scheurtjes in tussenwervelschijven en spieren;
- pijn in het hoofd en nek.
Kop-staartbotsingen en aanrijdingen bij het stoplicht zijn vaak de oorzaak. Bij aanrijdingen van achteren is de veroorzaker vaak volledig aansprakelijk voor alle schade.
Whiplash na aanrijding van achteren en nekletsel
Van een whiplash na een botsing van achteren kunt u lang last hebben. Ook kunnen de klachten in de loop der tijd verergeren met alle schade voor u van dien. Het kan goed voorkomen dat u in eerste instantie niet veel merkt van dit nekletsel. De klachten kunnen zich pas na enkele dagen openbaren. Het is wel belangrijk om bij aanrijdingen van achteren een arts te bezoeken als u één van de whiplash symptomen opmerkt.
Niet alleen om het genezingsproces te bespoedigen, maar ook om ervoor te zorgen dat in uw medisch dossier is vastgelegd dat u na de aanrijding deze klachten ondervond. Hiermee kunt u later, als u door de botsing schade door uw nekletsel hebt opgelopen, in een letselschade procedure aantonen dat de whiplash is ontstaan door dit verkeersongeluk waarbij u betrokken was.
Een bestuurder of passagier kunnen niet eenvoudig een whiplash na aanrijding van achter of opzij voorkomen. De grootste boosdoener is uw veiligheidsgordel die, omdat uw veiligheidsriem uw lichaam zo goed op zijn plaats houdt, de oorzaak ervan is dat uw hoofd flink heen en weer kan slingeren. U kunt echter niet zonder autogordel. De gevolgen van een whiplash na aanrijding van achteren zullen minder zijn, maar de kans op ander nog ernstiger letsel wordt dan veel groter.
Van achteren aangereden en een whiplash, wat nu?
Wat te doen bij een mogelijke whiplash na aanrijding van achteren? Belangrijk is dat u direct een arts bezoekt. Dit kan uw eigen huisarts, een huisarts van de huisartsenpost of een arts van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in de buurt zijn. Laat u nekpijn en andere klachten aan uw hoofd, nek en schouders goed onderzoeken. Bij een whiplash heeft een röntgenfoto, CT-scan of MRI vaak niet veel zin om een whiplash vast te stellen. Een whiplash aandoening is hier niet op te zien. Wel kan medische diagnostiek ertoe bijdragen dat andere beschadigingen worden geconstateerd.
Whiplash na aanrijding: bezoek direct een arts en laat u onderzoeken.
Een snel bezoek aan een arts na de aanrijding is ook van belang om de whiplash aandoening in uw medisch dossier opgetekend te krijgen. Hierdoor kan later in een juridische procedure het zogenaamde causale verband worden aangetoond tussen uw whiplash klachten en het verkeersongeval. Hierdoor kan worden aangetoond dat de whiplash na de aanrijding ontstaan is en dat de klachten niet het gevolg waren van een whiplash door een ander ongeval.
Hierna dient u zich te laten behandelen. De whiplash behandeling verschilt met de mate waarin de klachten ernstiger van aard zijn. Soms is een korte rustperiode voldoende, maar deze aandoening kan ook langdurige behandelingen tot gevolg hebben. Dit nekletsel kan dusdanig ernstig zijn dat u hier veel schade door oploopt. Schade die u zelf moet betalen en die u vergoed wilt hebben van degene die bij u achterop is gereden. Zeker als er heel veel schade is ontstaan door bij voorbeeld geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
Juridische hulp bij claimen schade door whiplash na aanrijding
De schuld bij een aanrijding van achteren, of dit nu een kop-staartbotsing in de file, een aanrijding van achter bij het stoplicht of een botsing achterop omdat er plotseling geremd moest worden, de achterop rijder is bijna altijd schuldig en volledig aansprakelijk voor alle schade die u bij de aanrijding hebt opgelopen. De achterste auto is bijna altijd schuldig. Wettelijk is geregeld dat als u bij een verkeersongeluk bent betrokken en letselschade hebt opgelopen door toedoen van iemand anders u deze schade vergoed krijgt. U kunt dan al de schade claimen bij de achterop rijder.
Als er sprake is van volledige aansprakelijkheid, en dat is bij achterop aanrijdingen bijna altijd zo, dan kunt u een maximale schadevergoeding claimen bij degene die u van achter heeft geraakt. U kunt dan al uw onkosten opvoeren die u normaliter niet had gehad. Dit kunnen de vervoerskosten naar de fysiotherapeut zijn tot een vergoeding van de sportschool omdat u daar geen gebruik meer van kunt maken.
De grootste schadepost ontstaat vaak door geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Uw gemiste inkomsten, die u normaliter gehad zou hebben, dient door de tegenpartij te worden vergoed. Als u een maximale schadevergoeding kunt claimen, dan worden ook de juridische kosten vergoed. Als u een letselschade jurist of advocaat inhuurt om u bij de letselschade procedure te helpen, dan kunt u ook deze kosten claimen bij de tegenpartij. Een whiplash na aanrijding is echter niet altijd eenvoudig te bewijzen.
Zorg dat de whiplash aandoening in uw medische dossier staat
Vaak ontstaan er bij ernstige whiplash klachten met aanzienlijke schade veel discussie. Verzekeringsmaatschappijen die de schade moeten uitbetalen bij een whiplash na aanrijding op de weg zijn erg voorzichtig. Als het slachtoffer geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt of mogelijk in de toekomst nog raakt, dan zijn daar veel kosten mee gemoeid. Daarnaast zijn whiplash klachten niet eenduidig. Klachten die bij veel medische aandoeningen zijn terug te vinden, kunnen ook een indicatie voor deze nekaandoening zijn:
- concentratiestoornissen,
- hoofdpijn en pijn in de nek,
- duizeligheid,
- geheugenstoornissen, e.d.
Reden voor veel schadebehandelaars van verzekeringsmaatschappijen om de whiplash na aanrijding in twijfel te trekken.
Documenteer de whiplash na aanrijding in uw medisch dossier.
Was de whiplash niet door een andere oorzaak al niet aanwezig? Is de whiplash niet door een ander ongeval na de aanrijding ontstaan? Geholpen door het feit dat deze aandoening via medische scans niet is aan te tonen, wordt de aansprakelijkheid erkenning vaak voorafgegaan door veel discussie tussen de partijen. Juridische ondersteuning van een letselschade advocaat of een letselschade jurist of expert is dan geen overbodige luxe.
Schadevergoeding voor geestelijke schade door nekletsel
Een whiplash na aanrijding van achteren kan voor u ook veel psychische en emotionele schade met zich meebrengen. Pijn en verdriet kunnen uw geestelijk belasten. U kunt niet alles meer. U heeft chronische medische klachten. Gederfde levensvreugde is ook een schadepost die u kunt opvoeren. U kunt voor geestelijke schade een schadevergoeding claimen in de vorm van een smartengeld uitkering.