U heeft een aanrijding van achteren gehad en schade opgelopen. U heeft pijn in de nek, bent duizelig en heeft hoofdpijn. Een whiplash ongeval kan aanzienlijke letselschade veroorzaken. Is de ander aansprakelijk dan kunt u de letselschade claimen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een whiplash ongeluk?
U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. U heeft schade opgelopen. En niet alleen schade aan de achterkant van uw auto. Uw nek heeft bij de aanrijding een flinke klap gehad, is op en neer gezwiept door de klap van achteren. Nu heeft uw hoofdpijn, concentratie stoornissen, last van duizeligheid en nekpijn, uw heeft een whiplash. Dit letsel kan u flinke letselschade opleveren. U weet nog niet welke schadeposten er boven uw hoofd hangen.

U weet niet hoe lang u niet kunt werken of welke mogelijk langdurige behandeling u moet ondergaan. Na een whiplash ongeval moet u daar wel rekening mee houden. Het verloop van dit letsel is niet altijd duidelijk. U wilt degene die u heeft aangereden aansprakelijk stellen voor al uw schade. Omdat de letselschade bedragen kunnen oplopen, wilt u een maximale schadevergoeding claimen van de tegenpartij.
Schuld bij een aanrijding van achter meestal snel duidelijk
De Wegenverkeerswet stelt dat een auto voldoende afstand moet houden van zijn voorganger om zo op tijd te kunnen stoppen. De auto die bij u van achteren naar binnen is gereden heeft dat niet gedaan. Daarmee ligt de schuld en, bij een botsing tussen auto’s, de aansprakelijkheid meteen vast. De achterop rijder is schuldig en aansprakelijk voor alle schade, ook de letselschade die het gevolg is van uw whiplashletsel.
De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij weet dat bij een aanrijding van achteren de achterop rijdende auto meestal altijd schuldig is en ook aansprakelijk voor de schade. Omdat whiplash symptomen vaak onduidelijk zijn en niet altijd eenvoudig herleid kunnen worden naar het verkeersongeluk, wil de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij nog wel eens tegenstribbelen als het gaat om de aansprakelijkheid voor het whiplash letsel. De verzekeraar van de tegenpartij zal bij dit letsel snel de schade betwisten. Niet in de laatste plaats omdat dit soort letsels lang kunnen duren en aanzienlijke letselschade met zich mee kan brengen. Zorg dat u bij een whiplash ongeluk dan ook zo snel mogelijk een arts bezoekt.
Aansprakelijk bij whiplash ongeval vaak niet meteen erkend
Een schadeclaim voor een whiplashletsel is vaak een discussiepunt.
- Ten eerste kunnen de letselschadekosten bij dit whiplashletsel aanzienlijk worden. Dit letsel kan langdurig ernstige klachten met zich meebrengen.
- Ten tweede is dit letsel moeilijk aan te tonen en moeilijk in relatie te brengen met het whiplash ongeval. Het oorzakelijk verband is niet altijd eenvoudig aan te tonen tussen het whiplash ongeval en alle letselschade die daaruit voortvloeit.
U begrijpt dat dit voer is voor de schadebehandelaars van de tegenpartij. Gezien de hoge kosten en het mogelijk onduidelijke causale verband met het whiplash ongeluk zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij het causale verband in twijfel proberen te trekken. Belangrijk is dan ook dat u na het whiplash ongeluk direct een arts bezoekt.
Bezoek bij nekpijn na een whiplash ongeluk zo snel mogelijk naar uw huisarts.
Voelt u ook maar een lichte pijn aan uw nek, bezoek meteen een dokter. Als u pas na een week een arts bezoekt dan maakt de schadebehandelaar van de tegenpartij goede kans om het oorzakelijk verband in twijfel te trekken.
