Letsels aan de zenuwen komt vaak voor. Zenuwletsel wordt vaak opgelopen door een verwonding bij een ongeluk door scherpe voorwerpen als een glasscherf, scherpe metalen rand, hondenbeet of een mes. Kunt u een schadevergoeding krijgen voor uw opgelopen schade?
Bij beschadiging van de zenuwen is er geen contact tussen uw hersenen en het deel van het lichaam met het zenuwletsel. Als er sprake is van acuut zenuwletsel dan voelt u niets meer en kunt u het deel van uw lichaam met zenuwuitval niet meer bewegen. De arts in het ziekenhuis zal de zenuw weer aan elkaar naaien. Vervolgens groeit de zenuw naar de betreffende spieren en de huid.

Van zenuwletsel bent u niet direct verlost. Met de groei van de zenuw van één millimeter per dag kan zenuwbeschadigingen lang duren om geheel te genezen. U heeft echter zenuwletsel opgelopen door de schuld van een ander. U heeft veel schade opgelopen. U wilt smartengeld en schadevergoeding claimen bij de veroorzaker van de letselschade.
Drie soorten van zenuwletsel
Letsels door een ongeluk of ongeval waarbij een snij verwonding is ontstaan aan een perifere zenuw kan drukletsel, gedeeltelijke doorsnijding of gehele doorsnijding van de zenuw zijn. Drukletsel aan de zenuw zorgt voor uitval wat vaak na een tijdje over zal gaan. Echter het is ook mogelijk dat de schade van blijvende aard zal zijn. Carpaal tunnel syndroom is een voorbeeld van drukletsel wat van blijvende aard is. Als een zenuw gedeeltelijk is doorgesneden ontstaat er zenuwletsel omdat zenuwen eigenlijk niet meer weten waar ze naartoe moeten groeien. Er treedt dan vorming van neuroomweefsel op. De einden van de zenuwen groeien niet meer naar elkaar toe en zal door de chirurg weer aan elkaar gehecht moeten worden.
Neuroomweefsel ontstaat ook bij een algehele doorsnijding van de zenuwen. Bij doorsnijding van de zenuw zal er volledige uitval optreden. De chirurg in het ziekenhuis zal de doorgesneden zenuwen weer aan elkaar proberen te hechten. Soms is dit niet mogelijk en zal er een transplantaat van een zenuw uit een ander deel van het lichaam geplaatst moeten worden.
Oorzaken en behandeling zenuwschade
De zenuwen vormen een belangrijk deel van uw hand en pols. In deze kwetsbare delen van uw hand en pols kunnen zenuwletsel stoornissen ontstaan. Symptomen van zenuwletsel kunnen zijn: tintelingen en gevoelloosheid, spierverslapping of spierverlamming of het slinken van de spieren (spieratrofie). Uw dokter zal onderzoeken of u nog een goed gevoel hebt in de vingers of delen van de hand. Ook zal de dokter uw spierkracht en reflexen onderzoeken. Er zijn verschillende soorten zenuwletsel aandoeningen:
- anterior interosseous syndroom,
- carpaal tunnel syndroom,
- cubital tunnel syndroom,
- glomus tumor,
- guyon’s kanaal,
- neuroom letsel,
- pronator syndroom,
- radial tunnel syndroom.
Dit zijn de meest voorkomende zenuwletsel aandoeningen. Letsels aan de zenuwen kan verschillende oorzaken hebben. Letsels van de zenuwen in de arm of in de pols zijn vaak het gevolg van het beklemmen van de zenuw of van het uitrekken van de zenuw. Zenuwen kunnen door een verwonding beschadigd raken, met als gevolg spierverslapping en gevoelloosheid in het lichaamsdeel dat door de zenuw wordt voorzien. De zenuw kan geheel of gedeeltelijk zijn doorgesneden of samengedrukt. De schade hoeft niet blijvend te zijn.
Zenuwen kunnen opnieuw uitgroeien en zich herstellen. Een behandeling is soms niet nodig als de zenuw alleen maar is samengedrukt. Een paar weken rust, al dan niet ondersteund met medicijnen, is dan vaak afdoende. Als een zenuw niet meer uit zichzelf kan herstellen kan een operatie nodig zijn. Na de operatie kan een revalidatieprogramma met fysiotherapie een belangrijke rol bij de behandeling spelen, om de kracht van de spieren weer te herstellen. In welke mate het herstel optreedt, is afhankelijk van de ernst van het letsel aan de zenuw.
Schadevergoeding eisen voor gevolgen zenuwletsel
U heeft letselschade opgelopen door uw zenuwletsel. Schade waar u niets aan kon doen. Iemand anders was verantwoordelijk voor alle letselschade waar u na het ongeluk of ongeval mee geconfronteerd zag. Zenuwletsel gaat niet zomaar over. Dit kan lange tijd in beslag nemen. U lijdt zowel materiële schade als ook immateriële schade. Dit wilt u vergoed zien. Belangrijk daarbij is dat u iemand aansprakelijk kan stellen voor de schade. Vervolgens kunt u de schade gaan claimen. Wellicht heeft u:
- extra huishoudelijke hulp moeten inhuren,
- moet u vaak naar het ziekenhuis rijden,
- moet u aanpassingen in huis laten maken,
- moet u een lange tijd thuis zitten of kunt u wellicht helemaal niet meer werken,
- moet u iemand inhuren om uw tuin te doen, et cetera.
Allemaal materiële schade die in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Maar u lijdt ook immateriële schade. Gederfde levensvreugd door:
- het lijden van pijn,
- het verdriet wat u allemaal heeft.
Dit is zogenaamde psychische of emotionele schade. Dit kan ook voor vergoeding in aanmerking komen in de vorm van een smartengeld uitkering. Een letselschade advocaat of letselschadespecialist kan u adviseren hoe u de schade ontstaan door uw zenuwletsel kunt claimen.
Zorgvuldigheid bij letselschade zaak
De impact op uw leven door zenuwletsel kan aanzienlijk zijn. Bij het claimen van de schade dient u ook rekening te houden met letselschade wat kan ontstaan op de lange termijn. Zenuw letselschade wat op dit moment nog niet zichtbaar is. Een letselschadespecialist kan u daarbij van dienst zijn. Zorg er ook voor dat alle gezondheidsproblemen door uw behandelaar goed worden gedocumenteerd in uw medisch dossier. Wees zorgvuldig als u een letselschade procedure begint. Laat u goed informeren door deskundige letselschade behandelaars.