Als u voor een whiplash onderzoek naar het ziekenhuis gaat zult u merken dat ze daar niet zo gecharmeerd zijn van de term whiplash. Ze spreken daar liever van de term ‘ongeval met nekletsel, van achter aangereden’.
Na een ongeval komt u op de Spoedeisende hulp afdeling terecht, die ook wel eerste hulp, Spoedpost of SEH wordt genoemd. Hier zijn de chirurgen de baas en die zullen bij u een eerste whiplash onderzoek doen. De chirurgische arts kijkt daarbij vooral naar de buitenkant van uw lichaam. De chirurg zal vooral kijken of er ook nog uitwendige letsels zijn.

Vervolgens zal er een neuroloog bij worden gehaald die bij u een neurologisch whiplash onderzoek zal uitvoeren. Is er wellicht sprake van een dwarslaesie? Is er sprake van pijn uitstraling? De neuroloog zal uw gedragingen en prikkels goed bestuderen en proberen in te schatten of er wellicht nog andere whiplash klachten of beschadigingen zijn, bijvoorbeeld aan de wervelkolom. Deze arts zal, om dit goed in te schatten, foto’s van uw wervelkolom laten maken.
Arts in ziekenhuis zal na whiplash onderzoek eerst rust voorschrijven
Als alles wijst naar een whiplash, of een whiplash trauma zoals ze dat liever noemen, worden er over het algemeen geen andere foto’s gemaakt. Een whiplash trauma is niet zichtbaar op MRI-foto’s. Bij een whiplash onderzoek worden er dan ook geen MRI foto’s gemaakt. Over het algemeen zal de neuroloog niets anders doen dan u naar huis sturen met het advies veel te rusten en géén halskraag te gebruiken. Mogelijk dat de neuroloog u na de rustperiode enige fysiotherapie voorschrijft. Het overgrote deel van de mensen heeft hier voldoende aan en zal geleidelijk herstellen van de whiplash.
Ontwikkelen van post whiplash syndroom
Een klein aantal mensen zal door rust niet genezen. Die komen weer terug op het spreekuur van de neuroloog in het ziekenhuis. Zij hebben een post whiplash syndroom ontwikkeld.