- Hoofdpijn,
- concentratiestoornissen,
- vermoeidheid,
het zijn medische klachten die heel vaak voorkomen bij heel veel soorten van aandoeningen. De aansprakelijke partij zal dan maar wat graag voorbeelden in uw medische geschiedenis gaan zoeken waarbij deze symptomen ook passen. Wellicht waren deze eerdere aandoeningen wel de oorzaak van uw klachten. De verzekeringsmaatschappij van de wederpartij zal bij de rechter proberen aan te tonen dat het prima mogelijk is dat deze klachten veroorzaakt worden door de eerdere aandoeningen en niet komen door het ongeval.
Schadevergoeding claimen voor alle schade bij whiplash ongeval
U heeft schade opgelopen door de schuld van een ander en die wilt u allemaal vergoed hebben. Er kan, ook bij een ongeval met lage snelheden, aanzienlijke letselschade ontstaan als uw hoofd door de botsing heen en weer geslingerd is. Het letsel door een aanrijding van achter wordt de eerste weken altijd onderschat. Toch kan u van dit soort letsel nog jaren last hebben en letselschade ondervinden.
Zorg er dus voor dat u een dokter bezoekt, ook al heeft u de dagen na het auto-ongeluk niet heel veel last aan nek en schouders. Een procedure voor het claimen van een schadevergoeding start met het het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, de automobilist die u van achteren heeft geraakt. U doet dit schriftelijk waarbij u tevens laat weten welke schade u allemaal heeft opgelopen en dat u mogelijk in de toekomst nog meer schade zal oplopen. Er zijn een groot aantal schadeposten die voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Laat u daarover goed informeren zodat u geen onkosten vergeet die u eigenlijk toch had kunnen claimen.
Letselschade schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen
Er zijn een groot aantal schadeposten die voor een letselschade vergoeding in aanmerking komen. U kunt ervan uitgaan dat alle kosten worden vergoed die u niet had gemaakt als het whiplash ongeval niet had plaatsgevonden. Dit kunnen veel soorten van kosten zijn.
- Moet u huishoudelijk hulp inhuren?
- Moet u iemand betalen om uw boodschappen te kunnen doen?
- Moet u hulp inschakelen om uw tuin te onderhouden?
- Moet u extra oppas betalen om op uw kinderen te passen?
- Loopt u vertraging op met de studie waarmee u bezig was?
- Loopt u door het whiplash ongeval uw vaste overwerk vergoeding mis?
- Moet u uw leaseauto inleveren en mist u de financiële voordelen daarvan?
- Moet u juridische hulp inschakelen voor rechtshulp om uw schade van het ongeluk vergoed te krijgen?
- Moet u een klusjesman inhuren terwijl u dat voor het verkeersongeval zelf deed?
- Mist u pensioenopbouw?
- Moet u reiskosten maken naar het ziekenhuis of fysiotherapeut?
- Maakt u geen kans meer op een goede baan als u bij uw huidige werkgever weg moet?
- Moet u allemaal medische kosten uit eigen zak betalen omdat uw zorgverzekering dit niet meer doet?
- Moeten er aanpassingen in uw huis plaatsvinden?
Allemaal kosten door het whiplash ongeval veroorzaakt die u niet had gehad als de aanrijding van achteren niet had plaatsgevonden. De aansprakelijke automobilist van het whiplash ongeval zal uw schade moeten vergoeden als deze volledig aansprakelijk is.
Rechtshulp kosten bij volledige aansprakelijkheid voor whiplash ongeluk
Een belangrijke schadepost zijn de kosten voor juridische hulp. Omdat u deze kosten niet gehad zou hebben zonder het ongeluk, komen rechtshulp kosten ook voor een vergoeding in aanmerking. De kosten van de advocaat of jurist worden meegenomen in de schadeclaim als kostenpost. Vaak wordt er gesproken van gratis. U dient er wel goed rekening mee te houden dat deze rechtshulp alleen gratis is bij volledige 100% aansprakelijkheid van de tegenpartij voor het whiplash ongeval. Nu is dat bij een aanrijding van achteren al snel het geval.